Αρχική » , , , » Οι Στρατιωτικοί και οι Ε.Δ., πάλι στο κρεβάτι του προκρούστη;

Οι Στρατιωτικοί και οι Ε.Δ., πάλι στο κρεβάτι του προκρούστη;


Επειδή τις τελευταίες 2 ημέρες, γίναμε κοινωνοί δηλώσεων, ειδήσεων & πληροφοριών (που έως & τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν έχουν διαψευσθεί αρμοδίως), ας μου επιτραπεί να εκφράσω τις ταπεινές μου απόψεις, αναφορικά με τις δαπάνες των Ε.Δ. και τις φήμες για το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α.

α. Αρχικά για την δήλωση των... 350 εκατομμυρίων, που πρέπει να κοπούν από τον Π/Υ των Ε.Δ., μάλλον διαφεύγει της ενημερώσεως, πως αυτά τα ποσά και ακόμα περισσότερα, έχουν εξοικονομηθεί από το 2010 και εντεύθεν με μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων που και το ίδιο το ΣτΕ, αποφάσισε πως είναι αντισυνταγματικά και αφενός οφείλει η Δημόσια Διοίκηση να τα επιστρέψει, αφετέρου υφίσταται «κόκκινη γραμμή» για λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων, εις βάρος των στελεχών των Ε.Δ. –Σ.Α., εν ενεργεία και εν αποστρατεία, που είδαν τις απολαβές τους να έχουν μειωθεί στα επίπεδα της τάξεως έως και 68%...!!! Ιδιαίτερα η εφαρμογή τουν.4093/2012, επέβαλε αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις τους σε αντίθεση με τον Ν.4024/ 2011 για το δημόσιο τομέα, οι διατάξεις του οποίου δεν είχαν αναδρομική ισχύ. Οι στρατιωτικοί υπέστησαν συγκεκριμένα με το νόμο αυτό ΠΕΝΤΕ (5) διαφορετικές μειώσεις και πέραν αυτών έχουν επιβληθεί ακόμη εννέα (9) μειώσεις ή περικοπές στις συντάξεις από το 2010.

Εάν φυσικά αυτά τα ποσά προτάθηκαν να μειωθούν από τις λοιπές δαπάνες του Π/Υ του ΥΕΘΑ, οφείλουμε να καταγράψουμε πως αν και, τα κονδύλια των δαπανών του Υπουργείου έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία 6 έτη, ο βαθμός αυτός μείωσης είναι δυσανάλογος με τις ανάγκες του, που όλο και αυξάνονται συνεχώς, με τα θέματα που έχουν ανακύψει με τα hotspot και την εμπλοκή των Ε.Δ. σε αυτά, με την αύξηση των περιπολιών στο Αιγαίο και του αριθμού των αναχαιτίσεων, με τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις υποστήριξης και συντήρησης των υφιστάμενων μέσων, που υποστηρίζουν (και) αυτές τις επιχειρήσεις κ.λπ.

β. Σημαντική παράμετρος επίσης, πως η προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας μας, επιβεβαίωσε τα αδιάσειστα στοιχεία μας, όπου στο μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα 2013-2016, είχαν αναγραφεί ποσά παρακρατήσεων κατά πολύ λιγότερα (πάνω από ...200 εκατομ. Ευρώ η διαφορά), από αυτά που ήδη παρακρατήθηκαν κατ εφαρμογή του συνόλου των μνημονιακών νόμων και δη του ν.4093/2012, με τις πολλαπλές κρατήσεις-μειώσεις εις βάρος των Στρατιωτικών.

γ. Στη συνέχεια και για την υφέρπουσα φημολογία (?) περί νέου μισθολογίου των στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α. και εξορθολογισμό (!) διοικητικών και μισθολογικών βαθμών κλπ, ως... αντίβαρο-αντίμετρο (αντικατάσταση του ισοδυνάμου μέτρου), «εν είδη» προτάσεως εξοικονομήσεως (και άλλων) πόρων, από τα ίδια στελέχη, μερικές παρατηρήσεις:

1. Για να μην δημιουργείται «πλάνη» (εσκεμμένη ελέω κοινωνικού αυτοματισμού ?) στους μη γνωρίζοντες, να πληροφορήσουμε πως, δεν υπάρχει μισθολογική προαγωγή 2 βαθμών (!) με την αποστρατεία στα στελέχη των Ε.Δ., ακόμα και εάν υφίσταται αυτεπάγγελτη αποστρατεία (λαμβάνεις μόνο τον επόμενο βαθμο ) και φυσικά η μισθολογική προαγωγή βρίσκεται πάντα σε συνάφεια με την διοικητική... (και εφόσον έχεις λάβει την προβλεπόμενη τελευταία μισθολογική προαγωγή στον βαθμό που φέρεις, όσα χρόνια και να παραμείνεις στον ίδιο διοικητικό βαθμό, δεν μπορείς να λάβεις περαιτέρω μισθολογική προαγωγή)...

2. Θα συμβουλεύαμε την ηγεσία των Ε.Δ. μας, να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση-σχέδιο μισθολογίου που είχαμε καταθέσει (ως διυπουργική επιτροπή νέου μισθολογίου στελεχών Ε.Δ. & Σ.Α.), στην οποία είχαμε και σχετική εναλλακτική πρόταση, για εναρμόνιση του μισθολογίου μας με το αντίστοιχο του Δημοσίου τομέα (θα χρειαστεί φυσικά μια επικαιροποίηση, μετά τις αυξήσεις που επήλθαν στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, στο τέλος του 2015).

3. Τέλος ας μην μας διαφύγει της προσοχής το γεγονός πως, η Δημόσια Διοίκηση, δεν έχει συμμορφωθεί εισέτι, με τις τελεσίδικες αποφάσεις-δικαιώσεις του ΣτΕ, αποφάσεις που όπως έγραψα και ανωτέρω, τεκμηρίωναν και νομικώς την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων των αποδοχών των εν λόγω στελεχών (ακόμα και με την μορφή ενός νέου…. «εξορθολογιστικού» μισθολογίου).

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
Οικονομολόγος Αξκός ε.α. Π.Ν.

Y.Γ. Ερμηνεύοντας και το μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όπου εμφανίζεται μέχρι το τέλος του 2018, μείωση του λειτουργικού Προϋπολογισμού του ΥΠ.ΕΘ.Α. και καμία πρόβλεψη (ως αύξηση των αντιστοίχων κονδυλίων) για την οριστική δικαίωση της αποφάσεως του ΣτΕ ή για τα αντίστοιχα κονδύλια συντήρησης-υποστήριξης των μέσων αλλά και εκπαίδευσης του προσωπικού (και αυτά χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη επακριβώς τις επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού, στα στελέχη των Ε.Δ.), μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να αποχαιρετούμε…. «την Αλεξάνδρεια, που χάνουμε».


(apofoitoissas.gr)

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: «Βάζουν χέρι» στις οικονομικές προαγωγές των ΕΔ

13 σχόλια:

 1. Αντε βρε κουτά που ανησυχείτε!!! Στο ΥΕΘΑ υπάρχει ο ογκόλιθος (μην πω και τούβλο) της πολιτικής ευθύτητας , ντομπροσύνης , αξιοπιστίας και κυρίως λεβεντιάς. Αφού ο ίδιος άπειρες φορές διαβεβαίωσε περί μη περαιτέρω μείωσης μισθών αλλά και επιστροφής αυτών που παράνομα περιεκόπησαν για τα στελέχη των ΕΔ. Αλλωστε ο παμμέγιστος τα είχε βρει τα λεφτά και τα έδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών για τις επιστροφές (αλήθεια τα πήρε πίσω δεδομένου ότι ουδεμία επιστροφή προς τα στελέχη έγινε; Τι πάω και θυμάμαι κι εγώ τώρα!!!).
  Ένας επιπλέον λόγος μη ανησυχίας είναι οι αποδείξεις περί των χαρακτηριστικών του "στρατάρχη" μας Καμμένου είναι η απόλυτα αξιόπιστη στάση του σε θέματα όπως υπογραφή μνημονίου , θέμα Μουζάλα και η εντελώς πρόσφατη διαβεβαίωση ότι λίγο μετά το Πάσχα βγαίνουμε από το μνημόνιο (έλα !!!! λίγη σοβαρότης δεν βλάπτει που φύγατε όλοι με τη δικαιολογία ότι κ@τουρηθήκατε από τα γέλια).
  Στα σοβαρά όμως : ετοιμάστε τα οπίσθιά σας για νέο και πιο ισχυρό διπλό πόνο με υπογραφή του πλέον ανίκανου , λαικιστή πατριδοκάπηλου πολιτικού από καταβολής νέου ελληνικού κράτους που δεν είναι άλλος από τον Καμμένο.
  ΥΓ Μην ανησυχείτε όμως , δεν θα πλήξετε : έρχεται και η "αξιοποίηση" της περιουσίας των ΤΕΘΑ κλπ αλλά και κυρίως των ΜΤΣ , ΜΤΝ , ΜΤΑ. Δοξάστε τον!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η οικονομική ζημιά οφείλεται από τήν μή εφαρμογή των υφιστάμενων προτάσεων :
  1. Ο Αναθεωρημένος Νόμος 3883/2010 Iεραρχία –Προαγωγές (Διατηρητέος υπό Προαγωγή μέ ετήσιο κέρδος 88 εκατομύρια ευρώ ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΕΝΩ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.
  Τό σχέδιο νόμου έχει προτείνει καί υπογράψει από 16 Σεπτ 2014 ο πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας καί Πρόεδρος τής Στρατιωτικής επιτροπής στήν Ευρωπαική ένωση Στρατηγός κ Μιχάλης Κωσταράκος και ο νυν ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ ΤΟΣΚΑΣ καί τα Αρχηγεία συμφωνούν μέ ετήσιο κέρδος 88 εκατ ευρώ γιά τά ταμεία.
  http://www.onalert.gr/userfiles/IERARXIA_PROAGOGES.pdf (ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ).
  Μέ τήν εφαρμογή τού Αναθεωρημένου Νόμου 3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή σταματά το παράλογο φαινόμενο τών μισθολογικών προαγωγών μέ κέρδος 88 εκατομυρίων ευρώ ετησίως.
  Παύει το παράλογο φαινόμενο ενώ κάποιος κατέχει τόν βαθμό τού Ανθυπασπιστή νά πληρώνεται μισθό Υπολοχαγού, ο Ταγματάρχης νά πληρώνεται μισθό Ταξίαρχου κλπ.
  Ο μισθός που λαμβάνει κάποιος να συμβαδίζει με τον βαθμό του ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ παιζουν τις κουμπάρες
  Επισης η ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ παραμονή των στελεχών με αναφορα εως τα 58 έτη θα αποφέρει μεγάλα κερδη. Οποιος θέλει θα φευγει στα 35 χρόνια χωρις να ζημιώνεται αλλα να ξέρει συνταξη εφαπαξ θα παρει σε ηλικια 58 ετων
  Υπουργός άμυνας κ Καμμένος δήλωνε :
  http://staratalogia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_575.html
  Καί στόν Δημόσιο τομέα ισχύει : Επιπλέον πέντε χρόνια εργασίας γιά όσους τό ζητήσουν
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=34291&subid=2&pubid=113906441
  Διευρύνεται χρονικά η δυνατότητα νά συνταξιοδοτηθούν ακόμα καί πέντε χρόνια αργότερα υπάλληλοι στό Δημόσιο οι οποίοι μέ αίτησή τους θά ζητήσουν τήν παραμονή τους στήν υπηρεσία μέχρι τή συμπλήρωση τού 67 έτους.
  Ενώ έχουν εκδοθεί 27 ευνοικές διατάξεις γιά αποστρατείες , δέν έχει εκδοθεί καμμιά γιά οικιοθελώς παραμονή στίς ένοπλες δυνάμεις όπως τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα .
  Ποιός είχε την " ιδέα " για το όριο τών 58 ετών στήν συνταξιοδότηση στρατιωτικών ;
  14.08.2015 | 20:30
  http://www.onalert.gr/stories/poios-eixe-tin-idea-gia-to-orio-ton-58-eton-stin-syntaxiotodisi-stratiotikon/44246
  Μισθολογικές προαγωγές ΤΕΛΟΣ! Το γράφει ξεκάθαρα στό Μνημόνιο! Δείτε το απόσπασμα.
  http://www.enstoloi.gr/2013/02/blog-post_14.html
  Γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας : « Όχι» σε αποστράτευση πρίν από τα 53, οικειοθελώς στα 58
  http://newpost.gr/post/401918/geetha-oxi-se-apostrateysh-prin-apo-ta-53-oikeiothelws-sta-58
  Αλλαγή ορίων αποστρατείας καί έμμισθη παράταση τής στρατιωτικής θητείας προανήγγειλε ο Υπουργός άμυνας Καμμένος (ΒΙΝΤΕΟ) Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015.
  http://www.onalert.gr/stories/kammenos-epivevaionei-kaneis-den-tha-feygei-apo-tis-ed-prin-apo-ta-58/43243
  Απαίτηση Τρόικας γιά άμεσση συνταξιοδότηση στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων στά 58 έτη".
  http://www.onalert.gr/stories/kamia-apostrateia-prin-apo-ti-symplirosi-58-eton/43049
  http://www.onalert.gr/stories/kamia-apostrateia-prin-apo-ti-symplirosi-58-eton/43049
  Υπουργός άμυνας Καμμένος επιβεβαιώνει: "Κανείς δέν θά φεύγει από τις Ενοπλες Δυνάμεις πρίν τά 58 έτη" 22-6-2015 ΒΙΝΤΕΟ
  http://www.onalert.gr/stories/kammenos-epivevaionei-kaneis-den-tha-feygei-apo-tis-ed-prin-apo-ta-58/43243
  Ο Πάνος Καμένος « στον ενικό » μέ τόν Νίκο Χατζηνικολάου Δευτέρα 14/12/2015 22:55
  Οχι αποστρατείες πρίν από τά 58 έτη από τό υπουργείο .
  http://www.enikos.gr/ekpompes/358617,O-Panos-Kammenos-ston-eniko-me-ton-Niko-Xatzhnikolaoy.html
  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. φίλε, συγνώμη, δεν πας σε γιατρό, εκατό φορές το ίδιο γράφεις με το 58 έχεις πάθει πλάκα, άλλαξε νούμερο γράψε για το 68 τώρα

   Διαγραφή
  2. εγώ θέλω να παραμείνω στην υπηρεσία μέχρι να συμπληρώσω το 68 έτος της ηλικίας μου

   Διαγραφή
  3. επιθυμώ κύριε συνταξιοδότηση στα 78, νομίζω ότι μέχρι τότε θα είμαι στη ζωή και θα μπορώ να εργάζομαι, γι' αυτό ζητώ από τον κύριο υπουργό να μου δώσει αυτή την δυνατότητα

   Διαγραφή
  4. άμα πιστεύεις αυτά που λέει ο Καμμένος στο τέλος θα τρελαθείς, αλλού πατά και αλλού βρίσκεται

   Διαγραφή
  5. εσένα πρέπει να σε πάρει ο Κατρούγκαλος για σύμβουλο, πως έχασε τέτοιο μεγάλο αστέρι

   Διαγραφή
 3. ''δεν έχουν διαψευσθεί αρμοδίως'' τώρα μάλιστα και αν γίνει αυτό σωθήκαμε από τους παπατζήδες, αυτοί μας έχουν τρελάνει στο ψέμα μέχρι σήμερα, παραμύθι κάργα, πολιτικοί απατεώνες είναι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να καταργηθούν τα επιδόματα, να παραμείνουν μόνο 2 επιδόματα, τα υπόλοιπα να ενσωματοθούν στους βασικούς μισθούς, τα δε επιδόματα να μην υπερβαίνουν το 10 % των μικτών αποδοχών, μας έχουν γεμίσει διάφορα επιδόματα και μας κοροιδεύουν, έχουμε φτάσει να πέρνουμε το 40 % του συνολικού μισθού σε επιδόματα, μας δουλεύουν μια ζωή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφού μετέτρεψε το Στράτευμα σε “ορντινάτσα” η κυβέρνηση των χιλιάδων λαθρομεταναστών με καθήκοντα σίτισης, καθαριότητας και δημιουργίας ολοένα και περισσότερων “hot spot”, τώρα τους δίνει εντολές που προσβάλλουν την ένδοξη και τιμημένη στολή του Έλληνα Στρατιώτη. Όπως έγινε γνωστό, στους στρατιώτες που κυκλοφορούν στο κέντρο λαθρομεταναστών στα Διαβατά υπάρχει ρητή εντολή να μην φορούν τα πηλίκία τους, ώστε να μην προκαλούνται οι λαθρομετανάστες από τον σύμβολο του Σταυρού και το εθνόσημο !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι Συριζανέλ, δεν κόβουν τη σύνταξη. Όχι, "αυτά τα έκαναν οι προηγούμενοι. Αυτοί θέλουν μόνο να εξορθολογήσουν το σύστημα !!! Οπότε, ανεβάζουν την εισφορά υπέρ υγείας (για να έχουν δωρεάν υγεία και οι λαθρομετανάστες), μετά την εισφορά αλληλεγγύης, μετά σου κόβουν τα μερίσματα βάζοντας εισφορά υπέρ υγείας λόγω εξορθολογισμού του συστήματος, φυσικά θα καταργήσουν και τις οικονομικές προαγωγές λόγω αποστρατείας και το 2018 θα καταργούν και την "προσωπική διαφορά" στις κύριες συντάξεις λόγω ωρίμανσης του συστήματος, αφού πρώτα το 2017 πάνε σε εκλογές τα λαμόγια, πριν τους σκάσουν οι μειώσεις των παλιών συνταξιούχων. Γι’ αυτό τώρα πιάνουν μόνο τους καινούριους συνταξιούχους, με το νέο ασφαλιστικό, για να προλάβουν να πάνε εκλογές το 2017 πριν δυσαρεστήσουν ακόμα περισσότερο τους παλιούς, που είναι 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Ελληνικός Στρατός έχει γίνει κανονικός υπηρέτης των λαθρομεταναστών, οι δε στρατιωτικές ενώσεις σφυρίζουν αδιάφορα ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν στενές σχέσεις με τους ΑΝ.ΕΛ, γι’ αυτό σιωπούν και για το ασφαλιστικό και για την απόφαση του ΣτΕ που την ξέχασαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ, σχεδόν έτοιμο είναι το μισθολόγιο των στρατιωτικών από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο επί της ουσίας προβλέπει μειώσεις αποδοχών. Οι μειώσεις δεν θα αγγίζουν δραματικά τους στρατιωτικούς που είναι κοντά στο τέλος της καριέρας τους και οι οποίοι την όποια χασούρα θα την καλύψουν με πόσο της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς”, αλλά θα είναι σίγουρα πρόβλημα για τους νεότερους. Προβλέπεται κατάργηση μισθολογικών προαγωγών οι οποίες θα αντικατασταθούν με μισθολογικά κλιμάκια. Το νέο μισθολόγιο προβλέπεται να ενεργοποιηθεί από 1η Ιουνίου 2016 !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ