Αρχική » , » Εκτός λίστας 450 φάρμακα για λόγους οικονομίας!

Εκτός λίστας 450 φάρμακα για λόγους οικονομίας!


Οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους αναλγητικά, αντιπυρετικά, ακόμα και αντιβιοτικά σκευάσματα

Ασπιρίνες, Betadine, αντισυλληπτικά, Viagra και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, της ακμής, της εξάρτησης από το κάπνισμα ή ακόμη και κατά των στομαχικών πόνων, όπως είναι το Buscopan, συμπεριλαμβάνονται στην... «αρνητική λίστα» που δημοσιεύθηκε επίσημα χθες με ΦΕΚ και θα ισχύσει από τις 2 Μαΐου. Στην απόφαση που υπογράφουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Ασφάλισης περιλαμβάνονται 450 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία για λόγους... οικονομίας!

Όσο απίθανο και αν μοιάζει, ανάμεσα στα σκευάσματα που οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους είναι αναλγητικά και αντιπυρετικά, όπως το SALOSPIR και η Ασπιρίνη extra, αλλά και κάποια αντιβιοτικά, αντιβηχικά και άλλα φάρμακα κατά του κρυολογήματος, όπως είναι το BISOLVON.

Χωρίς καμία συμμετοχή από τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι από τον ερχόμενο μήνα επίσης και αρκετά αντισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, σκευάσματα κατά των οφθαλμολογικών, γαστρεντερικών και καρδιαγγειακών παθήσεων (αγγειοδιασταλτικά, αγγειοδιεγερτικά), καθώς και για τη θεραπεία του φάρυγγα και κατά των ωτικών λοιμώξεων.

Στην αρνητική λίστα περιλαμβάνονται και θεραπείες για την άνοια, την ψωρίαση, τις αιμορροΐδες, το έλκος, τις μυοσκελετικές παθήσεις και την αρθροπάθεια, ενώ καμία αποζημίωση δεν θα δίνεται και για κάποια σκευάσματα επείγουσας αντισύλληψης, μερικές βιταμίνες, καθώς και για ορισμένα σκευάσματα ιωδίου, όπως είναι το Betadine.

Έχουν στραγγίξει από ρευστό

«Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά στραγγίξει από ρευστό και επειδή οι κυβερνώντες αυτό το γνώριζαν πολύ καλά, γι' αυτό προεκλογικά είχαν δεσμευτεί ότι θα έκαναν την αρνητική λίστα» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος και συνεχίζει:

«Πολλά από αυτά τα φάρμακα κάνουν 20, 30, 50 ευρώ, όμως κανείς δεν ρωτάει τον άνεργο ή τον χρόνια πάσχοντα, που πρέπει να τα παίρνει κάθε μήνα, πού θα βρει τόσα λεφτά».

Μαχαίρι και στα «lifestyle»

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση πλήττει και τα «lifestyle» φάρμακα. Το πρώτο δίμηνο του 2011, οι πωλήσεις σκευασμάτων που αφορούν την παχυσαρκία, τη διακοπή του καπνίσματος, την τριχόπτωση, τη στυτική δυσλειτουργία, τη δερματική γήρανση και την αντισύλληψη μειώθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με πέρυσι, εξέλιξη που συνδέεται πάντως και με το γεγονός ότι τέθηκαν εκτός συνταγογράφησης.

Τα «lifestyle» φάρμακα, με αξία πωλήσεων μεγαλύτερη από 50.000.000 ευρώ ετησίως, «υπόσχονται» ευεξία, βελτίωση της φυσικής κατάστασης και ποιότητας ζωής, ενώ ορισμένα έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού ΙΜS Health, στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων βρέθηκαν το 2010 τα σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία, τη διακοπή του καπνίσματος και την παχυσαρκία, με πωλήσεις 1.514.691 συσκευασιών αξίας 39.940.000 ευρώ.

«Με δεδομένο ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δίνονται και για θεραπευτικούς σκοπούς, δεν θα έπρεπε να σταματήσει η συνταγογράφησή τους.

Εκτιμώ ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πολίτες δύο κατηγοριών, εκείνοι που μπορούν να τα αγοράσουν και εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα»
λέει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Στέλιος Καλογερόπουλος.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 13/04/2011 - ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ)
(Σ.Λ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ