Αρχική » , , , , , , , , » Οι συντάξεις Στρατιωτικών και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)

Οι συντάξεις Στρατιωτικών και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)


Κύριε διευθυντά

Τον μήνα Μάιο ψηφίστηκε ο Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ 85 Α') με τις διατάξεις του οποίου αποδεσμεύονται οι συντάξεις των στρατιωτικών από τις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (Ε.Δ. και Σ.Α.).

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ως ακολούθως: «Από 1-01-2017 οι τακτικοί και μετακλητοί λειτουργοί του Δημοσίου... καθώς και τα στελέχη των Ε.Δ., Σ.Α. και του Πυροσβεστικού Σώματος ... υπάγονται για κύρια σύνταξη στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» (παρ. 1α άρθρου 4) και «Ειδικά για τα στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α. ... τίθεται σε ισχύ από 1-07-2016» (παρ. 4 άρθρου 6).

Με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων οι συντάξεις των αποστρατευόμενων - συνταξιούχων αξιωματικών από 1-07-2016 αποδεσμεύονται από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους των αντίστοιχων βαθμών και δεν θα υπολογίζονται ως ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών (άρθρο 34 Π.Δ.169/2007 ΦΕΚ 210 Α'), αλλά ως άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης (άρθρα 7 και 8, αντίστοιχα, του νόμου).

Οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν θέσει τους στρατιωτικούς «υπό διωγμόν» δεδομένου ότι αρχικά με τον Ν. 3865/2010 (ΦΕΚ 120 Α') υπήγαγαν αυτούς από 1-01-2011 υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τώρα με τον Ν. 4387/2016 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Με τους παραπάνω νόμους καταστρατηγείται μια παράδοση εκατόν πενήντα και πλέον ετών. Είναι γνωστόν ότι μετά την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό, ο πρώτος νόμος «περί Συντάξεων» ήταν ο ΣΕ' της 19ηδ Αυγούστου 1852 και αφορούσε αποκλειστικά τις στρατιωτικές συντάξεις.

Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου εξεδόθη σειρά συνταξιοδοτικών νόμων, προκειμένου ο θεσμόw των συντάξεων ν’ ανταποκρίνεται στα εκάστοτε κοινωνικά δεδομένα και στις απαιτήσεις της δημόσιας υπηρεσίας. Σε όλους αυτούς τους νόμους παρέμεινε και διατηρήθηκε, μέχρι σήμερα, η ιδιαίτερη μισθολογική και συνταξιοδοτική αντιμετώπιση των στρατιωτικών και όλοι σεβάστηκαν τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός τους, της εθνικής αποστολής και των δυσμενών συνθηκών υπηρεσίας και διαβίωσης αυτών.

Με την υπαγωγή των στρατιωτικών τόσο στον κλάδο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ όσο και για τη συνταξιοδότηση στον ΕΦΚΑ, η διοίκηση καταστρατηγεί και δεν εφαρμόζει τη νομολογία του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας (αποφάσεις ΣτΕ 2192/2014, 1128/2016). Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι οι στρατιωτικοί τελούν υπό ιδιαίτερο εξουσιαστικό καθεστώς, που συνεπάγεται αυξημένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις και δικαιολογείται η ειδική μισθολογική και συνταξιοδοτική μεταχείριση, την οποία διαχρονικά επεφύλαξε ο κοινός κοινοβουλευτικός νομοθέτης.

Η ειδική αυτή αντιμετώπιση απορρέει έμμεσα από την ιδιαίτερης σημασίας της εκ του Συντάγματος (άρθρο 45) αποστολής τους, η οποία δικαιολογεί εξάλλου και τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών τους δικαιωμάτων (παρ. 2 άρθρου 23 και παρ. 3 άρθρου 29) και παρέχει μια πρόσθετη θεσμική εγγύηση για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους ενισχύοντας το ηθικό και αυξάνοντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ικανότητα και το αξιόμαχο των Ε.Δ.

Σήμερα η πολιτεία με τις προμνημονευόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τις κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών με διακεκριμένα, διαφορετικά, ιδιαίτερα και ειδικά καθήκοντα, αλλά και αποστολή, τις αντιμετωπίζει ενιαία ως ένα αποκλειστικό και μόνον οικονομικό μέγεθος, από το οποίο δεν εξαιρούνται οι στρατιωτικοί. Κατατάσσει αυτούς σε κατηγορίες εργαζομένων, χωρίς ν’ αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των ειδικών συνθηκών εργασίας, υπηρεσίας διαβίωσης, περιορισμών, δεσμεύσεων, αποστολής και επικινδυνότητας των καθηκόντων τους.

Προς αποκατάσταση της ιδιαιτερότητας και διατήρηση του κύρους της αποστολής τους, προτείνεται όπως οι στρατιωτικοί (στελέχη Ε.Δ., ΣΑ. και Πυροσβεστικού) εξαιρεθούν της υπαγωγής στο ενιαίο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ και συνεχίσουν να διέπονται από ειδική μισθολογική και συνταξιοδοτική μεταχείριση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ
Υποστράτηγος ε.α.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22/10/2016)


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Tα στελέχη ΕΔ-ΣΑ-ΠΣ θα υπαχθούν στον νέο ασφαλιστικό νόμο από 01-07-2016 (ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

1 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ εε.ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ.ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ, ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ