Αρχική » , , , , , » Αυτόματες μειώσεις συντάξεων ανα τριετία. Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αυτόματες μειώσεις συντάξεων ανα τριετία. Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΔΙΑΤΑΞΗ - «ΒΟΜΒΑ»
Ολοένα και συρρικνώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων. Το 2019 οι απόμαχοι της εργασίας θα δουν περικοπές μέχρι και 25%.
Οι περικοπές από το 2019 θα σπάσουν το πλαφόν του 18% φτάνοντας και το 25% λόγω κατάργησης επιδομάτων.
«Στρές τεστ» από το 2020 για τις αντοχές του ασφαλιστικού και ψαλίδι αν οι δαπάνες ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ.

Τελειώνουν τους συνταξιούχους τα νέα μέτρα του Μνημονίου Τσίπρα καθώς οι περικοπές δεν θα είναι μόνο ως 18% από το 2019, αλλά φτάνουν και στο 25% καθώς κόβονται «μαχαίρι» και τα οι­κογενειακά επιδόματα συζύγου ή/και παιδιών, ακόμη και αναπήρων!

Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο των 273 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Βουλή, ενώ ξηλώνονται πολλές από τις βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, παραμένει ατόφια η διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 4 που λέει ότι από το 2020 ίσως χρει­αστούν και νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων πέραν των μειώσεων που κλειδώνουν στα νέα μέτρα από το 2019!

«Στρες τεστ»

Η διατήρηση της διάταξης αυτής αποκαλύπτει ότι παρά τις μειώσεις το ασφαλιστικό δεν είναι βέβαιο ότι κα­θίσταται βιώσιμο! Το άρθρο 14 παρ. 4 λέει ότι από την 1η/1/2017 και ανά τριετία θα γίνονται μελέτες βιωσι­μότητας (κάτι σαν «στρες τεστ» στις συντάξεις) και αν τα μεγέθη δείχνουν ότι οι δαπάνες συντάξεων αυξάνονται μελλοντικά πάνω από 2.5% του ΑΕΠ, τότε θα πέφτει νέο τσεκούρωμα ώστε η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπα­νών να μην ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ από το έτος βάσης (π.χ. 2017) ως το 2060!

Αν επρόκειτο λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα των συντάξεων με τις μει­ώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές από το 2019, τότε το υπουργείο Ερ­γασίας (η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Πετρόπουλος) θα έπρεπε να απαιτήσουν από την τρόικα να αποδεχτεί ότι αυτή η διάταξη καταργείται. Τουναντίον όμως η διάταξη έμεινε και σημαίνει ότι αν η πρώτη μελέτη (στρες τεστ) του ασφα­λιστικού, που θα γίνει σε τρία χρόνια (2020), δείξει ότι οι δαπάνες αυξάνο­νται, τότε θα πέσει και νέος πέλεκυς πέραν του 18% που θα έχουν χάσει οι συνταξιούχοι από την 1η/1/2019! Αν η μελέτη του 2020 δείξει ότι η αύξηση των δαπανών για συντάξεις είναι εντός στόχου, δηλαδή κάτω από 2,5%, τότε δεν θα ενεργοποιηθούν πρόσθετες περικοπές. Αυτό θα διαρκέσει όμως ως το 2023 που θα βγει η νέα μελέτη για το ασφαλιστικό, και ανάλογα με τα ευρήματά της οι συντάξεις είτε θα περικοπούν είτε θα πάρουν παράταση ως την επόμενη μελέτη του 2026 κ.ο.κ.

Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν η μόνη εφημερίδα που εξασφάλισε και αποκάλυψε στο φύλλο του Σαββάτου ολόκληρο το άρθρο 1 του νέου νομο­σχεδίου για τον τρόπο μείωσης των συντάξεων και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι αναγνώστες του «Ε.Τ.» έμαθαν πρώτοι τι περιέχει το βασικότερο άρθρο του νόμου πολλές ώρες πριν κυκλοφο­ρήσει το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα της Βουλής και γίνει «viral» στο Δια­δίκτυο.

Δεύτερος γύρος

Το ψαλίδι λοιπόν αποκτά μόνιμα χα­ρακτηριστικά. Τα μέτρα του νέου Μνη­μονίου για μείωση ως και κατάργηση προσωπικών διαφορών από το 2019 με πλαφόν το -18%, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της επίμαχης διά­ταξης του άρθρου 14 παρ. 4 του v. 4387/2016, προδίδουν ότι η κυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αν παραμείνει στην εξουσία, ετοιμάζει και δεύτερο γύρο με νέα μέτρα στο ασφαλιστικό.

Το... συμπλήρωμα αυτών των μέ­τρων, που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο, θα αποκαλυφθεί σύντομα...

Ο λογαριασμός

Επί του παρόντος, ο λογαριασμός του ασφαλιστικού από συντάξεις και εισφορές φτάνει στα 2,63 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022.

Αρχίζει να πληρώνεται από το 2018 με αυξήσεις εισφορών για 1 και πλέον εκατομμύριο επαγγελματίες. Από το 2019 έρχονται οι μειώσεις που βάζουν τις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων στην γκιλοτίνα.

Τα μέτρα αυτά ετοιμάζει από τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με το «ναι στα πάντα» που θα αναφωνήσουν οι βουλευτές τους ψηφίζοντας το τέλος των συνταξιούχων μαζί με το θάνατο των μικρομεσαίων και μάλιστα... με τα δυο χέρια (όπως είπε κάποιος βουλευ­τής τους) την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι... «βόμβες»

Η εξαπάτηση των συνταξιούχων και των ελευθέρων επαγγελματιών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ηου θα ψηφίσει με τα «δυο χέρια» τα νέα μέ­τρα, αποκαλύπτεται από τα άρθρα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τα οποία:

1. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν ως 18% από τη σύνταξη και από 35 ως 170 ευρώ επιπλέον με την κα­τάργηση επιδομάτων συζύγου ή/και παιδιών, ακόμη και αναπήρων από το 2019. Οι απώλειες εισοδήματος φτά­νουν στο 25%.

2. Ξηλώνεται π διάταξη του άρθρου 10 παράγραφος 2 νόμου Κατρούγκαλου που έλεγε ότι για τους παλιούς (μέχρι 12/5/2016) συνταξιούχους τα οικογενειακά επιδόματα εξακολουθούν να συγκαταβάλλονται στη σύνταξη, ενώ δεν προβλεπόταν κατάργησή τους μετά το 2019.

3. Καταργούνται τελείως (και όχι μόνο με μείωση σύνταξης ως 18%) οι προσωπικές διαφορές όσων βγαίνουν στη σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα, όσοι έφυγαν το 2016 και είχαν μείωση 200 ευρώ, από τη σύνταξη που θα έπαιρναν με το πα­λιό καθεστώς, γλιτώνουν τα 100 ευρώ της μείωσης ως το 2018, αλλά από το 2019 τα χάνουν και αυτά. Η κατάρ­γηση των προσωπικών διαφορών και από τις νέες συντάξεις δίνει το σήμα σε όσους έχουν πάρει απόφαση να συνταξιοδοτηθούν να το πράξουν άμεσα, γιατί ως το τέλος του 2018 θα έχουν στο μηνιάτικό τους κάτι παραπάνω (από 65 ως 130 ευρώ) ενώ αν έχουν αποφασίσει την έξοδο και το αφήνουν για μετά το 2019, τότε να ξέρουν ότι αυτά τα 65 ή τα 130 ευρώ δεν θα τα δουν ποτέ και, ως εκ τούτου, δεν θα έχουν και λόγο να διαμαρτύρονται. Αν φύγουν «τώρα», δηλαδή, θα πάρουν για ενάμιση χρόνο 65 ως 130 ευρώ παραπάνω στη μηνιαία τους σύνταξη.

4. Αυξάνονται από 10% και άνω οι εισφορές του 2018 για ελεύθε­ρους επαγγελματίες και επιστήμονες που δηλώνουν σήμερα πάνω από 5.750 ευρώ. Το 2019 έρχεται νέα αύ­ξηση εισφορών και θα πιάσει όσους δηλώσουν πάνω από 5.100 ευρώ.

Ποιοι και πόσα θα χάσουν από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΠΟ 1/1/2019, ΜΕΣΩ ΟΓΑ, ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΠΑΡΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ με το άρθρο 1, τα οικογενεια­κά επιδόματα (συζύγου ή/και τέκνων ανή­λικων ή με αναπηρία) συγκαταβάλλονται με τις συντάξεις μέχρι 31/12/2018. Από 1ης/1/2019 το επίδομα συζύγου καταργείται, τα δε επιδόματα τέκνων χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια από τον ΟΓΑ. Για να πάρει ένας συνταξιούχος επίδομα 1ου ανήλικου παιδιού από το 2019 θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ. Σήμερα το παίρνει χωρίς κρι­τήρια. Επίσης οι καταβαλλόμενες συντά­ξεις θα επανυπολογιστούν «και από την 1η/1/2019, αν το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύ­πτει από τον (επαν)υπολογισμό τους, το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται. Το ποσό που περικόπτεται δεν μπορεί να υπερβαί­νει το 18% της καταβαλλόμενης κύριας (σ.σ.: αλλά και της επικουρικής) σύνταξης».

Τυχόν υπόλοιπο που απομένει μετά τη μεί­ωση ως 18% καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά που εξαλείφεται με τις κατ' έτος αυξήσεις συντάξεων που θα έρθουν (αν έρθουν) από 1/1/2022 και μετά. Εδώ όμως παρεμβάλλεται το άρθρο 14 παρ. 4 του ν. 4387/2016 που λέει ότι ανά τριετία από 1ης/1/2017 το ασφαλιστικό θα μετρά τις αντοχές του και αν οι δαπάνες αυξάνο­νται πέραν του 2,5% του ΑΕΠ, θα κόβονται (ξανά) οι συντάξεις.

Η... χασούρα

Η διάταξη με παραδείγματα σημαίνει ότι: Συνταξιούχος Δημοσίου που παίρνει σήμερα πριν από το φόρο κύρια σύνταξη 1.570 ευρώ και έχει επίδομα συζύγου 35 ευρώ το μήνα ή και επίδομα 120 ευρώ για ένα ανήλικο και ένα ανάπηρο παιδί έχει συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.725 ευρώ. Με τη νέα διάταξη, η σύνταξη θα επανυπολογιστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα. Με μια μέση μείωση κατά 17% μετά τον επανυπολογισμό (αντί 18% που είναι το πλαφόν), η νέα σύνταξη βγαίνει στα 1.303 ευρώ με προσωπική δια­φορά 267 ευρώ. Από την κατάργηση των επιδομάτων όμως την 1η/1/2019 θα έχει πρόσθετη απώλεια εισοδήματος κατά 35 ευρώ, αν παίρνει μόνο επίδομα συζύγου, οπότε η συνολική μείωση αποδοχών θα είναι 302 ευρώ (267 ευρώ από την κα­τάργηση της προσωπικής διαφοράς και 35 ευρώ από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου). Η συνολική περικοπή στις μηνι­αίες του αποδοχές θα είναι 19%, παρότι π μείωση της σύνταξης με τον επανυπολογισμό είναι 17%. Αν παίρνει και επίδομα τέκνων (120 ευρώ), θα χάσει 422 ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 24%.

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΥΖΥΓΟΥ Ή/ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ)


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ-kkatikos(®e-typos .cpom
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-15/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ