Αρχική » , , , » Τα μυστικά για εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ)

Τα μυστικά για εισαγωγή σε Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ)

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στα ύψη οι βάσεις εισαγωγής των περισσότερων τμημάτων εξαιτίας της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν

«Πόλεμος» για μία θέση στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ των υποψηφίων, εξαιτίας, αφενός... της πολύ υψηλής ζήτησης και αφετέρου ότι οι συγκεκριμένες σχολές είναι από τις ελάχιστες που οδηγούν άμεσα στον δημόσιο τομέα.

Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών είναι ιδιαίτερη, καθώς εγκαινιάζεται το νέο σύστημα των Πανελλαδικών με τα 4 ή 5 μαθήματα, ανάλογα με το αν θέλουν να δηλώσουν οι υποψήφιοι τμήματα από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία, ενώ έχει αλλάξει για πολλές σχολές και η κατανομή τους σε αυτά τα πεδία.

Στο σημερινό 4σέλιδο αφιέρωμα του «ΕΘΝΟΥΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» για τις Πανελλαδικές που αρχίζουν σχεδόν σε δύο μήνες (16 Μαΐου) παρουσιάζουμε τις σχολές που οδηγούν άμεσα στο Δημόσιο και αυτές που οι απόφοιτοι ενδεχομένως θα πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι τον διορισμό τους.

Μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και μία σειρά άλλων τμημάτων τα οποία προσφέρουν θέσεις και στο Δημόσιο, όπως τα Παιδαγωγικά και τα καθηγητικά τμήματα και οι σχολές προσχολικής εκπαίδευσης.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων ετών και πιο συγκεκριμένα από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση και άρχισε να κλείνει η «στρόφιγγα» των διορισμών για πολλούς κλάδους στο Δημόσιο, ολοένα και περισσότεροι αριστούχοι άλλαξαν επαγγελματική κατεύθυνση και στράφηκαν προς τις Στρατιωτικές σχολές.Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, ειδικά για τις κορυφαίες Στρατιωτικές σχολές, δείχνουν ότι η εισαγωγή σε αυτές γίνεται μόνο με πολύ υψηλές βαθμολογίες, αφού τα ποσοστά επιτυχίας όσων υποψηφίων τις δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μονοψήφια.

Σκληρός ανταγωνισμός

Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό επιτυχίας στη σχολή Ικάρων (Μηχανικοί), Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) και Οικονομικό (ΣΣΑΣ) κυμαίνεται μεταξύ 2 έως 3%.

Στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) τις 14 θέσεις διεκδίκησαν συνολικά 553 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 248 τη δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση.

Ως εκ τούτου, το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 5,64%, ενώ η βάση εισαγωγής ήταν υψηλότερη από όλες τις Ιατρικές σχολές της χώρας, ξεπερνώντας και αυτήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη Σχολή Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ) το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 8,38%, ενώ σχεδόν οι μισοί απ' όσους το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού εισήχθησαν στη σχολή Ευελπίδων (ΟΠΛΑ).

Αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας http://staratalogia.blogspot.gr/2016/02/a_19.html, η σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ), καθώς και το τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 εισακτέους.Οι υποψήφιοι πάντως της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Αίτηση

Κατά τα λοιπά, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν τόσο στις Στρατιωτικές σχολές όσο και στις Αστυνομικές και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία.

Εκτός από τη σχετική υποβολή αίτησης οι υποψήφιοι ακολούθως θα πρέπει να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Προϋποθέσεις

Τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι

Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, σύμφωνα με την προηγούμενη προκήρυξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι τα εξής:

Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί/-ές και υποψήφιοι/-ες ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση όταν εισαχθούν.Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση.

Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας.

Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ.

Ηλικία: (1) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

(α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1990. Κατ' εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν:

Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές μόνιμοι Οπλίτες που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1988.

(β) Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1991.

(2) Οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι/-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31η Δεκεμβρίου 1990 και μεταγενέστερα.

Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι/-ες των ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ θα πρέπει:

Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία. Για παράβαση των νόμων περί προστασίας της χώρας, του πολιτεύματος και της ελευθερίας των πολιτών, προσβολή της σημαίας ή του στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά κ.λπ.

Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα.

Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμία στρατιωτική σχολή (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ).

Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος/-α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του/της σε ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του/της καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Σχολών.

Κερδίζουν σε προτιμήσεις Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες ΝαυτικούΣτις τελευταίες Πανελλαδικές μόλις το 5,42% των υποψηφίων που την επέλεξαν ως πρώτη προτίμηση εισήχθησαν στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Χιλιάδες υποψήφιοι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε Αστυνομικές Σχολές και Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού με βασικό γνώμονα την εξασφάλιση μιας σταθερής εργασιακής προοπτικής στον δημόσιο τομέα.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού, αφού όλο και περισσότεροι υποψήφιοι -αρκετοί εκ των οποίων είναι αριστούχοι- αφήνουν παραδοσιακές σχολές με αβέβαιες επαγγελματικές προοπτικές αποζητώντας τη σιγουριά του Δημοσίου.

Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει είναι ότι στις τελευταίες Πανελλαδικές μόλις το 5,42% των υποψηφίων που επέλεξαν τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας ως πρώτη προτίμηση εισήχθησαν σε αυτήν.

Στο Τμήμα Αστυφυλάκων η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς εισήχθη το 78% όσων το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού και το 18% στο σύνολο των υποψηφίων που το επέλεξαν.

Τη Σχολή Πλοιάρχων επέλεξαν συνολικά 2.332 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 661 ως πρώτη προτίμηση. Από αυτούς εισήχθη μόλις το 29,65%. Στη Σχολή Μηχανικών κατάφερε να εισαχθεί το 40,85% των υποψηφίων που την επέλεξαν στην κορυφή του μηχανογραφικού.

Αστυφύλακες

Αναφορικά με τη φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα. Η κατανομή των επιτυχόντων στα τμήματα της Σχολής Αστυφυλάκων (ΤΔΑ) γίνεται με βάση τη σειρά προτίμησης για καθένα από αυτά, που δηλώνεται μετά την επιλογή τους, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με τη συνολική βαθμολογία τους.

Αξιωματικοί

Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα. Οι δόκιμοι υπαστυνόμοι, που προέρχονται από ιδιώτες, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους λαμβάνουν τις αποδοχές του μη εκπληρώσαντος τις στρατιωτικές υποχρεώσεις αστυφύλακα.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους οι δόκιμοι υπαστυνόμοι και αστυφύλακες σιτίζονται και διανυκτερεύουν στα οικήματα της σχολής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στους κανονισμούς και τις διαταγές της υπηρεσίας.

Οι σπουδαστές που έχουν εισαχθεί στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων και διαγράφονται από αυτές για λόγους υγείας ή υγειονομικής ακαταλληλότητας μέχρι και τη 15η Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους, με απόφαση του ΥΠΘΠΑ, εγγράφονται για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο έτος σπουδών της σχολής ή τμήματος επόμενης προτίμησής τους στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους εισαγωγής τους στη σχολή από την οποία διαγράφονται, εφόσον είχαν συγκεντρώσει βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη με αυτήν του τελευταίου υποψηφίου που έχει εισαχθεί στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Όσον αφορά στη Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, εκπαιδεύει στελέχη της εμπορικής ναυτιλίας. Κατά τη φοίτηση οι πλοίαρχοι αποκτούν βασικές γνώσεις υποδομής σε Μαθηματικά, Φυσική, Πληροφορική, Μετεωρολογία και Αγγλικά καθώς και σε μαθήματα ειδικότητας όπως: Ναυτιλία, Ναυτικό Δίκαιο, Διεθνείς Συμβάσεις, Επικοινωνίες, Οικονομική Διαχείριση Πλοίου, Φορτώσεις κ.λπ. Το τμήμα ανήκει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και για να είναι αποδεκτή η δήλωση της σχολής στο μηχανογραφικό απαιτούνται ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στις κατά τόπους λιμενικές αρχές.

Σχετικά με τους μηχανικούς Εμπορικού Ναυτικού, είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση, την καλή λειτουργία των μηχανών του πλοίου, καθώς και για τον υπολογισμό και την προμήθεια καυσίμων, νερού, λιπαντικών και ανταλλακτικών στα πλοία.

Οι μηχανικοί εργάζονται κυρίως στο μηχανοστάσιο και ελέγχουν μεταξύ άλλων την καλή λειτουργία της μηχανής και των άλλων μηχανημάτων και συσκευών του πλοίου, όπως ηλεκτρογεννήτριες, γερανοί κ.λπ. Ο έλεγχος των μηχανών στα σημερινά πλοία γίνεται κυρίως μέσω της κονσόλας ελέγχου και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πιο αναλυτικά, ο μηχανικός με τη βοήθεια του πληρώματος μηχανής προγραμματίζει και επιβλέπει τις εργασίες συντήρησης. Αναλαμβάνει τις επιδιορθώσεις που μπορεί να απαιτούνται, ώστε το πλοίο να συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς προβλήματα. Εξασφαλίζει τη σωστή κατανάλωση καυσίμων και λιπαντικών, ώστε να ελαχιστοποιούνται τα έξοδα. Συνεργάζεται με τον πλοίαρχο για την ταχύτητα, τους ελιγμούς και τους χειρισμούς του σκάφους.

Υπολογίζει τις απαραίτητες προμήθειες καυσίμων, λιπαντικών και άλλων ανταλλακτικών και θέτει τις παραγγελίες σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ναυτιλιακής επιχείρησης. Τέλος, παραλαμβάνει τα καύσιμα και λιπαντικά και εκτελεί απογραφές των ανταλλακτικών. Ο μηχανικός μαζί με τον πλοίαρχο είναι οι αξιωματικοί με τις περισσότερες ευθύνες στο πλοίο και πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

(ΕΘΝΟΣ 11/03/2016 – ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ)


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, ΣΧΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ (ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΠΙΝΑΚAΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ