Αρχική » , » Οι νέοι μισθοί στον δημόσιο τομέα

Οι νέοι μισθοί στον δημόσιο τομέα


Ποιοι θα δουν τις αποδοχές τους μειωμένες ως 40% μετά την 1η Ιουλίου

Ο κύβος ερρίφθη. Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών θα δώσουν στη δημοσιότητα το νέο μισθολόγιο, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Κάτω από την καθημερινή πίεση της τρόικας αφενός για μείωση του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα και αφετέρου για... άμεση έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου το αργότερο την 1η Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο νέο μισθολόγιο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε προσχηματικό, όπως αποκαλύπτεται, διάλογο με την ΑΔΕΔΥ.

Σύνδεση με παραγωγικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης με το νέο μισθολόγιο είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 40%, ενώ κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι με αύξηση που θα φτάσει το 15%.

Στο πλαίσιο αυτό οι ηγεσίες των δύο υπουργείων καταλήγουν στη διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα όπου ανήκουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο, ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα είναι 711 ευρώ μεικτά, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 830 ευρώ, της Τεχνικής 938 ευρώ και της Πανεπιστημιακής 984 ευρώ. Ο καταληκτικός μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στις 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. (σήμερα αυτή η σχέση είναι 1 προς 2,34).

Στους βασικούς στόχους του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση και όπως έχει κατ' επανάληψιν τονίσει ο κ. Γ. Ραγκούσης, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου, προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Με βάση το σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, οι απολαβές όλων των νεοεισερχόμενων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθούν περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, θα καταργηθούν τα 40 γενικά επιδόματα που ισχύουν σήμερα και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας. Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ με το νέο μισθολόγιο η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 80% βασικός μισθός συν 20% επιδόματα.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 12/04/2011 - ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ