Αρχική » , , , » Βάζουν... ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα!

Βάζουν... ΕΝΦΙΑ και στα αυτοκίνητα!

Το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει χρήματα (και) μέσω των αυτοκινήτων μας για να αυξηθούν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, να ησυχάσουν και οι δανειστές μας

Πρόκειται για σενάρια τα οποία είχαν αρχίσει να εξυφαίνονται ήδη από το 2015. Στο υπουργείο Οικονομικών είχε πέσει η σχετική ιδέα για την εφαρμογή της από τη χρονιά που... ήδη διανύουμε, αλλά «πάγωσε» και έμεινε στο συρτάρι προκειμένου να ανασυρθεί από εκεί όταν θα χρειαζόταν.

Ποιο είναι το νέο σχέδιο; Όλα ξεκινούν -και εκεί καταλήγουν, πάντα- στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όλα γίνονται με φόντο την Αξιολόγηση. Η επικείμενη συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει και νέα φορολογικά μέτρα για να αυξηθούν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τουλάχιστον κατά 1,8-2 δισ. ευρώ, τη διετία 2016-2017. Εκεί, λοιπόν, εντάσσεται και η αναμόρφωση της φορολογίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων. Πόσο σίγουρο είναι ότι θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ηγεσία του φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτές τις αλλαγές, «προκειμένου να μαζευτεί η “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού» – όπερ, να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο αναφέρουν ότι πρόκειται να αλλάξει ριζικά το καθεστώς φορολόγησης των αυτοκινήτων, τόσο για την απόκτησή του, όσο και για τη χρήση του. Το σχέδιο περιλαμβάνει πραγματικά ριζικές ανατροπές, έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις στην απόκτηση να υπολογίζονται, πλέον, βάσει των εμπορικών αξιών και όχι του κυβισμού. Αντίστοιχα, οι επιβαρύνσεις στην κατοχή και τη χρήση να συνδέονται με τον χρόνο κυκλοφορίας και την κατανάλωση των καυσίμων – δηλαδή, θα είναι μεγαλύτερες όσο περισσότερα χιλιόμετρα κάνουν τα οχήματα. Με λίγα λόγια, «τέλη κυκλοφορίας με το χιλιόμετρο».

Αναλυτικά, για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας -αν, τελικά, ισχύσει αυτό το σύστημα- έχουν ως πλάνο να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα: θα καθιερωθούν δύο κατηγορίες τελών κυκλοφορίας, τα «πάγια» και τα «αναλογικά». Τα «πάγια» θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα ποσά τελών κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν να τα αποδίδουν περισσότεροι φορολογουμένοι. Τα «αναλογικά» τέλη θα επιβληθούν με τη μορφή αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και των λοιπών ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την κίνηση των οχημάτων. Ουσιαστικά, θα επιβληθεί αύξηση φόρου στη βενζίνη και, βέβαια, στο πετρέλαιο κίνησης. Και αφού θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, από σπόντα, θα φορολογηθούν έμμεσα τα τροχοφόρα. Αυτό το σύστημα έχει ήδη να αναφέρεται στο υπουργείο ως «ΕΝΦΙΑ στα Ι.Χ.», κατά το οποίο θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όσοι κυκλοφορούν περισσότερο με τα αυτοκίνητά τους. Αναφορικά με τη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το σκεπτικό είναι να ανατιμηθεί κατά, περίπου, 10 λεπτά. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 12-13 λεπτά το λίτρο – επομένως, θα φτάσουμε να την πληρώνουμε πάλι κοντά στο 1,5 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν αυξηθεί η τιμή του βαρελιού πετρελαίου, θα ανέβει και η τιμή της βενζίνης.

Την ίδια στιγμή, στην ίδια ακριβώς πρόταση, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται και το ακόλουθο σενάριο: να υπάρξουν νέα τέλη ταξινόμησης για τα οχήματα, τους «καίει» να δείξουν στους δανειστές ότι θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα στον κρατικό κορβανά. Στόχος, τώρα, είναι οι τιμές των αυτοκινήτων και ειδικά εκείνων που είναι χαμηλού κυβισμού. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται βάσει της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών τού τέλους ταξινόμησης. Με λίγα λόγια, η φορολόγηση των καινούριων, αλλά και εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα απορρέει από την αξία λιανικής τού κάθε μοντέλου που θα δηλώνεται από τον εκάστοτε εισαγωγέα στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου. Αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει μείωση της τιμής στα χαμηλού κυβισμού και χαμηλής αξίας και αύξηση στα ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού. Ομως, παραμένει η αξία του αυτοκινήτου ως μια σταθερά για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή, κάποιο τετράτροχο 1.400 κυβικών που κοστίζει -για παράδειγμα- 25.000 ευρώ, θα πληρώνει πιο ακριβά τέλη από ό,τι σήμερα, που αποτελεί «μπόνους» ο χαμηλός κυβισμός. Αντίστοιχα, ένα 1.600άρι, αξίας 20.000 ευρώ, θα δίνει λιγότερα για τέλη αναφορικά με αυτό το 1.400άρι. Εδώ ακριβώς, όμως, εμπλέκεται και το κομμάτι της κατανάλωσης, όπως επίσης και των εκπεμπόμενων ρύπων μεταξύ των δύο παραδειγμάτων και το πράγμα φαντάζει ως ένας άλυτος κόμπος. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Σήμερα, τα καινούρια αυτοκίνητα, κατά την εισαγωγή τους, φορολογούνται βάσει της εργοστασιακής τους αξίας, αλλά και του κυβισμού τού κινητήρα, με συντελεστές 5% έως 50% και επιπλέον τον ΦΠΑ. Ανάλογη αναπροσαρμογή θα γίνει και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για Ι.Χ. έως 2.500 κ.ε. και σε ποσοστό 13% επί της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε. Εν έτει 2016, τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό τού αυτοκίνητου και τα έτη παλαιότητάς του.

Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά -εάν εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο- θα τα δούμε από την επόμενη χρονιά. Το σίγουρο είναι ότι, ανέκαθεν, το Ι.Χ. αποτέλεσε, για όλες τις κυβερνήσεις, την αγελάδα που κατέβαζε εύκολα γάλα – δεν είναι τυχαίο το δημοσιογραφικό κλισέ «στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει και πάλι η αγορά των αυτοκινήτων». Το θέμα είναι ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, αυτή η αγελάδα έχει καταντήσει ισχνή και στερεύει, κιόλας.

Δεδομένο θεωρείται, επίσης, ότι ο φαύλος κύκλος, με τέσσερις ρόδες και φουλ εξτρά, συνεχίζεται...

(protagon.gr - Σπύρος Σεραφείμ)

8 σχόλια:

 1. Πρέπει να καταλάβουν τα αστέρια της Κάνιγγος της Κλαυθμώνος και όπου αλλού έχει γραφεία το Υπ. Οικονομικών ότι πρέπει να αλλάξουν ρότα ΧΘΕΣ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. φοροκαταιγίδα, αυξάνονται τα καύσιμα 10 λεπτά το λίτρο επιπλέον φόρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. στη βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κλείδωσε η αύξηση του φόρου, συζήτηση γίνετε για το ρεύμα και το φυσικό αέριο ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΗΝ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΕΤΕ..ΣΤΑ SITE ΕΠΩΝΥΜΑ Η' ΑΝΩΝΥΜΑ.ΤΕΤΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ(ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;) ...ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ....ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΩ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΩΣ ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σε αναζήτηση είναι οι απελπισμένοι Έλληνες φορολογούμενοι για να εντοπίσουν τι τελικά δεν θα αυξηθεί !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. γιατι τα παραπονα η πρωτη φορα αριστερα αντι να παρει πισω τα διοδια που τα εχουν φτιαξει με τα χρηματα του κοσμακη τα αφηνει στους εκμεταλευτες για λιγα ψιχουλα.
  το μονο που τους ενδιαφερει και τους 300 ειναι η καρεκλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ