Αρχική » , , , , » Επιτρέπεται να θριαμβολογούμε για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας;

Επιτρέπεται να θριαμβολογούμε για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας;

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ*
Υποστρατήγου ε.α


Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, υπογράφηκε πριν λίγες ώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προβλέπεται ότι... από την Κυριακή 20 Μαρτίου όσοι παράνομοι μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία θα επαναπροωθούνται σ΄ αυτή. Σημαντικό σημείο επίσης είναι η επανεισδοχή προς την Τουρκία και η απευθείας μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη στη βάση του κανόνα 1:1. Διπλωματική νίκη της Ελλάδας χαρακτήρισε τη συμφωνία. ο Έλληνας πρωθυπουργός Κατά την άποψή μου θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και ας δούμε τα αποτελέσματα: Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Τουρκία με τη συμφωνία αυτή δεν κατάφερε απλά να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντική οικονομική βοήθεια αλλά πέτυχε επίσης να συνδέσει την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με κρίσιμα ζητήματα, άσχετα με το προσφυγικό ζήτημα όπως η ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει σε ότι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας έχει να κάνει με τη νομική πολυπλοκότητα του θέματος και τον προσδιορισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού ακόμα μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις από οργανώσεις που δρουν υπέρ των προσφύγων-μεταναστών σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία. Επικαλούνται ότι αυτές παραβιάζουν την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, καθόσον η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία δεν παρέχει ασφαλείς συνθήκες προστασίας για όσους ζητούν άσυλο. Η χώρα μας έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τη σχετική έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» με το άρθρο 20 του ΠΔ 90/2008. Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο ασφαλείς τρίτες χώρες θεωρούνται εκείνες στις οποίες η μεταχείριση του αιτούντος, πληροί τα παρακάτω κριτήρια:

Πρώτον: Δεν απειλούνται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικών πεποιθήσεων.

Αυτό όπως είναι κατανοητό, δημιουργεί ερωτήματα στο κατά πόσο θα είναι ασφαλής η επαναπροώθηση στην Τουρκία ενός μεγάλου αριθμού Κούρδων οι οποίοι εγκατέλειψαν περιοχές του Ιράκ και τη Συρίας, ως αποτέλεσμα της καταστροφής των κοινοτήτων τους από το Ισλαμικό Κράτος.

Δεύτερον: Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει μια σειρά από πρωτόκολλα της Συνθήκης της Γενεύης και αυτόματα γεννάται το ερώτημα πως είναι δυνατόν μια χώρα να αποφασίζει ποιος δικαιούται να χαρακτηρισθεί πρόσφυγας, όταν η ίδια δεν έχει επικυρώσει πλήρως τη Συνθήκη αυτή. Για παράδειγμα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ως πρόσφυγες όσους προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά μόνο από χώρες του συμβουλίου της Ευρώπης (Οργανισμό με 47 μέλη σήμερα, ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Τρίτον: Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η Τουρκία έχει δώσει ήδη αρνητικά δείγματα επιστρέφοντας στη Συρία μεγάλο αριθμό Σύριων.

Ακόμα και αν η Τουρκία θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα», η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες διαδικασίες για την έγκριση αιτήσεων προσφύγων που βρίσκονται στην επικράτειά της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν την υπόθεσή τους ενώπιον Ελληνικών δικαστηρίων εφ΄ όσον διήλθαν από την Τουρκία. Αν ένα ελληνικό δικαστήριο αρνηθεί το άσυλο σε πρόσφυγα αυτός έχει δικαίωμα να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο μπορεί να αναστείλει την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου αν κρίνει ότι η επιστροφή του πρόσφυγα στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το Σεπ. 2015, η Ελλάδα έχει 23.000 εκκρεμείς αιτήσεις για παροχή ασύλου, οι οποίες έχουν υποβληθεί από το 2013.

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 2.500.000 Σύρους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης 250.000 διαβιούν σε καταυλισμούς και οι υπόλοιποι έχουν διαχυθεί σε πόλεις της Τουρκίας. Όλοι αυτοί γα ποιο λόγο να επιλέξουν την παραμονή στην Τουρκία, όταν η διέλευση στην Ελλάδα τους δίνει το δικαίωμα υποβολής ασύλου και παραμονής μέχρι αυτό να εκδικασθεί σε ελληνικό (ευρωπαϊκό έδαφος); Θα πρέπει επίσης σε όλα αυτά να συνεκτιμηθεί ότι η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες μέλη της ΕΕ, είναι εθελοντική και όχι αναλογική και υποχρεωτική. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε στην πράξη αν οι χώρες που μέχρι στιγμής έχουν δείξει αρνητική διάθεση στο να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους θα αλλάξουν στάση. Για όλα αυτά λοιπόν καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί στα διθυραμβικά σχόλια περί τεράστιας επιτυχίας της εξωτερικής πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, με τη συμφωνία που υπογράφηκε.

____________________________
* Οι θέσεις που εκφράζονται στο κείμενο είναι απολύτως προσωπικές.

16 σχόλια:

 1. Αρα:
  Οι πρόσφυγες επιτρέπεται να έρχονται!
  Οι παράνομοι, θα επιστρέφονται στην Τουρκία και
  θα ανταλλάσσονται, ένας προς έναν νόμιμο πρόσφυγα,
  ο οποίος θα αποστέλλεται,
  απ' ευθείας από Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε.
  Πλήν, στην Ελλάδα θα παραμείνουν,
  "άπαντες", Νόμιμοι και Παράνομοι μετανάστες!
  Και...και θα συνεχίσουν, τώρα,
  όλο και πιο πολλοί να έρχονται!
  Δεν θα σχολιάσω,
  αυτά που παίρνει η Τουρκία, χωρίς να δώσει τίποτα!!!
  και αυτά που φορτώθηκε η Ελλάδα,
  χωρίς να πάρει τίποτα!!!
  "Ακούσας νόει"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Πάνος Καμμένος μετέτρεψε τις ΕΔ από φρουρούς της χώρας σε υπηρέτες (φιλιππινέζες) των λαθρομεταναστών και με την δημιουργία των κέντρων ξένων πρακτόρων (hot spot) απαξίωσε τα στελέχη των ΕΔ, γι’ αυτό και θα καεί πολιτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Πάνος θα πραγματοποιήσει όλες τις υποσχέσεις του το έτος 2017, γι' αυτό συντρόφια μην σας πιάνει απογοήτευσει με το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό, έρχεται η ελπίδα το 2017, κάντε υπομονή ρε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κύριε 6:37:00 μμ εμείς που δουλεύουμε στις ΜΚΟ θα μείνουμε άνεργοι ; δεν μας λυπάστε καθόλου, τι σας πειράζουν καλέ οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οτι και να λετε και να γραφετε ορισμένοι, ενα θα πρέπει θα ξέρετε ! Ευτυχώς που υπάρχει ως ΥΕΘΑ ο Πάνος Καμμένος! Είναι ο μόνος που από την πρωτη μερα της θητείας του τρέχει και υποστηρίζει τα στελεχη των ΕΔ. Το επιτελέιο του Υπουργού, νυχθημερόν ασχολείται με τα προβλήματα του προσωπικού και προσπαθεί να διορθώσει κατάστασεις δεκαετιών. Οσοι λοιπόν καταφέρεστε κατά του πατριώτη Καμμένου να ξέρουν ότι πολεμούν την πατρίδα και τους ίδιους τους στρατιωτικούς. Ο Πάνος Καμμένος είναι η μόνη ελπίδα να γίνει κάτι σε αυτή τη χώρα . Σκεφτείτε κι αποφασίστε αν είστε Ελληνες ή οχι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τι άλλες μπούρδες θα διαβάσουμε, ο Πάνος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι για τι χώρα, φυσικά, μέχρι τώρα τα έκανε ωραία αύξησε το ΦΠΑ στα τρόφιμα, αύξησε το ΦΠΑ στα νησιά, μείωσε πέρυσι τις κύριες συντάξεις 2 % και τις επικουρικές 6 % με την αύξηση της εισφοράς υγείας, υπέγραψε μνημόνιο Νο 3, νέο ασφαλιστικό κόλαφος έρχεται, νέο φορολογικό, κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 1:38:00 μμ, τι πείνεις ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να πωλούνται όλα ανεξαιρέτως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα εφαρμοσμένα στην Κύπρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, απαιτούν οι δανειστές, γι' αυτό τον Ιούνιο πάμε σε εκλογές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΌΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ . ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ. Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ. ΟΣΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟΝ κ ΥΕΘΑ , ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. 8:15:00 μμ οχι αλλο κάρβουνο, φτάνει, όσο για τα συμφέροντα εσύ δεν φαίνεσαι καθόλου, σύντροφε, βγάλε την μάσκα σου πατριώτη να δεις την φάτσα σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. 8:15:00 μμ, ερώτηση : το νέο ασφαλιστικό με τις προσωπικές διαφορές, είναι η ανόρθωση της πατρίδας ; ρε ουστ από δω, μας δουλεύεται πολιτικοί απατεώνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανωνυμε 20 Μαρ 2016, 8:15:00 μ.μ. Στ.Γατακι κοψε τα χαπια ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εσείς που γράφετε και υποστηρίζετε τον Καμμενο μήπως είσαι εκείνος ο απόστρατος γραφικός πολιτευτής των ΑΝΕΛ στη Λάρισα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. 20 Μαρ 2016, 8:15:00 μ.μ. Δυστυχώς φίλε μου, λίγοι καταλαβαίνουν τον αγώνα που δίνει ο κος ΥΕΘΑ και το επιτελέιο του για τις ΕΔ. Καποιοι σήμερα στις ΕΔ , έχουν και τρώνε ένα πιάτο φαί λόγω του Πάνου Καμμένου που έχει βάλει πλάτη για τους στρατιωτικούς της πατρίδας. Σ΄ευχαριστούμε Υπουργέ για κάθε καλό που κάνεις . Συνέχισε τον τίμιο αγώνα σου κι ας μην από κάποιους έστω ένα "ευχαριστώ> . ¨Αλλωστε παντού υπάρχουν οι αγνώμονες και οι αχάριστοι !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η ΕΛΠΙΔΑ ΗΡΘΕ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 18.000 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμε 21 Μαρ 16, 4:04:00 μμ πήγαινε σε γιατρό

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ