Αρχική » , , , , » Τό τουρκικό παράδοξο

Τό τουρκικό παράδοξο


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες τις οποίες επί 90 χρόνια σχεδόν, ο κεμαλισμός κρατούσε «συμπιεσμένες». Όμως αυτό πού ακρίτως υποστηρίζουν πολλοί στην Ελλάδα, ότι δηλαδή οι εξάρσεις τής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής γίνονται με στόχο την «εξαγωγή» των εσωτερικών κρίσεων, ουδέποτε συνέβη, αν και τώρα βιώνουμε μίαν εξωστρέφεια τής Τουρκίας, η οποία όμως εντάσσεται στο πλαίσιο τού επεκτατισμού του Ερντογάν.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εξωστρέφεια συμπίπτει με την όξυνση τού εσωτερικού διχασμού τής χώρας, τον οποίο οι χειρισμοί τού Ερντογάν καθιστούν όλο και βαθύτερο. Βλέπουμε δηλαδή ένα πολιτικό παράδοξο. Την στιγμή πού η Τουρκία εκδηλώνεται επιθετικώς σε όλα τα μέτωπα, δεν εκπληρώνει την συνθήκη πού θεωρείται αναγκαία στο εσωτερικό της. Την εθνική και κοινωνική ενότητα. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίζει, διότι είναι στοιχείο δια τού οποίου μπορούμε να προσδιορίσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτής τής χώρας.

Δυστυχώς όμως, πάντα βλέπαμε την κατάσταση στην γείτονα πολύ επιφανειακώς και βάσει μίας λογικής πού ήθελε τις ενέργειες τής Άγκυρας να είναι αποκλειστικώς ανθελληνικές. Και όμως, ή Άγκυρα εκδηλώνεται εξ ίσου, αν μη και περισσότερο, αντικουρδικώς, αντισυριακώς, αντιδυτικώς, ενίοτε αντιρωσσικώς και αντιαμερικανικώς.

Το τελευταίο δημοψήφισμα κατέδειξε ότι ή χώρα είναι τριχοτομημένη. Έχουμε αφενός την κεμαλική Τουρκία πού βλέπει προς την Δύση. Είναι συγκεντρω­μένη στην γεωγραφικώς ευρωπαϊκή ενδοχώρα τής Κωνσταντινουπόλεως και στις Μικρασιατικές παραλίες. Στον χερσαίο όγκο τής Μικράς Ασίας, πού αποτελεί την βάση ισχύος τού Ερντογάν, συγκεντρώνεται ο χαμηλού επιπέδου πληθυσμός, στων οποίο έχουν απήχηση τα σκοταδιστικά συνθήματα τού Ισλάμ. Τέλος, έχουμε την νοτιοανατολική Τουρκία, πού στην πραγματικότητα είναι Κουρδιστάν. Η συνολική εικόνα δείχνει αποσάθρωση και οπισθοδρόμηση. Αυτό το γνωρίζαμε όλοι. Τώρα όμως, ήλθε το δημοψήφισμα πού προκάλεσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος να το αναδείξει και να καταστήσει δυνατή την απεικόνισή του στο χάρτη.

Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές δυνατότητες τής Τουρκίας είναι περιορισμένες. Οι εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τού περασμένου καλοκαιριού άφησαν τις ένοπλες δυνάμεις της αποψιλωμένες από στελέχη, στα οποία περιλαμβά­νονται και οι αξιωματικοί αυτοί πού εκπροσωπώντας την χώρα τους στο ΝΑΤΟ προέβαλαν ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο.

Είναι απορίας άξιον, το πώς μια χώρα σε αυτή την κατάσταση είναι εις θέσιν να εκδηλώνεται επιθετικώς σε πολλαπλά μέτωπα. Πέρα από τον συνεχι­ζόμενο ανταρτοπόλεμο στο Κουρδιστάν, η Τουρκία ελάχιστες εβδομάδες μετά το αποτυχών πραξικόπημα ήταν σε θέση να εξαπολύσει κανονική επιχείρηση στο συριακό έδαφος, με την επωνυμία «Ασπίδα τού Ευφράτη». Αυτό θυμίζει λίγο την ταχύτητα με την οποία ανεσυγκροτήθη ο τουρκικός στρατός από τον Κεμάλ και αντεπετέθη στον ελληνικό το 1922. Και τότε και τώρα, ο κρίσιμος παράγων ήταν η Ρωσία. Τότε επέτρεψε στον Κεμάλ να αποδεσμεύσει τα στρατεύματα πού είχε στον Καύκασο και την ευρύτερη βορει­οανατολική περιοχή. Τώρα παρέχει στον Ερντογάν πολιτική στήριξη. Ταυτοχρόνως, συνεχίζει ακάθεκτη τις παραβιάσεις τού ελληνικού εναερίου χώρου και τις υπερπτήσεις ελληνικών νησιών, ενώ εκδηλώνεται πολιτικώς και στα Βαλκάνια. Με εφαλτήριο τα Τίρανα, επεκτείνεται στο Κοσσυφοπέδιο και με μοχλό τις αλβανικές μειονότητες αποσταθεροποιεί την Σερβία και τα Σκόπια.

Είναι πράγματι εκπληκτικό πού ή Τουρκία είναι σε θέση να αναπτύσσει όλες αυτές τις επιθετικές ενέργειες, ενώ ταυτοχρόνως αμφισβητεί την ισχύ τής Συνθήκης τής Λωζάννης, στην οποία στηρίζονται οι υπάρχουσες ισορροπίες και απειλεί με casus belli την Κύπρο. Το λεπτό σημείο είναι ότι όλα αυτά στηρίζονται σε μίαν εξαιρετικά ασταθή ισορροπία, πού μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί. Αλλά τότε, να μην εκπλαγούμε, αν δούμε μια στροφή Ερντογάν προς την μετριοπάθεια.

του Εύθ. Π. Πέτρου
(ΕΣΤΙΑ-06/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ