Αρχική » , , » To ΣτΕ δικαίωσε γυναίκες ΕΠΟΠ για τον αποκλεισμό τους από ορισμένες ειδικότητες

To ΣτΕ δικαίωσε γυναίκες ΕΠΟΠ για τον αποκλεισμό τους από ορισμένες ειδικότητες


Kρίθηκε ότι συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε με δύο αποφάσεις της ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η διάταξη με την οποία προβλέπεται η κατάταξη των γυναικών επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, αποκλείοντας τη συμμετοχή τους στο σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Επίσης, κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός των γυναικών συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2007, οι γυναίκες υποψήφιες επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) είχαν το δικαίωμα να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, και όχι σε θέσεις επιχειρησιακές και τεχνικής ειδικότητας των Ενόπλων Δυνάμενων (χειριστές οργάνων ελέγχου πυρός, πολυβόλων, όλμων, κ.λπ.).

Όμως, υπήρξαν γυναίκες την διετία 2005 - 2006 που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. στρατού ξηράς, στις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, χειριστριών οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ. Έτσι, αποκλειστήκαν και προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ με 2015 αποφάσεις του τις δικαίωσε, αλλά παρέπεμψε τις υποθέσεις στην Ολομέλεια για οριστική κρίση. Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ τους δικαίωσε και πάλι.

Τέλος η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες αποκλείστηκαν οι υποψήφιες είναι μη νόμιμες και πρέπει να ακυρωθούν, καθώς στηρίζονται στις αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001.

(tovima.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ