Αρχική » , , , » Χωρίς οικογενειακά επιδόματα οι νέες συντάξεις των Στρατιωτικών

Χωρίς οικογενειακά επιδόματα οι νέες συντάξεις των Στρατιωτικών


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ: ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Πλήρη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από τις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών προβλέπει διάταξη - βόμβα στις τροπολογίες που κατέθεσε χθες τη νύχτα στη Βουλή η κυβέρνηση με τις υπογραφές Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου.

«Βόμβες»

Οι δύο υπουργοί αλλάζουν επί τα χείρω το ασφαλιστικό καθώς:

1. Οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν μετά την ισχύ του νόμου 4387/16 για το νέο ασφαλιστικό δεν θα έχουν καθόλου επιδόματα συζύγου ή τέκνων για τους εξερχόμενους από το Δημόσιο. Πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι θα έχουν επιπλέον απώλειες εισοδήματος.

2. Το ΕΚΑΣ προβλέπεται ότι θα κοπεί από 1/6/2016 και όχι από 1/1/2016. Το ποσό που δόθηκε για 6 μήνες επιπλέον (110 εκατ. ευρώ) αντί να ζητηθεί από τους συνταξιούχους θα «φορτωθεί» στον τελικό λογαριασμό του 2016 και θα «πληρωθεί» είτε με νέα μέτρα είτε από το πλεόνασμα που λέει ότι θα βγάλει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό οι περικοπές που θα γίνουν στο ΕΚΑΣ το 2017, το 2018 και το 2019 θα είναι μεγαλύτερες. Θα κοπεί δηλαδή από περισσότερους συνταξιούχους, για να «πληρωθεί» η υπόσχεση Τσίπρα ότι δεν θα επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά που πήραν φέτος οι συνταξιούχοι στους οποίους το επίδομα είτε καταργείται είτε μειώνεται. Τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 2016 δεν αλλάζουν (δικαιούχοι όσοι έχουν ως 664 ευρώ από κύρια - επικουρική σύνταξη). Για το 2017 τα νέα κριτήρια θα καθοριστούν ως το τέλος του 2016. Στα δυο έτη (2016-2017) θα κοπούν 570 εκατ. ευρώ. Στο 2018 θα κοπούν άλλα 238 εκατ. ευρώ και το 2019 άλλα 45 εκατ. ευρώ που θα είναι και τα τελευταία που καταργούν το ΕΚΑΣ.

3. Κατεβαίνει το όριο περικοπής σύνταξης από συνταξιούχους που εργάζονται. Στο εξής όσοι παίρνουν πάνω από 780 ευρώ θα έχουν μείωση κατά 70% στο τμήμα άνω των 780 ευρώ. Το προηγούμενο όριο περικοπής ήταν πάνω από τα 990 ευρώ.

4. Μειώνονται περαιτέρω τα εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους καθώς θα υπολογίζονται με το 60% αντί 75% του εισοδήματος.

Αυστηρότερος κόφτης

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόφτη ξεκαθαρίζεται ότι οι περικοπές δαπανών θα υπολογίζονται σε καθαρή βάση δηλαδή αφού συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις στα έσοδα που θα έχει η περικοπή δαπανών.

Ειδικά μισθολόγια

Σε άλλη διάταξη προβλέπεται επίσης ότι η αναστολή, για τη διετία 2017-2018, κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δεν εφαρμόζεται, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών εξειδικεύονται και νομοθετούνται μέχρι 30-9-2016 και τίθενται σε εφαρμογή από την 1-1-2017. Ρυθμίζεται η άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων από τους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών υπουργείων, στις περιπτώσεις υπουργείων που η οικεία Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί και λειτουργήσει ή φορέων που δεν υπάγονται σε οργανωτική δομή υπουργείου και δεν έχει προβλεφθεί το όργανο για την άσκηση των ανωτέρω καθηκόντων και αρμοδιοτήτων κ.λπ. Διευρύνονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εξομοιουμένων προϊσταμένων με τους προϊσταμένους των οικονομικών υπηρεσιών των υπουργείων με την ανάθεση σε αυτούς μέχρι 1-1-2017 και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της δημοσιονομικής διαχείρισης του φορέα τους.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ποσού 6,5 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για τις Α.Ε.Ε.Α.Π.

Διάταξη για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση ο αγοραστής δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν επιτρέπεται να το αυξάνει σε βάρος του δανειολήπτη.

Ενεργειακά

Στο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τροπολογία ρυθμίζει αλλαγές που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατούνται ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης επανακαθορίζεται από πέντε μήνες σε τέσσερις η διάρκεια του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Ορίζεται ότι δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα πρέπει να οριστεί διεθνής εκτιμητής ο οποίος θα πρέπει να ανακοινώσει εύλογο τίμημα για την αποζημίωση της ΔΕΗ από την απώλεια του ΑΔΜΗΕ.

(Ε.Τ. 02/06/2016 – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ