Το «χακί» χαρτοφυλάκιο (ΠΙΝΑΚΕΣ)


Οι τέσσερις λίστες ανάλογα με τη χρήση και οι αιχμές Καμμένου για την επενδυτική πολιτική

Αντιδράσεις προκάλεσε η ουσιαστικώς πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου σχεδίου της Κυβερνήσεως για την αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (ΥΠΕΘΑ) ενώπιον των καθ' ύλην αρμοδίων «εν δυνάμει» Ελλήνων επενδυτών μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και προέδρων τοπικών Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, από τον ίδιο τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο.

Αντιδράσεις, που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο, αλλά κυρίως και βασικώς με την αξιοπιστία της Κυβερνήσεως, η οποία κατηγορήθηκε σχεδόν από το σύνολο των επιχειρηματιών που παρενέβησαν μετά το πέρας της τοποθετήσεως του Π. Καμμένου για «αλλοπρόσαλλη πολιτική στον τομέα των επενδύσεων», για υπουργούς που «άλλα λένε τη μία μέρα και άλλα ψηφίζουν και υποστηρίζουν την επομένη», για «πολιτική απομακρύνσεως κάθε υποψηφίου επενδυτή, Έλληνος ή ξένου». Διατυπώθηκε μάλιστα και η εύλογη απορία γιατί κάποιος ξένος να έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν θα πληρώσει διπλάσιο και τριπλάσιο φόρο στο κράτος σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες, όταν δεν υπάρχει μία σταθερή οικονομική/φορολογική πολιτική, όταν υπάρχει αυτή η τεράστια και αποκρουστική γραφειοκρατία κ.λπ.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Ο Π. Καμμένος, αφού παραδέχτηκε ότι έχουν δίκιο σε αυτά, υποστήριξε απαντώντας τους ότι η λύση έγκειται στο ότι πολλά από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν λύνονται από το γεγονός ότι η πρόταση γίνεται από το ΥΠΕΘΑ, το οποίο και θα παραμείνει ο ιδιοκτήτης των προς αξιοποίηση εκτάσεων.

Στην παρουσίαση, ο υπουργός, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλο, τον Πειραιώτη Γιώργο Ζησιμάτο, ο οποίος «τρέχει» το όλο σχέδιο, και άλλους, σημείωσε ότι υπάρχει μία τεράστια ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 34 δισ. ευρώ, που είναι παντελώς αναξιοποίητη, «οικοπέδων, νησιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, παλαιών πεδίων βολής παλαιών αεροδρομίων, λιμανιών, που βρίσκονται στην κατοχή, στην ιδιοκτησία, όχι του ΥΠΕΘΑ αλλά των Ταμείων των στρατιωτικών», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε που ως τώρα αποφέρουν μόνο 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Από την περιουσία αυτή επελέγησαν 61 συνολικώς ακίνητα, «καθαρά», χωρίς πρόβλημα, που μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως και χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες, ως εξής:

1) Διατιθέμενα 24 ακίνητα για άμεση τουριστική αξιοποίηση, μεταξύ των οποίων οι νησίδες Φλέβες και Φλεβοπούλα, απέναντι από τη Βουλιαγμένη, ο Τούρλος και η Πέρδικα, αμφότερα στην Αίγινα.

2) Διατιθέμενα προς αξιοποίηση 13 ακίνητα - «φιλέτα» εντός κατοικημένων περιοχών, για άμεση τουριστική - εμπορική ανάπτυξη, από τα οποία τα 10 στην Αθήνα και από ένα στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα και στα Μέθανα.

3) Διατιθέμενα 11 ακίνητα για άμεση αξιοποίηση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα.

4) Διατιθέμενα 13 ακίνητα της Π.Α. σε όλη την Ελλάδα για ανάπτυξη (παλαιά αεροδρόμια, παλαιές θέσεις ραντάρ και μονάδων), που έχουν εγκαταλειφθεί στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως και του «συμμαζέματος», που ήδη επιχειρείται, από την Π.Α.

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Η φιλοσοφία της προτάσεως αξιοποιήσεως των ακινήτων αυτών είναι:

Η κυριότητα των εκτάσεων εξακολουθεί να παραμένει στο ΥΠΕΘΑ (μέσω των Ταμείων).

Τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, από 50 χρόνια το λιγότερο μέχρι 99 το μεγαλύτερο.

Δεν θα δίδεται κανένα ακίνητο, για κανέναν λόγο, εάν δεν εξασφαλίζεται ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας, που ορίστηκε στο 5% μίνιμουμ ετησίως και θα αποδίδεται στα Ταμεία. Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός ΜοU μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Αμύνης και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή 50 χρόνια, ίσως και λιγότερα ανάλογα το τι θέλει, -μίνιμουμ τα 50 χρόνια - και προσφέρει δεσμευτικά το 5% τον χρόνο.

Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία (fast track που βγαίνει σε ένα ibid στο διαδίκτυο για επτά ημέρες, όπου με διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπάει» τον άλλο ενδιαφερόμενο, γνωρίζοντας την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος.

Καθώς ιδιοκτήτης της εκτάσεως παραμένει το ΥΠΕΘΑ, ο επενδυτής δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, ενώ οι χώροι μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, παρακάμπτοντας έτσι τις συνήθεις γραφειοκρατικές αντιδράσεις που συναντά ένας απλός επενδυτής με το Ελληνικό Δημόσιο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Π. Καμμένος ανεφερε ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις σοβαρές προτάσεις από ξένους επενδυτές:

Αξιοποίηση Φλεβών από επιχειρηματίες από το Αμπού Ντάμπι για κατασκευή resort, καταδυτικού κέντρου κ.λπ., ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Αξιοποίηση Τούρλου Αιγίνης από επενδυτικό όμιλο του Ισραήλ, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.

Αξιοποίηση Πέρδικας Αιγίνης, με δημιουργία resort για ναυτικό πάρκο με παραδοσιακό ταρσανά, καταδυτικό κέντρο κ.λπ.

Αξιοποίηση Πρασονησίου, στο πεδίο βολής Τεθωρακισμένων, στα νότια της Ρόδου, για μεγάλο τουριστικό κέντρο, με δημιουργία αεροδρομίου, λιμανιού για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση ως έξι κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, για να ενισχύσει το σχέδιο της αξιοποίησης ακινήτων του υπουργείου, το ΥΠΕΘΑ έχει δημιουργήσει ένα cd που ο υπουργός το δίνει σε όλους τους συνομιλητές του.

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:


(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 11/06/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

4 σχόλια:

 1. ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΩΣ Ο Ν4336/2015 ΓΙΑ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ Ν4337/2015 ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ? ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΤΥΝΗΣΙΑ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΛΑΔΙΑ κλπ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ-ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δελεαρ η προταση,τα 61 ακινητα ποσο τοις % να ειναι;; Μην «ξανα φαμε κουρεμα» των αποθεματικων;;Αεροπλανο και συναντησεις με επιχειρηματιες σε ολες τις πλουσιες χωρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν θα ηταν κακο μια προταση!

  http://www.generaltire.eu/www/generaltire_eu_en/

  Καποτε σχεδόν το 75% των ελαστικών που αγόραζαν οι Ελληνες κατασκευαζόταν σε εργοστασια στην Ελλάδα.

  Η Goodyear Hellas ήταν σε θέση να καλύπτει, από μόνη της, το 50% των αναγκών της εγχώριας αγοράς, ενώ πραγματοποιούσε εξαγωγές αξίας περίπου 5 δισ. δραχμών

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 4. ΑΥΤΑ ΠΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΄΄Η ΖΩΗ ΚΑΠΟΤΕ΄΄΄ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΩΡΑ ΧΡΟΚΟΠΗΣΑΜΕ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ