Θυμήθηκαν τη ... Μεγάλη Αλβανία


ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ «ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ.
Στόχος των Αλβανών είναι να επωφεληθούν από τη χαοτική κατάσταση στη FYROM και με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων να αποσπάσουν περιοχές, είτε με τη βία είτε προκαλώντας τοπικά δημοψηφίσματα.
Προκλητικές δηλώσεις από Έντι Ράμα και Χασίμ Θάτσι, απειλητικές και για την Ελλάδα.

Υποδαυλίζεται ο αλβανικός εθνικισμός από δηλώσεις και ενέργειες λαϊκιστών πολιτι­κών και στα Βαλκάνια «ξυπνούν» οι εφιαλτικές μνήμες των ενόπλων συγκρούσεων των εθνομειονοτικών πληθυσμών.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι, με διαδοχικές δηλώσεις τους σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, επισημαίνουν ότι εάν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, τότε οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σ’ ένα ενιαίο κράτος», εννοώντας προφανώς ότι θα προχωρήσουν στη συγκρότηση της «Μεγάλης Αλβανίας». Δηλώσεις με ανάλογο περιεχόμενο έκανε και ο Γιονούζ Μουσλίου, ο Αλβανός δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της Νότιας Σερ­βίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο. Ουσιαστικά, οι Αλβανοί ηγέτες απειλούν με αλ­λαγή των συνόρων των κρατών της Βαλκανικής. Πολυπληθείς αλβανικοί πληθυσμοί ζουν στην ΠΓΔΜ (Τέτοβο, Σκόπια, Κουμάνοβο), στη Νότια Σερβία (κοιλάδα του Πρέσεβο), στο Κοσσυφοπέδιο και σε περιοχές του Μαυροβουνίου που συνορεύουν με την Αλβανία. Όλες αυτές οι περιοχές αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική ενότητα στα κεντροδυτικά Βαλκάνια, όπου υπερτερεί το αλβανικό στοιχείο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι, Ντέιαν Μίροβιτς, σε εκτενή ανάλυσή του εκτιμά ότι η προσδοκία των Αλβανών ηγετών για αλλαγή των συνόρων θα επηρεάσει ασφα­λώς και άλλες βαλκανικές χώρες, πλην της Σερβίας και της FYROM, όπως είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Σερβική Δημοκρατία (της Βοσνίας). Και διατυπώνει την άποψη ότι οι ενέργειες του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια έχουν συμφωνηθεί τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας ότι η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι διάσπαρτοι Αλβανοί

Η ιδέα της ενοποίησης όλων των διάσπαρτων Αλβανών σε ένα κράτος προέκυψε με τη Λίγκα του Πρίζρεν τον 19ο αιώνα. Σε αντίθεση με άλλες ιδέες της εποχής, των Μεγάλων Εθνών, που παράκμασαν («Μεγάλη Ελλάδα», «Μεγάλη Σερβία», «Μεγάλη Βουλγαρία»), η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» διατηρήθηκε όχι μόνο στη μνήμη των Αλβανών εθνικιστών, αλλά αποτελεί «εργαλείο» εξωτερικής πολιτικής των, μετά τον Εμβέρ Χότζα, δημοκρατικά εκλεγμένων αλβανικών κυβερνήσεων.

Ποια είναι η «Μεγάλη Αλβανία»; Το φθινόπωρο του 2012, ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα όρισε τη «Μεγάλη Αλβανία» «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέ­χρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Περιλαμβάνει επίσης όλη την ελληνι­κή Δυτική Μακεδονία.

Σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος της Τουρκίας στην αναζωπύρωση του αλβανικού με­γαλοϊδεατισμού. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2014 οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι συγκροτούν την πρώτη σύνοδο κορυφής για τη «Με­γάλη Αλβανία» στην Πρίζρεν του Κοσόβου. Εκεί υποδέχονται τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που διακηρύσσει ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο». Και έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεμελιώνει στο κέντρο των Τιράνων ένα τζαμί το οποίο χρηματοδοτεί και θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Στόχος των Αλβανών είναι να επωφεληθούν από τη χαοτική πολιτική κατάσταση που υπάρχει στη FYROM και με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών (απο­τελούν το 30%-35% του συνολικού πληθυσμού) να αποσπάσουν τις αλβανόφωνες περιο­χές, είτε με τη βία είτε προκαλώντας τοπικά δημοψηφίσματα (αυτονομία και ενσωμάτωση). Και με τον ίδιο τρόπο, θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την αλβανόφωνη Νότια Σερβία, την οποία θεωρούν εδαφική συνέχεια του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς (ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Σερβίας και έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της αναβάθμισης των σχέσεων με τη Ρωσία) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επανα­φέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς, προτού η κατάσταση εξελιχτεί σε ένοπλη σύγ­κρουση. Η Σερβία καταγγέλλει τη Διεθνή Δύναμη που βρίσκεται στο Κόσοβο, διότι δεν κα­τόρθωσε να αφοπλίσει τον παράνομο Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου (UCK) και ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τα σχέδια των Αλβανών. Η Σερβία έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας. Ο Ρώ­σος πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας βαθύτε­ρης στρατιωτικής συμμαχίας με τη Σερβία. Και αποκάλυψε ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση ρω­σικών πυραυλικών συστημάτων BUK και S-400 Triumf στο Πρέσεβο, δίπλα στην αμερικανι­κή βάση στο Κοσσυφοπέδιο.

Όμως, η κατάσταση στα κεντροδυτικά Βαλκάνια περιπλέκεται, λόγω και της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας στην ΠΓΔΜ, αλλά και στην Αλβανία. Η FYROM βυθίζεται στο χάος. Η χώρα είναι ακέφαλη χωρίς κυβέρνηση και Κοινοβούλιο. Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η πολιτική αστάθεια σε γειτονικές χώρες είναι μεγάλος. Ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρά το ότι κέρδισε 67 από τις 120 έδρες, επειδή θα συνεργαστεί με τρία αλβανικά κόμματα, εξέλιξη, που, όπως υποστηρίζει, απειλεί την ενότητα της χώρας του. Από την πλευρά τους, οι Αλβανοί της FYROM υποστηρίζουν ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε μόνο τα όπλα θα δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στα Σκόπια και ετοιμάζονται... Άλλωστε, οι μνή­μες από τον πόλεμο μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών των Σκοπιών το 2001 είναι ακό­μη «ζωντανές». Μάλιστα, η παραστρατιωτική ομάδα των Σλάβων των Σκοπίων, «Λιοντάρια», μέσω γραπτού μηνύματος της, ζητεί ο πρέσβης της Αλβανίας στα Σκόπια να απελαθεί από τη χώρα. Ήδη στα Σκόπια, στο Τέτοβο, στο Κουμάνοβο και σε ορισμένες αλβανόφωνες κωμοπόλεις, έχει παρατηρηθεί ισχυρή παρουσία στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της FY­ROM. Γενικά, σε ολόκληρη την περιοχή που εκτείνεται από το Κόσοβο, την Αλβανία μέχρι και το Τέτοβο, τη Νότια Σερβία και τη Μητροβίτσα (σέρβική περιοχή που ανήκει στο Κόσοβο), εί­ναι εμφανής η έντονη κινητοποίηση ένοπλων ομάδων, κρατικών και παρακρατικών.

Διαφθορά στην Αλβανία

Στην Αλβανία, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τους σοσιαλιστές του πρωθυπουρ­γού Έντι Ράμα ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί. Οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία θεωρούνται με διαφορά οι μεγαλύτερες στην Ευρώ­πη. Δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο υποστηρίζουν ότι τα δισ. ευρώ που προκύπτουν από το εμπόριο με τη ναρκωτική ουσία αξιοποιούνται για την αύξηση της επιρροής στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ αποτελούν και την κύρια πηγή για τον εξοπλισμό παραστρατιωτικών ομά­δων, αλλά και για τη χρηματοδότηση της προπαγάνδας σχετικά με τη «Μεγάλη Αλβανία».

του Χρήστου Καπούτση-xkapout@otenet. gr
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-28/04/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ