Αρχική » » Και ο άγιος …φοβέρα θέλει

Και ο άγιος …φοβέρα θέλει


Του Απόστολου Παπαπαρίση

Τολμώ να πω, ότι η σοφή λαϊκή ρύση «και ο άγιος φοβέρα θέλει» ταιριάζει γάντι στα σημερινά πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας μας. Ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τις πρόσφατες... αποδοκιμασίες, γιαουρτώματα και προπηλακισμούς σε πολιτευτές, βουλευτές, υπουργούς, στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, αποδεικνύεται ότι ο φόβος …βοηθά στη λήψη ορθότερων αποφάσεων. Και διευκρινίζω. Η ολομέλεια της Βουλής, μετά από θετική εισήγηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ψήφισε (μετά από χρόνια) την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορούνται για αδικήματα όπως απείθεια κατ΄ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφου κατά συναυτουργία και ψευδή ανωμοτί κατάθεση σε δίκη.

Στο παρελθόν στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης η παραπάνω επιτροπή και η ολομέλεια της Βουλής αρνιόταν να άρει τη βουλευτική ασυλία μετά από καταγγελίες πολιτών αν και αυτές δεν είχαν σχέση με την πολιτική δράση, αλλά με παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ), του γενικού οικοδομικού κανονισμού (ΓΟΚ) και με εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Η προαναφερόμενη λανθάνουσα πρακτική πέραν της ηθικής έχει και την οικονομική της διάσταση.

Αν και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, αναφέρω την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τη βοήθεια των συναδέλφων της εκμεταλλεύτηκε τη βουλευτική ασυλία και απέφυγε δικαστική διαμάχη με τον πρώην σύζυγο της που αφορούσε στην επικοινωνία με το παιδί τους. Με την καταδίκη αυτή καλείται το Ελληνικό Δημόσιο (εμείς δηλαδή) να πληρώσουμε 19.000 ευρώ συν τους τόκους ως αποζημίωση στον πρώην σύζυγο. Μήπως θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να τα πληρώσει η κυρία Υφυπουργός και οι 107 βουλευτές που το 2006 ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας της;

Στο ίδιο μήκος κύματος, άρχισε η συζήτηση για τροποποίηση του επαίσχυντου άρθρου 86 του Συντάγματος που καθορίζει τη διαδικασία και τη σύντομη παραγραφή των αδικημάτων των μελών της εκάστοτε κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Προκειμένου δε να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, όλα σχεδόν τα κόμματα συμφωνούν να θεωρηθεί η επόμενη Βουλή αναθεωρητική. Για την ιστορία αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων είχαμε την Ε’ την 9η Ιουνίου 1975, τη ΣΤ’ την 6η Μαρτίου 1986, τη Ζ’ την 6η Απριλίου 2001 και την Η’ την 27η Μαΐου 2008.

Η ΝΔ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου εάν αυτή δεν αναλάβει πρωτοβουλία να συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 έως σήμερα. Υποστηρίζει επίσης πως θα πρέπει νομοθετικά να παρασχεθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες δημόσιες αρχές να προβαίνουν μέχρι και στη δήμευση της περιουσίας που ο ελεγχόμενος απέκτησε αδικαιολόγητα ή μη νόμιμα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα του Ελληνικού λαού. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ…

1 σχόλια:

  1. Καλή η κίνηση - πρωτοβουλία των συναδέλφων τάξεως 1981.Συμφωνώ με τον όρο ότι κανείς δεν θα εκλέγεται βουλευτής για τρίτη κοινοβουλευτική περίοδο και ο αρχηγός το ίδιο.Επίσης προτείνω την εκλογή του 50% των υποψηφίων με κλήρωση.
    Ένας συμπολεμιστής τάξεως 1977

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ