Αρχική » , , » Θαλάσσιες ζώνες μέχρι την Αίγυπτο βλέπει η Τουρκία!

Θαλάσσιες ζώνες μέχρι την Αίγυπτο βλέπει η Τουρκία!


Η πορεία του πλοίου «OGS Explora» από το Μπάρι της Ιταλίας στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Με τη ΝΑVΤΕΧ που εξέδωσε, η Τουρκία έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί όχι η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται (!) μέχρι την περιοχή (απεικονίζεται με διακεκομμένη γραμμή) όπου εκτέλεσε εργασίες το «Explora»

Πολεμικό πλοίο της Άγκυρας προσέγγισε, τρομοκράτησε και σχεδόν εξεδίωξε το ιταλικό πλοίο «Εxplora» που ερευνούσε τα σημεία στα οποία πρόκειται να... τοποθετηθεί υποβρύχιο σύστημα καλωδίων οπτικών ινών που θα συνδέσει το Τελ Αβίβ με το Μπάρι από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες γίνονταν πάνω από δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα

ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ είναι οι αξιώσεις που έχει η Τουρκία να «τεντώσει» την υφαλοκρηπίδα της μέχρι τα νότια της Κρήτης, συμπιέζοντας de facto την ελληνική υφαλοκρηπίδα στα όρια των χωρικών υδάτων.

Αποκαλύπτεται ο χάρτης που είχε υποβάλει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πολικού ερευνητικού πλοίου «Ogs Explora» στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας άδεια για την εκτέλεση εργασιών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η αποτύπωση της διαδρομής που είχε οριστεί να ακολουθήσει το «Explora» προκειμένου το πλήρωμα του ιταλικού ερευνητικού να ερευνήσει τα σημεία στα οποία πρόκειται να τοποθετηθεί υποβρύχιο σύστημα καλωδίων οπτικών ινών που θα συνδέσει το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ με το Μπάρι στην Ιταλία (και από κει διά ξηράς με την υπόλοιπη Ευρώπη) αποκαλύπτει το εύρος της επεκτατικής διάθεσης της Άγκυρας.

Κι αυτό διότι η διαδρομή του ιταλικού πλοίου χαράχτηκε πολύ μακριά από την περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας. Η διαδρομή που επέλεξαν οι εταιρείες ερευνών απείχε δεκάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Σκοπός των εργασιών που επρόκειτο να διεξάγει το πλήρωμα του «Explora» ήταν να καθοριστεί μια ασφαλής και οικονομική διαδρομή για το προτεινόμενο σύστημα υποβρυχίων καλωδίων με τον καθορισμό του βάθους της θάλασσας, τους κινδύνους του βυθού, τη γεωμορφολογία και άλλα ωκεανογραφικά στοιχεία. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η έρευνα να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ποντιστεί και το υποβρύχιο σύστημα καλωδίων.

Κατά μήκος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας, επρόκειτο να γίνει το μεγαλύτερο τμήμα των εργασιών. Στον χάρτη, που είχαν επισυνάψει οι Ιταλοί ιδιοκτήτες του «Explora», αποτυπωνόταν με σαφήνεια η άποψη που υπάρχει διεθνώς για την υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου μέχρι την Κρήτη, ότι ανήκει πέραν πάσης αμφιβολίας στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η ιταλική πλευρά που ζήτησε άδεια εργασιών εντός της ελληνικής ΑΟΖ και σε διεθνή ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας ούτε καν διανοήθηκε να απευθυνθεί στην Τουρκία.

Ωστόσο η Άγκυρα, όταν έλαβε τη ΝΑVΤΕΧ για τις αρχικές εργασίες της 12ης Μαρτίου στο τμήμα από την περιοχή νοτίως της Κρήτης μέχρι το σημείο που η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την αντίστοιχη της Κύπρου και της Αιγύπτου, είχε άλλα σχέδια.

Αποκαλύπτοντας ότι η ρητορική του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου περί μηδενικών προβλημάτων είναι το περιτύλιγμα σε ένα εκρηκτικό πακέτο μονομερών αξιώσεων έναντι των γειτονικών κρατών, η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να διεκδικήσει με τα όπλα τα υποτιθέμενα συμφέροντά της.

Το καθεστώς της Άγκυρας απέστειλε στην περιοχή των ερευνών ένα πολεμικό πλοίο το οποίο προσέγγισε, τρομοκράτησε και σχεδόν εξεδίωξε το ιταλικό «Explora» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες γίνονταν πάνω από δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, αιφνιδιάστηκε. Κι αυτό διότι τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών όσο και οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν ανέμεναν ότι οι Τούρκοι θα έφταναν στο σημείο να ισχυριστούν ότι οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες εκτείνονται σχεδόν μέχρι την Αίγυπτο!

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστροφή του «Explora» από το Τελ Αβίβ στο Μπάρι, στις 24 Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει τα μέτρα της και στην περιοχή έπλεε ένα ελληνικό πολεμικό.

Ωστόσο, τουρκικές δυνάμεις δεν εμφανίστηκαν στην περιοχή κι αυτό διότι, όπως αποδείχθηκε, η ιταλική πλευρά είχε ζητήσει και την άδεια της Τουρκίας για να συνεχίσει τις έρευνες.

Με την ανακολουθία της αυτή η ιταλική ερευνητική εταιρεία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την έρευνα για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το εξαιρετικά σημαντικό έργο που ήθελε να ολοκληρώσει με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 07/04/2011 – ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ