Αρχική » » «Όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε βολικά αλλά και τεμπέλικα» (Ηχητικό Ντοκουμέντο)

«Όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε βολικά αλλά και τεμπέλικα» (Ηχητικό Ντοκουμέντο)


Το πρωτοσέλιδο της «Χουριέτ» με τις δηλώσεις Πάγκαλου που αποδόθηκαν με τον τίτλο «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας».

ΤΟ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ
Αγώνας δρόμου για να βρούμε το ηχητικό ντοκουμέντο που έκρυβε ο Πάγκαλος

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ξύπνησα από τηλεφώνημα Τούρκου συναδέλφου μου, ο οποίος μου ζήτησε να διαβάσω το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Hurriyet» και μου... έκλεισε το τηλέφωνο με τη φράση: «Ο Πάγκαλος σας θάβει. Τόσα χρόνια σου έλεγα ότι είστε τεμπέληδες, αλλά τώρα τα λέει και ο δικός σας».

Μόλις διάβασα τη «Hurriyet», κατάλαβα τι ήθελε να μου πει ο Τούρκος συνάδελφος μου. Σύμφωνα με τη «Hurriyet», ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αναγνώριζε την ανάπτυξη που παρουσιάζει η Τουρκία και δήλωνε ότι η Ελλάδα ζει την οικονομική κρίση λόγω της τεμπελιάς.

Ενημέρωσα την εφημερίδα μου για το θέμα, για να αναδημοσιεύσουμε το θέμα της «Hurriyet».

Αργά το βράδυ, από τον «Ε.Τ.» ενημερώθηκα πως ο κ. Πάγκαλος διέψευδε ότι έχει κάνει δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα συνομίλησα με τον Τούρκο συνάδελφο μου, Σεφά Καπλάν, ο οποίος υπέγραφε το ρεπορτάζ. Μου επιβεβαίωσε πως ο Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε αυτές τις δηλώσεις, όχι στον ίδιο αλλά δημοσίως, σε ομιλία του στην Ομογένεια!

«Μα έγραψα αυτά που είπε δημόσια», μου είπε έκπληκτος. Ο ίδιος μου τόνισε ότι έχει το ηχητικό ντοκουμέντο της ομιλίας του και μου υποσχέθηκε να μου το στείλει.

Από το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε ο «γολγοθάς» για να πάρουμε το ηχητικό ντοκουμέντο. Αρχικά κατέγραψα την ομιλία Πάγκαλου μέσω τηλεφώνου. Ο ήχος δεν ήταν τόσο καλός. Μετά, ο Καπλάν προσπαθούσε να στείλει το ηχητικό μέσω Διαδικτύου, όμως δυσκολευόταν, αφού είχε καταγράψει την ομιλία σε κασέτα. Τότε, αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπους για να μας σταλεί η κασέτα άμεσα. Υπήρχε, όμως, ο κίνδυνος να χαθεί το ντοκουμέντο.

Τότε, στη διεύθυνση της εφημερίδας πρότεινα να ταξιδέψω στην Κωνσταντινούπολη, για να παραλάβω την κασέτα από τον ίδιο τον ευγενικό Τούρκο συνάδελφο μου, τον οποίο «ενοχλούσα» σχεδόν κάθε μισή ώρα. Η διεύθυνση αμέσως έδωσε την έγκριση και αγοράστηκε αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή το πρωί της Τετάρτης!

Τελικά, ο δημοσιογράφος της «Hurriyet» με τη βοήθεια των τεχνικών του μετέτρεψε το ηχητικό ντοκουμέντο σε ψηφιακή μορφή και μου το έστειλε.

Στην εφημερίδα ξεκινήσαμε να ακούμε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο οποίος με την επιστολή του και το βράδυ της Δευτέρας αλλά και την Τρίτη διέψευδε ότι είχε μιλήσει ή είχε κάνει δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Είχα ξεκινήσει να γράφω ένα θέμα το οποίο είχε δημοσιευθεί στη «Hurriyet» και με τις διαψεύσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε η προσπάθεια να αποδείξουμε ότι εμείς αλλά και ο συνάδελφος μας από την Τουρκία «δεν είμαστε ελέφαντες».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ Ν.Δ.: Αμείλικτα ερωτήματα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ σε συγκεκριμένα ερωτήματα ζητά η Ν.Δ. από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης καλεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πει ρητά και ξεκάθαρα αν «χαρακτήρισε -ναι ή όχι; κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη τους Έλληνες τεμπέληδες. Αναφέρθηκε -ναι ή όχι;- στην εξαγορά της Finansbank "ως μιας από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις", την οποία ωστόσο το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος του κόμματος τότε, τη χαρακτήριζαν "σκάνδαλο". Διαψεύδει -ναι ή όχι;- το σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ". Ρητά και ξεκάθαρα. Τα άλλα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ «ΧΟΥΡΙΕΤ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ «Ε.Τ.»

«Κατέγραψα στο κασετόφωνό μου την ομιλία του κ. Πάγκαλου»

Ο δημοσιογράφος της «Χουριέτ» Σεφά Καπλάν, που κατέγραψε τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, γνώρισε τον κ. Πάγκαλο λίγο πριν από την ομιλία του

Αγαπητέ Μανώλη Κωστίδη,

Ο φίλος μου Λάκης Βίγκας (σ.σ. πρόεδρος «Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Ευαγών Ιδρυμάτων») μου είχε στείλει ένα mail για να με ενημερώσει για την επίσκεψη του Έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Κων/πολη, με αφορμή το Πάσχα και επίσης με ενημέρωσε ότι θα υπάρχει μια εκδήλωση και με κάλεσε εκεί. Δέχθηκα την πρόσκληση, ρώτησα τον Λάκη αν μπορώ να μιλήσω με τον κ. Πάγκαλο και μου απάντησε, «αν υπάρχει ευκαιρία, βεβαίως».

Το Σάββατο πήγα στο Ναό της Αγίας Τριάδας, στην πλατεία Ταξίμ. Εκεί βρίσκονταν και πολλά μέλη της ρωμέικης κοινότητας. Εγώ, επειδή είχα ταξιδέψει μαζί με τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις ΗΠΑ και στο Μεξικό, γνώριζα πολλούς από την κοινότητα.

Στην εκδήλωση υπήρχαν και εκπρόσωποι από τη γ.γ. Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λάκης πίστευε ότι αυτή η εκδήλωση θα βοηθούσε στην προβολή του νέου «Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Ευαγών Ιδρυμάτων».

Πριν από την άφιξη του αντιπροέδρου μιλήσαμε μαζί. Μετά ήρθε ο κ. Πάγκαλος. Όταν ο Λάκης Βίγκας με σύστησε, του τόνισε ειδικά ότι είμαι από τη «Hurriyet». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Πάγκαλος χαμογέλασε. Μαζί του είχαμε και μια χειραψία. Μετά, στην εκδήλωση μίλησαν και ο Λάκης Βίγκας και ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. αντιπρόεδρος πρώτα μίλησε στα ελληνικά και μετά στα αγγλικά. Ήδη, ο κ. Βίγκας μου είχε τονίσει ότι ο κ. αντιπρόεδρος θα μιλήσει και στα αγγλικά για μένα. Κι εγώ κατέγραψα στο κασετόφωνό μου την ομιλία του κ. Πάγκαλου.

Η ομιλία του κ. Πάγκαλου προκάλεσε χαμόγελα στην κοινότητα. Είχα ετοιμάσει και ερωτήσεις για συνέντευξη, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Διότι ο κ. Πάγκαλος, πέντε λεπτά μετά την ομιλία του, έφυγε. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Κυριακή, ήρθα στην εφημερίδα, έγραψα την είδηση μου και την παρέδωσα.

Δεν μπορώ να ξέρω τους ακριβείς λόγους της διάψευσης του κυρίου Πάγκαλου στην Αθήνα, για τις δηλώσεις που έχει κάνει στην Κων/πολη. Όμως, ίσως να έχει φοβηθεί για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Καταλαβαίνω ότι όπως συμβαίνει στην Τουρκία έτσι και στην Ελλάδα οι πολιτικοί, όταν τα λόγια που έχουν πει προκαλούν αντιδράσεις, λένε, "εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο". Αυτή είναι μια τυπική συμπεριφορά πολιτικού. Επίσης, οι δηλώσεις του κ. αντιπροέδρου είχαν φανεί συμπαθέστατες σ' εμένα. Ήταν ένα καλό δείγμα της οικονομικής κρίσης που περνά η Ελλάδα. Γι' αυτό δεν βρήκα νόημα στη στάση που τήρησε ο κ. Πάγκαλος. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, οι κοινωνίες πρέπει να έρθουν πιο κοντά και πολιτιστικά και κοινωνικά και οικονομικά. Γι' αυτό δεν θα ήθελα η είδησή μου να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα, ούτε να θίξει τον ελληνικό λαό.

Με αγάπη, Σεφά Καπλάν

Το ηχητικό ντοκουμέντο από τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου όπως δημοσιεύονται στον Ελεύθερο Τύπο:(Ε.Τ. 20/04/2011 - ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ