Αρχική » , , , » Στο «στόχαστρο» των δανειστών τα «ειδικά» επιδόματα

Στο «στόχαστρο» των δανειστών τα «ειδικά» επιδόματα


Δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα κονδύλια προκειμένου να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια

ΣΤΟΝ αέρα βρίσκεται η προσπάθεια εξεύρεσης των ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν την τρύπα των 120 εκατ. ευρώ, την οποία ανοίγει η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια από την 1η Ιανουαρίου 2017 και για μία διετία. Την ώρα δε που οι δανειστές «ακονίζουν τα μαχαίρια» για να εξετάσουν συνολικά το θέμα των ειδικών μισθολογίων από το φθινόπωρο, με περικοπές επιδομάτων, εναρμόνιση με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο κ.ά.

Πέρα από τις εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν βρεθεί οι ακριβείς κωδικοί για να αποφευχθούν οι περικοπές των στρατιωτικών, τα υπόλοιπα υπουργεία δηλώνουν άγνοια έως και αδυναμία να βρουν τα κονδύλια. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά, καθώς το νομοσχέδιο με τα ισοδύναμα που θα αποτρέψουν το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων θα πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα εφαρμοστεί κανονικά το άρθρο του τελευταίου νόμου, το οποίο προβλέπει ότι αναστέλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, οι διατάξεις κρίνονται αναγκαίες για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογες με τη διετή (2016-2017) αναστολή της μισθολογικές ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πλέον, τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης θα πρέπει να βρουν το επόμενο διάστημα από τους ήδη «πετσοκομμένους» προϋπολογισμούς τους περίπου 100 εκατ. ευρώ για να προστεθούν στα 25 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο υπουργείο Άμυνας.

Σε αντίθετη περίπτωση, δικαστικοί λειτουργοί, κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συνεργάτες του ΚΕΠΕ, πρώην μέλη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Επιστημονικό Προσωπικό του ΙΝ.ΕΠ , γιατροί ΕΣΥ και εξομοιούμενοι μισθολογικά με αυτούς, αρχιερείς, μουσικοί, στελέχη ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα δουν τους μισθούς τους να «παγώνουν» για τουλάχιστον μια διετία.

Και εάν τα 120 εκατ ευρώ σε ισοδύναμα μέτρα για να αποτραπεί το «πάγωμα» των μισθολογίων μοιάζει δύσκολη αποστολή, η αποφυγή των περικοπών στο μη μισθολογικό κόστος, για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές εδώ και μήνες, φαίνεται εφιάλτης.

Οι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρο μια σειρά από επιδόματα, τα οποία απολαμβάνουν όσοι αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο και εντάσσονται στα μη μισθολογικά οφέλη. Απαίτηση των θεσμών είναι η κυβέρνηση να επανεξετάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όλες τις παροχές, προκειμένου να εναρμονιστούν με το ενιαίο μισθολόγιο των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο μικροσκόπιο τα επιδόματα:

«εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών», που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες
«ειδικής απασχόλησης», που παίρνουν όλα τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ
«ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων» των δικαστικών λειτουργών
«πάγιας αποζημίωσης» των δικαστικών λειτουργών
«δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
«ερευνητικά επιδόματα» του Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ
«ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ
«διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης» του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ
«πάγιας αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια», την οποία λαμβάνει το Διδακτικό και Επιστημονικό Προσωπικό των ΑΕΙ
«αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος», που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, στην ίδια κατηγορία ανήκουν παροχές για οδοιπορικά, κατασκηνώσεις και ασφαλιστικά προγράμματα ιδιωτικών εταιρειών, που παρέχονται σε αρκετούς εργαζομένους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο στόχαστρο μπαίνει και η «προσωπική διαφορά» 70.000 υπαλλήλων στα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών, η οποία δίδεται ως διαφορά από αποδοχές που λάμβαναν με την εφαρμογή των προηγούμενων μισθολογίων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» να γίνει σε βάθος χρόνου, με τους δανειστές όμως να ζητούν την άμεση κατάργησή της.

(ΑΓΟΡΑ 05/06/2016 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

6 σχόλια:

 1. ΤΟ ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....ΠΡΟΣΨΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ? ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΝΤΕ-ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΠΑΡ'ΑΥΤΩΝ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΩΝ ΚΑΙ ΣΦΟΓΓΟΚΩΛΑΡΙΩΝ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΜΕ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑ@@@@ΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΟΛΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πως τα καταφεραμε παλι να ειμαστε πρωτο τραπεζι πιστα ?απωθημενα βγαζουν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βλεπουν ενοπλες δυναμεις και βγαζουν σπυρια ,ευθυνη εχουν πολλοι , που θα παει ομως δεν θα αλλαξει η κατασταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΙ Ι4 ''ΚΟΥΡΑΔΟΜΑΡΚΗΣΙΟΙ'' ΕΙΠΑΜΕ ..ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ...ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ...ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν φταίνε πια για ολα «οι δανειστές και οι τοκογλύφοι» οταν σαν Κράτος:
  1.Δεν προστίθενται στο κυρίως εισόδημα τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ και να φορολογούνται ενιαία.
  2.ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΕ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΑΝΔΡΑΣ –ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΠΩΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
  Αποτέλεσμα εχουμε ατομικό εισόδημα 15.000 -20.000 euros να πληρώνει φορολογία και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 20.000 euros να μένουν ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ οπως και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 60.000 -80.000 euros να φορολογούνται χωριστά με μειωμένο φόρο απο οτι αμα φορολογούνταν ενιαία.
  Η Ευρωπαική Ενωση μας «εδειξε την κατεύθυνση» ενώ τον «δρόμο» και μάλιστα λανθασμένο τον πήραμε «εμείς» δεν επιταχύναμε τις μεταρρυθμίσεις απο το 2010 αλλά τις επιβραδύναμε παιρνοντας μέτρα «ισοδύναμα» που «καλυπταν» καθε φορά μόνο το τρέχον ετος.Αλλο μεταρρύθμιση και αλλο «ισοδύναμο»!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ