Αρχική » , , , » Η ειρωνεία του «ευδοκίμως τερματίσας»

Η ειρωνεία του «ευδοκίμως τερματίσας»

Γράφτηκε από την Τζίνα Δαβιλά*

Ο πατέρας μου έλεγε: «Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει ο Στρατός». Βέβαια σήμερα η κοινή λογική αμφισβητείται, αν και κατά πόσο είναι κοινή. Δες λόγου χάρη τι σέρνει στα έδρανά του το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Και ξεκινάμε από αυτά που θεωρούνται... αξιώματα σύμφωνα με την μαθηματική επιστήμη:

α) ο Στρατός είναι απαραίτητος, καθώς αναλαμβάνει την φύλαξη των συνόρων και την προστασία των άοπλων πολιτών (ειρωνεία αυτό το άοπλων, καθώς η λαθρεμπορία όπλων δεν είναι μυστικό).

β) Οι Αξιωματικοί εξελίσσονται – αυτό εξαρτάται και από το πόσο κάποιος επενδύει στην στρατιωτική καριέρα. Πάντως όσοι γίνονται υποστράτηγοι (οι τρείς τελευταίοι βαθμοί της κλίμακας για τον Στρατό Ξηράς των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν το συνθετικό στρατηγός) έχουν επενδύσει στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και σαφώς πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο καθένας με τους δικούς του όρους: άλλος στηρίζεται σ’ένα πολύ δυνατό βιογραφικό, άλλος στην αδιάλειπτη δουλειά, τις προσωπικές θυσίες και την αυστηρή προσήλωση, άλλος στις πλάτες που του παρέχουν απλόχερα τα κόμματα, άλλος σε όλα τα προηγούμενα μαζί.

Όταν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στέλνει έναν Ανώτατο Αξιωματικό σε μια δυσκολότατη Μεραρχία, όπως αυτή της Ρόδου -95 ΑΔΤΕ – τον Μάρτιο του 2015 και μετά από ένα χρόνο τον παύει ως «ευδοκίμως τερματίσαντα την σταδιοδρομία του», χωρίς να έχει να του προσάψει καμμία μομφή για τον τρόπο διοίκησής του, τότε δυο πράγματα συμβαίνουν: είτε δεν ικανοποίησε τα ρουσφέτια που του ζητήθηκαν από στρατιωτικά στελέχη ή από πολιτικά πρόσωπα, είτε ομολογούν ότι η επιλογή τους ήταν λαθεμένη και ο αξιωματικός που επέλεξαν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη θέση του και δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες του. Εννοώ η επιλογή του αξιωματικού να υπηρετήσει στο συγκεκριμένη θέση. Αν όμως συμβαίνει αυτό, ακυρώνουν τους εαυτούς τους, τις επιλογές τους, τα κριτήριά τους αλλά και τον τρόπο που λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις.

Αλλά επαναλαμβάνω:

...όταν για ένα ολόκληρο χρόνο δεν συνέβη κάτι δραματικό επί Διοικήσεως συγκεκριμένου υποστρατήγου, δηλαδή απώλεια ζωής ή τραυματισμός όπου οι ευθύνες βαραίνουν την Υπηρεσία, απώλεια πυρομαχικών, εμφάνιση οικονομικού σκανδάλου είναι μερικές βαριές περιπτώσεις…

...όταν ένας Ανώτατος Αξιωματικός μετά από έναν χρόνο θητείας του σε μια δυσκολότατη Μεραρχία, όπως είναι η 95 ΑΔΤΕ, αφήνει πίσω του έργο υλοποιώντας ό,τι σχεδίασε και υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του…

...Τότε μιλάμε για αδικία, όπου προτιμώ να την αποδώσω στην αμέλεια, τη βλακεία, την επιπολαιότητα, την αβλεψία, την άγνοια από το να την αποδώσω στην σκοπιμότητα, την κακεντρέχεια, την έμμεση τιμωρία και την εμπάθεια. Γιατί η εμπάθεια σε ανθρώπους που διαχειρίζονται ψυχές και όπλα δεν είναι ασφαλής και δίκαιος σύμβουλος.

Ο λόγος για τον Αντιστράτηγο εν αποστρατεία κο Κωνσταντίνο Ματζάκο, ο οποίος τερμάτισε ευδοκίμως την σταδιοδρομία του σύμφωνα με το ΚΥΣΕΑ.

Αξιοπρεπής και στρατιώτης ο ίδιος του θεσμού και της Υπηρεσίας που υπηρέτησε για 37 χρόνια μέσα από τις Ειδικές Δυνάμεις των Καταδρομέων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κος Ματζάκος δέχτηκε την απόφαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου και του Υπουργού Άμυνας κάνοντας μια απλή και ανθρώπινη ομιλία στην τελετή παράδοσης –παραλαβής (έξω από τα συνηθισμένα και κουραστικά «ζήτω ο Ελληνικός Στρατός, η Παναγιά και ο Χριστός») και χρησιμοποιώντας μόνο το α’ πληθυντικό πρόσωπο: «Υλοποιήσαμε... δημιουργήσαμε... φροντίσαμε... ανταποκριθήκαμε... ολοκληρώσαμε... χωρίς προσωπικούς κομπασμούς αλλά με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας τόσο μεταξύ μας, όσο και με την τοπική κοινωνία».

Γεννημένος στη Νάξο την Πρωτοχρονιά του 1962 ο Κωνσταντίνος Ματζάκος μπήκε στην Ευελπίδων το ’79 και αποφοίτησε 7ος (έβδομος) το ΄83 στο Πεζικό όπλο.

Κατά την παραμονή του στη Ρόδο διέκρινα έναν άνθρωπο που διατήρησε διακριτικό, υπεύθυνο, παραγωγικό, σεμνό και χαμηλών τόνων προφίλ χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπερβολές και κομπασμούς προστατεύοντας τους ανθρώπους που συνεργάστηκε, τους αξιωματικούς που υπηρετούν στο ακριτικό Καστελόριζο, ενισχύοντας το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ρόδου αλλά και τιμώντας τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης έχοντας μαζί τους σχέσεις αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού.

«Ευδοκίμως τερματίσας». Του αξίζει; Η λογική εδώ υπάρχει; Γιατί όπως είθισται στο Στρατό το «στας διαταγάς σας Στρατηγέ» και ο εκάστοτε Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ είθισται να μην αποστρατεύεται από μια ζόρικη Μεραρχία παρά μόνο αν έχει διαπραχθεί επί της θητείας του κάτι σοβαρό (επαναλαμβάνω: οικονομικό σκάνδαλο, απώλεια ή βλάβη ανθρώπινης ζωής σε στρατόπεδο, σε βολές, στο στρατιωτικό νοσοκομείο, απώλεια όπλων).

Ευδοκίμως τερματίσας...

Αλλά, πόσο «Ευδοκίμως» κρίνατε;

Από το "ευ" στο "α-" το στερητικό. Δυο γραμματάκια δρόμος για το "αδοκίμως κρίνατε".

Καλότυχη, πολύχρονη και με αφθονία όλα τα καλά στην πολιτική ζωή του εν αποστρατεία Στρατηγού κου Κωνσταντίνου Ματζάκου και της οικογένειάς του.

Και μακρυά από το άδικο. Είναι σαν την βλακεία... δεν παλεύεται.(iporta.gr 20/03/2016 – Τζίνα Δαβιλά)

___________________
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

3 σχόλια:

 1. .......Μακρυά απο το άδικο. Ειναι σαν την βλακεία.... δεν παλεύται.
  Να προσθέσω, ότι η βλακεία ανα τους αιώνες είναι ανίκητη.
  Το ....ευδοκίμως τερματίσας -χωρις το στερητικό -α- είναι ένας αδόκιμος όρος που απλώς εξυπηρετεί την στιγμή για να χρυσώνει το χάπι του αποστρατευθέντος Αξκου.
  Βολεύει ιδιαίτερα το σύστημα.. γιατι στον παρόντα χρόνο ο Α(αποστρατευθείς Αξκος) είναι εμπόδιο για την εξέλιξη καποιου νεώτερου(αρεστό του συστήματος).Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
  Ευτυχως όμως στην Ελλάδα λειτουργεί άψογα η Δικαιοσύνη-στην περίπτωση το ΣτΕ- και βάζει τα πράγματα στη σωστή σειρά είτε το θέλει η Δημόσια Διοίκηση,είτε δεν το θέλει.
  Συνηθισμένη περίπτωση η άδικη αποστρατεία του Στρατηγού. Πάντως περισσότερο απο τους βαθμούς αυτό που μετράει στην φήμη ενός Αξκου είναι η Υστεροφημία του και οι καλές πράξεις του με επίκεντρο στον ανθρώπινο παράγοντα και την αποστολή του στον σκοπό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ δακρύβρεκτα τα γραφόμενα από την κυρία, αλλά καλύτερα να ασχοληθεί με τα κουζινικά της και όχι με τις κρίσεις μας. Γιατί απλά δεν γνωρίζειότι οι ΕΔ στηρίζονται στην πυραμίδα της ιεραρχίας και δύο καλοί δεν χωρουν σε μία θέση.Επιπλέον ο όρος ευδοκίμως τερματίσας έχει και οικονομικές προεκτάσεις(χορήγηση μεθεπομένου μισθολογικού βαθμού στην σύνταξη και μερίσματα). Κυρία μου, επειδή τον Κώστα τον ξέρω πολύ καλά, τα γραφόμενά σου δεν τον αγγίζουν και θα 'επρεπε να τον ρωτήσεις πριν τα δημοσιεύσεις γιατί απλά ο Κώστας είναι Αξκος που επί τόσα χρόνια υπηρέτησε αυτό που μάθαμε: ....τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ με τον προηγούμενο σχολιαστή περί δακρύβρεχτων σχολίων. Ψυχραιμία. Εντύπωση και ερωτηματικά πάντως, προκαλεί η μεταστροφή της αρθρογράφου!!
  Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ