Αρχική » , , , , » Πόσα Αναδρομικά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) δικαιούνται τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πόσα Αναδρομικά (Β.Μ.-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ) δικαιούνται τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΣτΕ: ΔΙΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ. Όσοι δεν προσφύγουν στα δικαστήρια ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ αναδρομικά
Αναδρομικά από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ για στελέχη ΕΔ-ΣΑ για παράνομες περικοπές που εφαρμόστηκαν από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 

Ακαθάριστα ποσά αναδρομικών, από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ που αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν παρανόμως από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017, δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμά­των Ασφαλείας μετά το «τελεσίγραφο» που έστειλε πριν από ένα μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας στο υπουργείο Οικονομικών να αναπροσαρμόσει έως τον Οκτώβριο τις αποδοχές τους για το συγκεκρι­μένο χρονικό διάστημα. Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βά­σει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ. 

Νέο μισθολόγιο 

Κανονικά, η αναδρομική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από την 1η-8-2012  έως την 31η-12-2016, καθώς από την 1η-1-2017 θεωρείται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Όμως, στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία αμείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κατάφεραν να εφαρμόσουν το νέο αυτό μι­σθολόγιο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χωρίς αναδρομικότητα από την 1η-1-2017, οι δε συνολικές ακαθάριστες αποδοχές και με το νέο μισθολόγιο προσαρμόστηκαν ακριβώς στο ίδιο ύψος με αυτές του προηγούμενου μισθολογίου, με τη μορφή της καταβολής προσωπικών διαφορών. 

Οι αναδρομικές αυξήσεις (επιστροφές) αποδοχών που πρέπει να λάβουν όλα τα εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. προκύπτουν από την υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσει στην εφαρμογή αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ. με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγμα­τικές οι περικοπές που είχαν επιβληθεί στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η-8-2012, με υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016». Σε περίπτωση, δε, κατά την οποία το Δημόσιο, διά του υπουρ­γού Οικονομικών, δεν συμμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοι­κητική κύρωση (πρόστιμο), το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ. 

Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς και η επιστροφή του συνολικού ποσού των περικοπών είναι υποχρεωτική για το Δημόσιο μόνο όσον αφορά αυτούς που προσέφυγαν στο ΣτΕ, καθώς και για όσους έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια της Χώρας. Για να κερδίσουν αναδρομικά τις αυξήσεις (επιστροφές) και οι υπόλοιποι υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει κι αυτοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Όσοι δεν προσφύγουν στα δικαστήρια δικαιούνται να πάρουν τους μισθούς και τα επιδόματα όπως είχαν διαμορφωθεί στα επί­πεδα του 2012, όχι όμως αναδρομικά από την 1η-8-2012 αλλά από την ημέρα δημοσίευσης των σχετικών αποφάσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ-gpalaitsakis@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-10/03/2018 - )

__________________
Υ.Γ.: Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


1 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ >Στελέχη ΕΔ-ΣΑ και Απόστρατοι: Περιμένουν 700 εκατ. € από το δημόσιο ταμείο ΜΑΡΤΊΟΥ 08, 2018
    http://staratalogia.blogspot.gr/2018/03/700.html
    «Νάρκη» στα θεμέλια του νόμου Κατρούγκαλου Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018
    http://www.cnn.gr/oikonomia/story/120652/narki-sta-themelia-toy-nomoy-katroygkaloy

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ