Αρχική » , , , » «Ραβασάκια» για 700.000 ανασφάλιστα οχήματα

«Ραβασάκια» για 700.000 ανασφάλιστα οχήματα

ΦΥΛΑΚΙΣΗ από δύο μήνες μέχρι έναν χρόνο σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ανασφάλιστου αυτοκινήτου
Από αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων έως και φυλάκιση σε περίπτωση ατυχήματος αντιμετωπίζουν όσοι δεν συμμορφωθούν

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που δεν έχουν ασφαλιστεί θα καλούνται μέσω mail ή επιστολών να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο εντός 15 ημερών, καταβάλλοντας επιπλέον και ειδικό πρόστιμο 250 ευρώ.

Ειδοποιητήρια με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με γραπτές επιστολές σε περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων ετοιμάζεται να... στείλει το υπουργείο Οικονομικών, με τα οποία θα τους καλεί σε περιθώριο δεκαπέντε ήμερων να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο καταβάλλοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ειδικό πρόστιμο 250 ευρώ. Όσοι αγνοήσουν το ειδοποιητήριο θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Ο εντοπισμός

Τον δρόμο για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων άνοιξε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη με την οποία καθορίζεται η όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση, δύο φορές τον χρόνο, η ΔΗΛΕΔ προχωρεί σε διασταύρωση στοιχείων που περιλαμβάνονται στο αρχεία της ΓΓΔΕ, στο αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων και στα αρχεία οποιοσδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή υπουργείου.

Το Κέντρο Πληροφοριών και οι δημόσιες υπηρεσίες ή υπουργεία υποχρεούνται να θέτουν, σε διαρκή βάση, στη διάθεση της ΔΗΛΕΔ τα παραπάνω αρχεία και στοιχεία τους, όταν αυτό απαιτηθεί, προκειμένου να διενεργείται, με ηλεκτρονικό τρόπο, ο έλεγχος και εντοπισμός των αυτοκίνητων οχημάτων για τα οποία δεν υφίσταται η υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη (εντοπισμός ανασφάλιστων οχημάτων).

Μετά τη διασταύρωση στοιχείων, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αποστέλλει ειδοποιητήρια επιστολή στους ιδιοκτήτες των πιθανώς ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς, στη φορολογική διοίκηση, ταχυδρομική διεύθυνση, με την οποία τους ειδοποιεί να προβούν άμεσα στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματός τους.

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων λάβουν την επιστολή, θα πρέπει να προχωρήσουν στην ασφάλιση της αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία του οχήματος τους προσκομίζοντας σε ασφαλιστική επιχείρηση το ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 250€ και προαιρετικά την ειδοποιητήρια επιστολή.

Ο ιδιοκτήτης που δεν υποχρεούται να προβεί σε ασφάλιση του οχήματός του για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο, όπως σε περίπτωση που έχει τηρηθεί η υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος του ή υπάρχει σύμφωνα με τον νόμο απαλλαγή υποχρέωσης από την ασφάλισή του ή μπορεί να τεκμηριωθεί η ακινησία του ή έχει διαπιστωθεί λάθος στα στοιχεία ασφάλισης ή κυκλοφορίας του, απευθύνεται στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Ασφαλιστική Επιχείρηση, Αστυνομία) προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες κατά λόγο αρμοδιότητάς τους ενέργειες για την ενημέρωση των δεδομένων τους και την εν συνεχεία ενημέρωση της ΔΗΛΕΔ -από τις ανωτέρω υπηρεσίες- για τον αποχαρακτηρισμό του οχήματος ως ανασφαλίστου.

(ΕΘΝΟΣ 10/03/2016 – ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ