Αρχική » , » Σάλος για την «κατοχική» οδηγία

Σάλος για την «κατοχική» οδηγία


Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να βρει στην ιστοσελίδα της αστυνομίας την κατηγορία που τιτλοφορείται «οδηγός του πολίτη», πατώντας πάνω σε αυτήν την κατηγορία ο οποιοσδήποτε από εμάς έχει την δυνατότητα να δει συμβουλές που αφορούν διάφορες κατηγορίες: Τροχαία-Οδική ασφάλεια, Κλοπή-ληστεία, Βεγγαλικά-πυροτεχνήματα, Ενοχλητικά τηλεφωνήματα, Ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο, Ειδικές συμβουλές για γυναίκες, Ειδικές συμβουλές για υπερήλικες, συμβουλές για Θέματα ναρκωτικών, και συμβουλές που αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Σε γενικές γραμμές οι συμβουλές οι οποίες... συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό του πολίτη έχουν βάση λογικής, παρόλα αυτά θα μπορούσαν εύκολα να θεωρηθούν αναχρονιστικές, που παραπέμπουν σε κάποιες παλαιότερες εποχές με διαφορετική κοινωνική δομή και συνήθειες. Θα μπορούσε κάποιος εύκολα να θεωρήσει πως πρόκειται για μια απόπειρα της αστυνομίας να «επιστρατεύσει» όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να αναχαιτίσει τα κύματα εγκληματικότητας που «χτυπάνε» τη χώρα. Από την άλλη όμως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως με την κίνηση αυτή οι αστυνομικές αρχές δείχνουν να δημιουργούν ένα περιβάλλον «άλλοθι» προκειμένου να έχουν τα νώτα τους καλυμμένα για παν ενδεχόμενο.

Παρά το γεγονός πως οι οδηγίες παρέχονται προκειμένου οι έλληνες πολίτες να διαμορφώσουν και να εμπεδώσουν ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, δίνουν την εντύπωση πως η αστυνομία μας προειδοποιεί, γιατί ακριβώς δεν μπορεί να ελέγξει την συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Η συγκεκριμένη επιλογή «Οδηγός του πολίτη», που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ένα εγχειρίδιο αυτοπροστασίας, το οποίο μας παρέχεται με ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να έχουμε την γνώση είτε να ανταπεξέλθουμε σε μία δύσκολη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθούμε είτε να την αποφύγουμε.

Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς αστυνομίας δεν μπορεί να απομονωθεί από το γεγονός πως υπάρχει αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η αστυνομία τόσο από υλικοτεχνικής πλευράς, όσο και από ελλείψεις προσωπικού, προβλήματα που πρόσφατα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που σε συνδυασμό με τις οδηγίες αυτές προκαλούν το λιγότερο προβληματισμό στο κοινωνικό σύνολο, προβληματισμό που αφορά την αποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών.

Σε γενικές γραμμές καλούμαστε όλοι μας να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε ακραίες καταστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν και τη ζωή μας, ενώ παράλληλα η εγρήγορση μας αυτή θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση της έξαρσης των παραβατικών συμπεριφορών.

Το γεγονός πως κάθε μέρα το αστυνομικό δελτίο συμπεριλαμβάνει ληστείες με την χρήση όπλων, σε αρκετές εκ των οποίων η κατάληξη είναι αιματηρή έχει αναγκάσει την αστυνομία να τις έχει σε σημαντική θέση στον «χάρτη» οδηγιών που παρέχει. Έτσι θα πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση προκειμένου τα αντανακλαστικά μας σε συνδυασμό με το αίσθημα αυτοσυντήρησης του καθενός μας, να μας σώσουν, αποδεικνύοντας πως είμαστε «μάχιμοι» πολίτες.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μας συμβουλεύει πως, «αν αρχίσουν οι πυροβολισμοί πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε», ενώ καλό θα είναι να «παρατηρήσουμε τη φυσική εμφάνιση των κλεφτών και άλλες λεπτομέρειες π.χ. ρούχα, οδό διαφυγής, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος κλπ έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε την Αστυνομία να εντοπίσει τον δράστη ή τους δράστες».

Οι οδηγίες για τις γυναίκες είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές με χαρακτηριστικότερες αυτές που αναφέρουν πως όταν περπατάνε στο δρόµο, «να δείχνουν αυτοπεποίθηση και δραστήριες, να φροντίσουν να µείνουν µακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόµους, μετά τη δύση του ηλίου, εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με τα πόδια σε σκοτεινές περιοχές, να φροντίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές», ενώ όταν πρόκειται να εισέλθουν στο αυτοκίνητο τους «να κρατάνε ήδη το κλειδί στο χέρι τους, έτσι ώστε να µη χάνουν χρόνο ψάχνοντας για το κλειδί».

Σίγουρα δεν θα ήταν σωστό να πούμε πως η ύπαρξη τέτοιου είδους οδηγιών είναι κάτι κακό στο πλαίσιο μιας γενικότερης καμπάνιας ενημέρωσης και πρόληψης, αφού είμαστε μια κοινωνία στην οποία υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Έχοντας όμως ως δεδομένο όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, έχουμε το δικαίωμα να ενιστάμεθα στον τρομολαγνικό τρόπο γραφής, τα απαρχαιωμένα και ξεπερασμένα παραδείγματα, που δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων ούτε κάνουν τις οδηγίες αυτές ελκυστικές στον αναγνώστη, αλλά δημιουργούν αίσθημα φόβου, και παράλληλα την εντύπωση πως ανά πάσα στιγμή είμαστε έρμαια των διαθέσεων των όποιων κακοποιών. Επί της ουσίας οι οδηγίες αυτές έτσι όπως είναι γραμμένες, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να μας πείσουν πως είμαστε σε έναν συνεχή κίνδυνο 24 ώρες το 24ωρο.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλες τις οδηγίες από το site της αστυνομίας: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=43&Itemid=114&lang=

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ