Θυσία οι νέοι συνταξιούχοι


Η «R» αποκαλύπτει την ακόμα σκληρότερη ελληνική πρόταση για τα ποσοστά αναπλήρωσης, που φέρνει μειώσεις έως 30% στις μελλοντικές κύριες συντάξεις
Το ΔΝΤ απαιτεί την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα οδηγήσει σε συνεχείς, μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Στον βωμό της συμφωνίας και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να θυσιάσει τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων με μειώσεις άνω του 30%, τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις με περικοπές έως και 40%, καθώς και τις συντάξεις χηρείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων στους δανειστές, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Με τη νέα πρόταση, που αποκαλύπτει η «R», σε περίπτωση που οι καταβαλλόμενες συντάξεις επανυπολογιστούν με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, θα πρέπει να μειωθούν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση εγγυάται ότι η προσωπική διαφορά που θα προκύψει θα συνεχίσει να καταβάλλεται και μετά το 2018. Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε μείωση 1 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε 4 δισ. ευρώ.

Η «R» παρουσιάζει παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον μειώσεις έως και 25,4% σε υψηλόμισθους εργαζομένους με πολλά έτη ασφάλισης και πολύ μικρές αυξήσεις (έως 9,7%) σε εργαζομένους με χαμηλές απολαβές και πολλά έτη ασφάλισης. Για ακόμα μεγαλύτερο συντάξιμο μισθό (άνω των 2.000 ευρώ), οι μειώσεις φθάνουν ή/και ξεπερνούν το 30%.

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 15 έτη απασχόλησης και 700 ευρώ συντάξιμο μισθό σήμερα, εάν έβγαινε στη σύνταξη θα έπαιρνε 486,75 ευρώ. Με την πρόταση της κυβέρνησης θα πάρει 426,45 ευρώ - δεν αλλάζει το ποσοστό αναπλήρωσης. Με 36 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε 575,31 ευρώ, ενώ με την πρώτη πρόταση θα έπαιρνε 663,93 ευρώ και με τη νέα 631,59 ευρώ.

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 15 έτη απασχόλησης και 1.000 ευρώ συντάξιμο μισθό σήμερα, εάν έβγαινε στη σύνταξη θα έπαιρνε 486,75 ευρώ, ενώ με τη νέα πρόταση θα λάβει 461,1 ευρώ. Με 36 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε 733,16 ευρώ, με την αρχική πρόταση του υπουργείου θα έπαιρνε 783,9 ευρώ, ενώ με την τελευταία 737,7 ευρώ (ελάχιστη αύξηση 0,61%).

Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 15 έτη απασχόλησης και 2.000 ευρώ συντάξιμο μισθό σήμερα, εάν έβγαινε στη σύνταξη θα έπαιρνε 706,47 ευρώ. Με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης θα λάβει 576,6 ευρώ, 129,87 ευρώ λιγότερα τον μήνα (μείωση 18,3%). Με 36 έτη ασφάλισης θα έπαιρνε 1.463,4 ευρώ, ενώ με την αρχική πρόταση θα έπαιρνε 1.183,8 ευρώ και με την τελευταία 1.091,4 ευρώ, δηλαδή 372 ευρώ λιγότερα τον μήνα (μείωση 25,4%).

Οι επικουρικές

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αφού οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες σε ποσοστό άνω του 30%, σε σχέση με αυτές που θα καταβάλλονταν σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι εργαζόμενος με 36 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ θα λάβει μικρότερη σύνταξη κατά 25,4%, όταν η προηγούμενη πρόταση του υπουργείου προέβλεπε μείωση 19,1%. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο κάνει αποδεκτό το πάγιο αίτημα των δανειστών το ποσοστό αναπλήρωσης για εργαζόμενο με 39 έτη ασφάλισης να φτάνει μόλις στο 40,755% του συντάξιμου μισθού του!

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις που θα υπάρξουν στις επικουρικές συντάξεις, με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να διαφωνούν στη μέθοδο που πρέπει να υιοθετηθεί.

Το Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δεν συζητά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα, ζητώντας περικοπές 700 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι δέχονται να καθοριστεί κανόνας βιωσιμότητας με τη χρήση και του αποθεματικού του ταμείου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα διαπραγματευτεί αύξηση εισφορών κατά 1 μονάδα, χρήση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως και μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έως 40% για μεικτό εισόδημα από κύρια και επικουρικής σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ κι όχι άνω των 1.400 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Με αυτόν τον τρόπο οι επικουρικές συντάξεις θα κοπούν επιπλέον κατά 110 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Με όριο ηλικίας

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί τη θέσπιση ορίου ηλικίας για τη λήψη της. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «R», η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται εφόσον ο/η σύζυγος του θανόντος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και άνω, αντί του 57ου που είχε θέσει το κουαρτέτο.

Οι νεότεροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους. Σε περίπτωση που κάποιος συμπληρώνει τα 55 έτη κατά τη διάρκεια της τριετίας, θα μπορεί να λάβει σύνταξη χηρείας ξανά όταν συμπληρώσει τα 67. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νέους συνταξιούχους.

(REAL NEWS 10/04/2016 – ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

1 σχόλια:

 1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ > 1 Nόμος 3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή.
  Με την εφαρμογή της αλλαγής του Νόμου 3883/2010 με τον Αναθεωρημένο Νόμο 3883/2010 Διατηρητέος υπό προαγωγή σταματά το παράλογο φαινόμενο των μισθολογικών προαγωγών με κέρδος 88 εκατ ευρώ ετησίως για τα αφαλιστικα ταμεια.
  Παύει το παράλογο φαινόμενο ενώ κάποιος κατέχει τον βαθμό του Ανθυπασπιστή να πληρώνεται μισθό Υπολοχαγού ο Ταγματάρχης να πληρώνεται μισθό Ταξίαρχου κλπ.
  Προτείνουμε , τόσο για να μην υπάρξει μπέρδεμα με το πρόγραμμα μισθοδοσίας του YΠΕΘΑ και του Υπ Οικονομικών , όσο και με τις ηλικίες εισαγωγής στις Ενοπλες Δυνάμεις που ενω απο ΑΣΕΙ / ΑΣΣΥεισέρχοντε σε ηλικίες 21/22 ετών οι ανακαταταγέντες εισέρχοντε σε ηλικίες 28 ετών (αλλο παράλογο), τo μέτρο να εφαρμοσθεί ως εξής :
  Οι κατεχόμενοι βαθμοί ιεραρχίας και μισθοδοσίας να παραμείνουν ως έχουν
  Δηλαδή εάν έχει κατεχόμενο βαθμό ιεραρχίας Ανθυπασπιστή και πληρώνεται μισθό Υπολοχαγού τότε η επόμενη αύξηση μισθού (εκτός του χρονοεπιδόματος ) θα γίνει όταν θα λάβει τον βαθμό ιεραρχίας Υπολοχαγού. Το ετήσιο οικονομικό ώφελος είναι 88 εκατομ plus.
  2. Οικειοθελώς αποστρατείες των στελεχών στα 58 χρόνια με ετήσιο κέρδος για τα ταμεία 32 εκατ ευρώ που συμβαδίζει με τον αναθεωρημένο Νόμο 3883/2010 > διατηρητέος υπό προαγωγη < με ετήσιο κερδος 88 εκατ ευρώ.
  Οι ασφαλιστικές εισφορές των παραμενόντων επι πλέον χρόνια που ισοδυναμούν απο
  3-4 της εκατό του ετήσιου εισοδήματος τους δεν υπολογίζονται στη σύνταξη στό τραπεζικό αποταμιευτικό λογαριασμό τους (εφάπαξ) καθώς πληρώνουν περισσότερη εφορία με άμεση συνέπεια ετήσιο κέρδος 88 + 32 = 120 εκατ ευρώ για τα ταμεία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ