Αρχική » , , , , , , , » Τι κρύβουν οι νέες προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι κρύβουν οι νέες προκλήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ


ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας, την έξοδο του «Μπαρμπαρός» και τις απειλές στρατιωτικής βίας για να σταματήσουν οι σεισμικές έρευνες και ίσως η γεώτρηση της Total στις 13 Ιουλίου.
Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων στην... τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Ένταση ναι, θερμό επεισόδιο όχι». Με την επιγραμ­ματική αυτή φράση απάντησε ανώτατος Κύπριος διπλωματικός παράγοντας στο ερώτημα «πού οδηγεί η κλιμάκωση των τουρκικών αντιδράσεων στο πρόγραμμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τα ενδεχόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η ανωτέρω εκτίμηση είναι βάσιμη δεδομένου ότι για να προκόψει θερμό επεισόδιο πρέπει να αντιπαρατεθούν δύο δυνάμεις. Στην περίπτωση μας, στρατιωτικά υφίσταται μόνο η Τουρκία. Η αδύναμη Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας σ' αυτό το πεδίο, γι’ αυτό και κινείται αποκλειστικά στο διπλωματικό επίπεδο. Η θερμοκρασία ανέβηκε τις προηγούμενες ημέρες λόγιο της τουρκικής επιστολής στον ΟΗΕ. Σε αυτήν αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιηθούν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Το σκηνικό αυτό έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, όταν είχαν πραγματοποιηθεί σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια γεωτρήσεις σε άλλα «οικόπεδα». Τότε, τουρκικές φρεγάτες είχαν μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή για να κάνουν επίδειξη δύναμης, αλλά δεν είχαν τολμήσει να εμποδίσουν εμπράκτως τις έρευνες.

Στόχος η ΑΟΖ

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως στείλει το δικό της ερευνητικό σκάφος, το «Μπαρμπαρός» για παράνομες έρευ­νες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτές τις ημέρες το ίδιο σκάφος πραγματοποιεί παράνομες σεισμικές έρευνες στον κόλπο της Αμμοχώστου, ανατολικά της Κύπρου. Αυτές, όμως, δεν δημιουργούν τετελεσμένο.

Η Άγκυρα καταφεύγει στην έμμεση απειλή άσκησης στρατιωτικής βίας για να τορπιλίσει τις συμφωνίες της Λευκωσίας με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και να «γκριζάρει» την κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι, όμως, εύκολο να επιτύχει τον σκοπό της. Από τη στιγμή που η Λευκωσία κατάφερε και ενέπλεξε πετρελαϊκές εταιρείες-κολοσσούς, ο Ρετζέπ-Ταγΐπ Ερντογάν έχει απέναντι του και αυτές τις εταιρείες και τα κράτη που βρίσκονται πίσω τους. Δεν είναι μόνο η κορεατική Kogas, αλλά και η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η αμερικανική Exxon, επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος ο σημερινός υπουργός Εξω­τερικών των ΗΠΑ ΡεΞ Τίλερσον.

Τα «οικόπεδα»

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν αυτή τη φορά οι Τούρκοι θα κάνουν το άλμα στο κενό και θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν με στρατιωτικά μέσα τη διεξαγωγή των σει­σμικών ερευνών και ίσως της γεώτρησης που έχει προ­γραμματίσει να πραγματοποιήσει η Total στις 13 Ιουλίου.

Κανονικά θα έπρεπε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο τουρκικής στρατιωτικής δράσης επειδή μια τέτοια ενέργεια θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος και υψηλό ρίσκο για την Άγκυρα. Αν ο Ερντογάν θεωρήσει ότι μπορεί με στρατιω­τική ενέργεια και χωρίς μεγάλο κόστος να τορπιλίσει τα ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, θα έχει τον πειρασμό να το πράξει. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι που μπορούν εμπράκτως να τον εμποδίσουν είναι οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι. Ασφαλείς ενδείξεις για τη στάση τους, όμως, δεν έχουμε. Οι Γάλλοι θα χαλάσουν τον κόσμο, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν δυναμικά. Ακόμα μικρότερες είναι οι δυνατότητες της Ρώμης. Όσοι δε είχαν ελπίδες ότι θα βοηθήσει το Ισραήλ, η δήλωση του γενικού διευθυντή Ενέργειας όχι μόνο τους διέψευσε, αλλά και εμμέσως νομιμοποίησε τις παράνομες έρευνες του «Μπαρ­μπαρός». Δεν είναι ωστόσο μόνο οι στρατιωτικές αντιδρά­σεις που οφείλει να υπολογίσει ο νεο-σουλτάνος. Αν επιχειρήσει με δυναμικό τρόπο να εμποδίσει τις σεισμικές έρευνες και τη γεώτρηση, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυ­σμενή θέση στο πολιτικο-διπλωματικό επίπεδο. Δεδομέ­νου ότι στα τέλη Μαΐου είναι προγραμματισμένη σύνοδος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια Ε.Ε. - Τουρκίας, είναι απίθα­νο ακόμα και για τον Ερντογάν να πάρει τέτοιο ρίσκο.

Στην πραγματικότητα, οι τουρκικές πιέσεις και απειλές έχουν ως στόχο να σύρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποδεχτεί το επόμενο διάστημα τις τουρκικές θέσεις στο πλαίσιο ενός σχεδίου τύπου Ανάν για τη λύση του Κυπρι­ακού. Στην προσπάθεια τους αυτή έχουν πολύτιμο σύμ­μαχο τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Εσπεν Μπαρθ Αϊντα ζητάει το πά­γωμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τον ισχυρισμό ότι εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού!

Λόγω και των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, όμως, οι πιθανότητες συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες συρρικνώνονται. Δεδομένου ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να εδραιωθεί η άποψη διεθνώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό δικαίωμά της να εκμεταλλευτεί τα όποια κοιτάσματα στην ΑΟΖ της, αντιδρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν και γεώτρηση στο Οικόπεδο 6. Επειδή, όμως, καμία μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δεν δέχεται να συμπράξει σε μια τόσο κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, στην Άγκυρα σκέπτονται ή να ενοι­κιάσουν ή ακόμα και να αγοράσουν γεωτρύπανο και να το εγκαταστήσουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

του Σταύρου Λυγερού
(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-7-05-2017) 

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ