Αρχική » , , , , , , , » Η Τουρκία απειλεί την Λευκωσία με πόλεμο για το Οικόπεδο 6 με επιστολή στον ΟΗΕ

Η Τουρκία απειλεί την Λευκωσία με πόλεμο για το Οικόπεδο 6 με επιστολή στον ΟΗΕ


Απειλή πολέμου για τα πετρέλαια της Κύπρου! Νέα πρόκληση από Άγκυρα
Η Άγκυρα με έγγραφο που έστειλε στον ΟΗΕ... «απαγορεύει» στη Λευκωσία αλλά και σε εταιρείες ενέργειας να αντλούν και να εκμεταλλεύονται ενεργειακά αποθέματα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ!

Όχι μία, αλλά δυο απειλές πολέμου από την Τουρκία έχουν να αντιμετωπίσουν Ελλάδα και Κύπρος! Σαν να μην έφθανε η μία, που έχει να κάνει με το αυτονόητο δικαί­ωμα της Ελλάδας να επεκτείνει, αν το θελήσει, τα χωρικά της ύδατα, ήρθε και δεύτερη από την Άγκυρα, που... «απαγορεύει» στην Κύπρο αλλά και σε εταιρείες ενέργειας να αντλούν και να εκμεταλλεύονται ενεργειακά αποθέματα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ! Η Τουρκία, με κείμενο που κατέθεσε στον ΟΗΕ στις 12 Απρι­λίου ο μόνιμος αντιπρόσωπός της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρίογλου, δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπρι­ακής ΑΟΖ, αλλά διατυπώνει και ρητή διεκδίκη­ση επί του οικοπέδου 6 ως μέρους της τουρκι­κής υφαλοκρηπίδας. Ο Σινιρίογλου, μάλιστα, εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για την «προκλη­τική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να προσφέρει την άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το λεγόμενο οικόπε­δο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξω­τερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο».

Με το έγγραφο-πρόκληση η Τουρκία δηλώ­νει ότι «έχει δεσμευθεί να προστατεύσει τα κυρι­αρχικά δικαιώματα της, που εκπορεύονται από το διεθνές δίκαιο, και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστη­ριότητες εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και παραπέμπει επίσης στην επίσημη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 6 Απριλίου. Οι Τούρκοι δεν αμφισβητούν την κυπριακή ΑΟΖ μόνο με χαρτιά στον ΟΗΕ. Φρό­ντισαν, μετά την κατάθεση του απαράδεκτου και εκτός λογικής εγγράφου, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή.

Το ερευνητικό τους σκάφος «Barbaros» πλέ­ει εδώ και 12 ημέρες παράνομα στην κυπρι­ακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή ο ίδιος ο αρχη­γός του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου πήγε στην περιοχή που πλέει το «Barbarοs» με τη φρεγάτα «TCG Gaziantep»! Το τουρκικό ναυτικό έδωσε δημοσιότητα στο θέμα έχοντας τις φωτογραφίες από τη φρεγάτα και το «Barbarοs» στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του. Σε αυτές ο Μποστάνογλου επικοινωνεί με το «Barbaros» μέσα από το κέντρο πληροφοριών μάχης της φρεγάτας. Προχθές έδεσε στη Λεμε­σό το ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion», που θα χρησιμοποιήσει η Κύπρος για έρευνες στην περιοχή. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκη­νικό έντασης που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Όλα εξαρτώνται από τις προθέσεις της Άγκυρας. Είναι τόσο αποφασισμένη ώστε να βάλει φωτιά σε μια περιοχή όπου επιχει­ρηματικοί κολοσσοί των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια;

Πολλά θα κριθούν, όπως εκτιμούν αρκε­τοί στην Αθήνα, από το αποτέλεσμα της συνά­ντησης που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου.

«Ανήκουν και σε εμάς οι ενεργειακοί πόροι»

Η ΑΓΚΥΡΑ «δουλεύει» το σενάριο περί «καταπάτησης» του οικο­πέδου 6 από την Κύπρο μεθοδικά. Στις 12 Απριλίου είχε καταθέ­σει στον ΟΗΕ το απαράδεκτο έγγραφο με το οποίο αμφισβητούσε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τα ενεργειακά της απο­θέματα και λίγες ημέρες μετά ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Μουράτ Γιαβούζ Ατές στην ομιλία του κατά τη δεύτερη μέρα του Διεθνούς Ενεργεια­κού και Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην Κωνσταντινού­πολη (27-28/4) ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να αυξή­σουμε την παραγωγή των εγχώριων πηγών ενέργειας. Την παρού­σα περίοδο διεξάγουμε έρευνες τόσο στην ξηρά όσο και στη Μαύ­ρη θάλασσα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα αυξήσουμε τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μεσογείου. Γνωρί­ζουμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει συνάψει συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου. Ωστόσο, αυτό δεν βοηθά πραγματι­κά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι ενεργειακοί πόροι δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανήκουν επίσης στην τουρκική (;) πλευρά. Επιπλέον, οι περιοχές που δια­τίθενται για τις δραστηριότητες εξερεύνησης δεν έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Για παράδειγμα, το οικόπεδο 6 θεωρείται μέρος της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Για εμάς η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασίας. Θεωρούμε ότι υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέ­σεις για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας, οι οποίες θα πρέ­πει να ικανοποιηθούν».

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
(ΕΙΔΗΣΕΙΣ-03/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ