«Μάχη» για τους υδρογονάνθρακες


Η Αθήνα και η Λευκωσία προετοιμάζονται και για θερμό επεισόδιο μετά το casus belli της Άγκυρας για την ΑΟΖ.
Η πρώτη γεώτρηση προγραμματίστηκε για 13 Ιουλίου από τη γαλλική TOTAL.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την απειλή πολέμου την οποία στην ουσία διατύπωσε η Τουρκία, σε περίπτωση που προχωρήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, μέσω του Κυπρί­ου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Κορνήλιου Κορνηλίου, απέρριψε την επιστολή που κατέ­θεσε η Άγκυρα, με την οποία χαρα­κτηρίζει τμήμα της τουρκικής υφα­λοκρηπίδας την κυπριακή ΑΟΖ και διαμηνύει ότι το πρόγραμμα ερευ­νών θα συνεχιστεί κανονικά. Η πρώτη γεώτρηση έχει προγραμμα­τιστεί για τις 13 Ιουλίου, από τη γαλ­λική TOTAL, στο Οικόπεδο 11.

Ελλάδα και Κύπρος προετοι­μάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για θερμό επεισόδιο, κα­θώς αντιλαμβάνονται ότι η Τουρ­κία είναι πιο απρόβλεπτη από ποτέ για τρεις λόγους: Λόγω του στρα­τηγικού στοιχήματος που αποτελεί γι΄ αυτήν το θέμα των υδρογονανθράκων, των πολλαπλών εξωτερι­κών μετώπων τα οποία την πιέζουν (εξελίξεις με Κουρδικό στα ανατολικά της και σχέσεις με ΕΕ) και της συνεχιζόμενης εσωτερικής ρευ­στότητας που καθιστά τον Ερντογάν «νευρικό».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αποκάλυ­ψε, μιλώντας στη Βουλή, ότι, όταν ο ίδιος, προ καιρού, είχε προειδοποιήσει για πιθανότητα θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι στην κυ­πριακή ΑΟΖ, η Αθήνα είχε συγκεκριμένες πληροφορίες υπ’ όψιν: «Είχαμε ΝΟΤΑΜ που η Τουρκία είχε εκδώσει και ετοιμαζόταν να προκαλέσει επεισόδιο στο Οικό­πεδο 6 και να στείλει το “Barbaros" να μπλοκάρει την TOTAL από την άντληση (φυσικού αερίου) με φω­τιά. Το ΝΟΤΑΜ αυτό ανεφέρετο στην 1η Μαΐου. Γι΄ αυτό το διαρρεύσαμε. Για να προετοιμάζονται η κοινή γνώμη και η Βουλή και για να υπάρχει η κοινή γραμμή. Και ο ένας με έλεγε σφουγγαρίστρα και ο άλλος ακροδεξιό. Εμείς δικαιω­θήκαμε».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις επικαιροποιούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και προανήγ­γειλε απόρρητη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, διότι «κάποια από τα μέτρα που λαμβάνονται χρήζουν ενημέρωσης της Επιτροπής».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ-04/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ