Αρχική » , , , , » Τέλος επιδόματος συζύγου 10% από νέες συντάξεις-Μεγαλύτερες απώλειες σε αποστράτους (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τέλος επιδόματος συζύγου 10% από νέες συντάξεις-Μεγαλύτερες απώλειες σε αποστράτους (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Η ΤΡΟΙΚΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΗΔΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Νέα κρυφή ανατροπή αποκαλύπτεται στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, καθώς καταργείται οριστικά από... όλες τις νέες συντάξεις το επίδομα συζύγου 10%, ενώ μειώνονται δραστικά τα επιδόματα τέκνων!

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περάσουν και στις σημερινές συντάξεις αφενός γιατί το υπουργείο εντάσσει στην προσωπική διαφορά παλιών και νέων συντάξεων και τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων και αφετέρου διότι η τρόικα έχει ζητήσει να ισχύσουν και για τους ήδη συνταξιούχους ότι θα ισχύει για τους νέους, με την ψήφιση του νόμου.

Το μαχαίρι

Το επίδομα συζύγου λοιπόν που είναι 10% στο αρχικό (μικτό πριν από τις μειώσεις) ποσό σύνταξης «φεύγει» από τις νέες συντάξεις, (σ.σ.: στο Δημόσιο έχει καταργηθεί από το 2011 και μετά), ενώ τα επιδόματα τέκνων θα υπολογίζονται στο εξής με ποσοστά 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο. Η προσαύξηση αυτή όμως δεν θα υπολογίζεται επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, αλλά μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης.

Επιπλέον, δε, ο υπολογισμός των επιδομάτων τέκνων δεν θα πιάνει όλο το ποσό της αναλογικής σύνταξης, αλλά θα έχει ως πλαφόν το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του προηγούμενου έτους, και εν προκειμένω του 2015. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν υπολογίσει το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 690 ευρώ. Το 50% αυτού του ποσού, δηλαδή τα 345 ευρώ, θα είναι το ανώτατο πλαφόν επί του οποίου θα υπολογίζονται οι προσαυξήσεις των συντάξεων με τα επιδόματα τέκνων!

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που αποχωρεί με το νέο νόμο και η αναλογική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και εισφορών) είναι 250 ευρώ, ενώ το σύνολο είναι 600 ευρώ αν έχει ένα ανήλικο παιδί ή μέχρι την ηλικία των 24 ετών αν σπουδάζει, θα έχει προσαύξηση κατά 8%, δηλαδή κατά 20 ευρώ. Το 8% του επιδόματος θα υπολογιστεί, δηλαδή, στα 250 ευρώ της αναλογικής και όχι στα 600 ευρώ της συνολικής σύνταξης. Αν τώρα η αναλογική σύνταξη είναι 450 ευρώ και η συνολική 830, τότε το επίδομα παιδιού δεν θα υπολογιστεί στα 450 ευρώ της αναλογικής σύνταξης, αλλά στα 345 ευρώ που είναι το πλαφόν! Οπότε θα έχει προσαύξηση σύνταξης κατά 27,6 ευρώ (345Χ8%=27,6 ευρώ).

Κάτω 45%

Με αυτά τα δύο τρικ (υπολογισμός επιδομάτων μόνο για το τμήμα της αναλογικής σύνταξης και με πλαφόν τα 354 ευρώ) οι μειώσεις που έρχονται στις νέες συντάξεις θα φτάνουν ως και το 45%, αν ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου (10%) και τη μείωση των επιδομάτων τέκνων, οι νέες συντάξεις θα έχουν ντε φάκτο μειώσεις γιατί οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που έχουν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ γιατί βγαίνουν στη σύνταξη και από τα 50 και οι περισσότεροι έχουν τέκνα που είτε σπουδάζουν είτε δεν έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Και εδώ οι προσαυξήσεις λόγω παιδιών θα είναι κουτσουρεμένες στο ποσό της σύνταξης.
2. Οι γυναίκες που αποχωρούν από όλα τα Ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, Δημοσίου) με διατάξεις ανήλικου τέκνου και κατά κανόνα σε ηλικίες 52 ως 57 ετών και έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα είτε σπουδάζουν και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς το επίδομα τέκνων δεν θα ξεπερνά τα 27,6 ευρώ για το ένα παιδί, τα 34,5 ευρώ για το δεύτερο και τα 41,5 ευρώ για το τρίτο.
3. Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με ανάπηρο παιδί.
4. Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που αποχωρούν με σύνταξη και έχουν σύζυγο που δεν εργάζεται και δεν παίρνει σύνταξη, καθώς δεν θα τους καταβάλλεται πλέον το επίδομα συζύγου 10%. Σημειώνεται, δε, ότι το επίδομα συζύγου έχει καταργηθεί στις συντάξεις Δημοσίου για όσους αποχωρούν από το 2011 και μετά.

Καμπανάκι

Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στους σημερινούς συνταξιούχους, καθώς η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί αυτό που υποστηρίζει το υπουργείο, ότι δηλαδή οι παλιές συντάξεις θα επανυπολογιστούν και αν έχουν διαφορές από τις νέες, δεν θα γίνουν μειώσεις, αλλά τα επιπλέον ποσά της προσωπικής διαφοράς του καθενός θα προστατευθούν ως το 2018.

Μάλιστα, στις προσωπικές διαφορές παλιάς και νέας σύνταξης, το υπουργείο συμπεριλαμβάνει και τα επιδόματα, που σημαίνει ότι η απόκλιση νέων και σημερινών συντάξεων θα είναι πολύ μεγάλη και θα φέρει ακόμη πιο κοντά το ψαλίδι από τους δανειστές, που ζητούν να γίνει πλήρης εξομοίωση παλιών και νέων συντάξεων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Γυναίκα με ανήλικο τέκνο και σύνταξη 600 ευρώ παίρνει σήμερα από το ΙΚΑ επίδομα 120 ευρώ (20%) και η συνολική σύνταξη πάει στα 720 ευρώ. Με το νέο νόμο, αν έχει σύνταξη 600 ευρώ αλλά η αναλογική είναι 200 ευρώ, θα παίρνει επίδομα τέκνου 16 ευρώ (8%) και η συνολική σύνταξη πάει στα 516 ευρώ. Κρυφή μείωση 15%.

Συνταξιούχος ΙΚΑ με 1.000 ευρώ παίρνει 10% επίδομα συζύγου, δηλαδή 120 ευρώ και συνολικό ποσό 1.120 ευρώ. Αν έχει και ανήλικο παιδί, δικαιούται επίδομα 20% για το ποσό σύνταξης ως τα 861 ευρώ, δηλαδή άλλα 172 ευρώ. Η συνολική μικτή του σύνταξη βγαίνει στα 1.292 ευρώ. Αν επεκταθεί η κατάργηση των επιδομάτων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, θα παίρνει μόνο επίδομα παιδιού 8% για το τμήμα σύνταξης ως τα 345 ευρώ, δηλαδή 27,6 ευρώ και καθόλου επίδομα συζύγου. Η τελική μικτή σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.027 ευρώ.(Ε.Τ. 05/03/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

4 σχόλια:

 1. THΣ ΜΗΤΡ@@@@@@Σ ΣΑΣ ΤΟ ΑΙΔ@@@@Ν ΠΑΛΙΟΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΙ ΑΝΘΕΛΗΝΕΣ@@@@@@@.................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝΣ Ε ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΖΗΓΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΑΜΑ ΕΝΩ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΕΣ ΑΛΕΞΗ Ο Κ...Σ ..Σ ΘΑ ΦΕΞΕΙ............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι γράφεις ρε ανώνυμε 6 Μαρ 2016, 2:46:00 μ.μ.;;;;;
  Θέλεις να πεις ότι οι μισθοί είναι αρκετοί;;;; Έχουν περικοπεί όλες οι αποδοχές μέχρι και 50% και σε πείραξε τα ψιχουλοεπιδόματα;;;;
  Και μάλλον ιδέα δεν έχεις τι σημαίνει να έχεις οικογένεια και μάλλον είσαι και παπαγαλάκι του συστήματος, δηλαδή λαμόγιο, ανθέλληνας, πατριώτης, ανώμαλος κλπ κλπ κλπ. Ο Θεός να σε φωτίσει, εσένα και τους ομοίους σου για να καταλάβετε το συνεχές έγκλημα που κάνετε. Και αν δεν το ξέρεις ή δεν πιστεύεις δεν πειράζει, η αλήθεια σύντομα θα φανερωθεί σε όλους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ