Αρχική » , , , , , » 747 ΕΤΜΧ: «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον κατασκευάσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ ΕΤΑΚ)

747 ΕΤΜΧ: «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον κατασκευάσουμε» (ΒΙΝΤΕΟ ΕΤΑΚ)


Το 2008, με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το ΓΕΣ εξέδωσε Διαταγή συγκρότησης του 747 ΕΤΜΧ, υπό την πλήρη διοίκηση της Διεύθυνσης Μηχανικού του ΓΕΣ, στο Στρατόπεδο «Επιλάρχου Σχοινά Α΄» στον Τύρναβο Λάρισας. Τον Ιούνιο του 2010, με διαταγή του ΓΕΣ, η Μονάδα μεταστάθμευσε στο Λουτράκι Κορινθίας, όπου εδρεύει έως σήμερα.

Το 747 ΕΤΜΧ αποτελεί Ειδική Μονάδα, Υψηλής Τεχνολογίας, του Στρατού Ξηράς, η οποία πλέον της πολεμικής αποστολής και του σημαντικού κατασκευαστικού της έργου, συγκροτήθηκε με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, καθώς και την έρευνα-διάσωση.

Το 747 ΕΤΜΧ αποτελεί σήμερα μια πρότυπη και σύγχρονα εξοπλισμένη Μονάδα, η οποία σε συνδυασμό με την ειδική, καθημερινή και ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού του, μπορεί να εκτελέσει αξιόπιστα και με τον καλύτερο τρόπο την οποιαδήποτε αποστολή του ανατεθεί, τόσο στην περίοδο κρίσης-έντασης και πολέμου, όσο και στην ειρήνη. Επιπλέον, αποτελεί μια πρωτοπόρα Μονάδα στο ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο, διαθέτοντας όλες τις δυνατότητες αντιμετώπισης των αιτιών και των συνεπειών της οποιασδήποτε φυσικής καταστροφής, όπως διαφάνηκε πρόσφατα και στο Information Exchange Seminar 2014, που έλαβε χώρα στο MILENG COE, στη Γερμανία.

Φάρο της Μονάδος αποτελεί η ιστορική φράση «aut viam inveniam aut faciam», η οποία μεταφράζεται ως «ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον κατασκευάσουμε», του σπουδαίου Καρχηδόνιου Στρατηλάτη με την ελληνική παιδεία, Αννίβα, ο οποίος αν και προερχόμενος από το Ιππικό, είχε κατανοήσει τη σημασία των επιχειρήσεων Μηχανικού, προκειμένου να διαβεί τις Άλπεις, με τους ελέφαντες και να αιφνιδιάσει τους Ρωμαίους. Η φράση αυτή αποτέλεσε την απάντησή του στην έντονη ανησυχία των στρατηγών του για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Τελικά, πέτυχε τον σκοπό του, αφού και βρήκε τον δρόμο, όπου υπήρχε, και κατασκεύασε νέο, όπου δεν υπήρχε, φθάνοντας γρήγορα και με ασφάλεια στα τείχη της Ρώμης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το Τάγμα, ως Μονάδα Εκστρατείας, εκτελεί αποστολές Μηχανικού μάχης και προστασίας δυνάμεων, την περίοδο πολέμου, μηχανικού κατασκευών, την περίοδο της ειρήνης, ενώ αποτελεί την μοναδική μονάδα του Ελληνικού Στρατού που ειδικεύεται στη αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, στην υλοποίηση σχεδίων εκτάκτων αναγκών και στην έρευνα και διάσωση. Στο πλαίσιο αυτό, το 747 ΕΤΜΧ δραστηριοποιείται με διαταγή του ΓΕΣ, σε όλον τον ελλαδικό χώρο και καθημερινά, το ήμισυ του προσωπικού του, βρίσκεται σε επιφυλακή-ετοιμότητα 2 και 4 ωρών.

Το Τάγμα έχει χαρακτηρισθεί ως Ειδικό, διότι διαθέτει όλες τις δυνατότητες των Μονάδων και Υπηρεσιών Μηχανικού και επιπλέον Γραφείο Πολιτικό – στρατιωτικής Συνεργασίας, Γραφείο Μελετών και Επίβλεψης Έργων, Γραφείο Τυποποίησης, Διμοιρία EOD – C/IED, Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), Διμοιρία Γεωγραφικού, Διμοιρία Εξυγίανσης Ύδατος και Διμοιρία Συντήρησης.

Ειδικά στο πεδίο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, το 747 ΕΤΜΧ έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει σε όλο τον ελλαδικό χώρο, κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, εφόσον έχει προηγηθεί ανάλογο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η Μονάδα διαθέτει, για την εκτέλεση των αποστολών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ), το οποίο πλαισιωμένο κατά περίπτωση με άλλα τμήματα της Μονάδος, έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει είτε αυτόνομα είτε επικουρικά σε άλλες Υπηρεσίες, οπουδήποτε διαταχθεί.

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών - τεχνολογικών καταστροφών, την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει. Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς - Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους - Διασώστες. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία).

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (ΕΤΑΚ)


Βίντεο από Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης του Ειδικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού:ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Βασική και συνεχής επιδίωξη της Μονάδας αποτελεί η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στο προσωπικό της, στο πλαίσιο των διαταγών και οδηγιών του ΓΕΣ. Είναι κατανοητό ότι, λόγω της αποστολής της, το προσωπικό της Μονάδας λαμβάνει ειδική εκπαίδευση, από διαφόρους φορείς, τόσο εντός των ΕΔ, όσο και εκτός αυτών. Επίσης, η Μονάδα οργανώνει εκπαιδεύσεις στο αντικείμενο Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών.

Κύριο μέλημα είναι η πιστοποίηση της παρεχομένης εκπαίδευσης, ειδικά για το προσωπικό του ΕΤΑΚ, το οποίο θα κληθεί να ενεργήσει εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων, προς ανακούφιση του πληθυσμού των περιοχών που θα πληγούν από μια φυσική καταστροφή.

Το προσωπικό του 747 ΕΤΜΧ παρακολουθεί έναν σημαντικό αριθμό εκπαιδεύσεων, από φορείς και υπηρεσίες με πιστοποίηση και εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, όπως:

Η 1η ΤΑΞΑΣ

Η ΣΜΧ (Σχολείο EOD – CIED)

Οι Ειδικές Δυνάμεις (Τεχνικές αναρρίχησης, Σχολείο Νοσοκόμων Ειδικών Δυνάμεων, Σχολείο Χιονοδρόμων, κ.λπ.)

Το ΠΚΕΥΕ (Σχολείο Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας)

Η ΣΕΟΕΔ

Το Πυροσβεστικό Σώμα

Η ΕΜΑΚ (Εκπαίδευση Στοιχείων Στρατιωτικών Σκύλων Διάσωσης)

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Εκπαίδευση διασωστών, νοσοκόμων-διασωστών, αντικείμενα έρευνας, απεγκλωβισμού θυμάτων και παροχής Α΄βοηθειών σε ορεινή διάσωση, σε τεχνική διάσωση και παραϊατρική διάσωση) και

Το Πολεμικό Ναυτικό.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΥΛΙΚΑ-ΜΕΣΑ. Το 747 ΕΤΜΧ, λόγω των πολλαπλών και ειδικών αποστολών που είναι δυνατό να αναλάβει, είναι στελεχωμένο κυρίως με μόνιμο προσωπικό, με κρίσιμες ειδικότητες, που πολλές από αυτές προβλέπονται μόνο στη Μονάδα, όπως Διασώστες, Νοσοκόμους-Διασώστες, Πυροσβέστες, Συνοδούς Σκύλων Έρευνας-Διάσωσης, Αυτοδύτες, Χειριστές Συστήματος Εξυγίανσης Ύδατος κ.λπ.

Εκτός από τη σημαντική επένδυση του ΓΕΣ σε ανθρώπινο δυναμικό, έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχη επένδυση και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού της Μονάδας.

Έτσι το 747 ΕΤΜΧ, εκτός από τα μέσα και υλικά μιας Μονάδας Μηχανικού Εκστρατείας, διαθέτει Σταθμούς Ασυρμάτου και Αναμεταδότες, Συσκευές προσδιορισμού θέσεως και πλοήγησης (GPS) και Γεωδαιτικό Σταθμό.

Επιπλέον, διαθέτει το παρακάτω ειδικό υλικό:

Πυροσβεστικά οχήματα 5 τόνων, δασικών-αστικών πυρκαγιών και 10 τόνων για πυρκαγιές αεροδρομίων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων

Μικρομηχανήματα αστικών περιοχών, Ηλεκτροπαραγωγό Ζεύγος 350 KVA (επαρκές για τη συνεχή ηλεκτροδότηση οικισμού 5.000 κατοίκων)

Σύστημα Εξυγίανσης (καθαρισμού και αφαλάτωσης) ύδατος με δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού 40,000 λίτρα/ημέρα

Αντλητικά συγκροτήματα

Φωτιστικούς πύργους, με ακτίνα φωτισμού 75 μέτρων

Ελαστικές λέμβους 6 και 7 θέσεων

Υλικά διάσωσης όπως, κόφτη οπλισμένου σκυροδέματος (αδιατάρακτης κοπής), υδραυλικό κόφτη-διαστολέα απεγκλωβισμού, σάκους ανύψωσης και επεκτατικούς κυλίνδρους, εξοπλισμό αυτοδύτη-αναρριχητή-διασώστη-πυροσβέστη, καθώς και σύστημα ανεύρεσης θυμάτων εικόνας-ήχου και εντοπισμού εγκλωβισμένων θυμάτων.

(army.gr)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ