Αρχική » » Σημειωτόν... οι μεταθέσεις αξιωματικών

Σημειωτόν... οι μεταθέσεις αξιωματικών


Αδυνατούν τα επιτελεία να σηκώσουν το βάρος του προγράμματος. Προσχωρούν μόνο οι αναγκαίες
Φόβοι για νέες καθυστερήσεις λόγω προσφυγών και ενστάσεων στελεχών για το σύστημα μοριοδότησης

Στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταθέσεων των στρατιωτικών προσανατολίζονται οι ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων με στόχο να... περικόψουν το κόστος και να περιορίσουν τις επιβιώσεις που έχουν οι μετακινήσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό - προγραμματισμό των στελεχών και μάλιστα εν μέσω πολιτικής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την κυβέρνηση να λαμβάνει συνεχώς σκληρά οικονομικά μέτρα.

Το νέο σύστημα μεταθέσεων, επίσης, το οποίο θα βασίζεται στη μοριοδότηση, ίσως αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο για μετακινήσεις με φειδώ. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες των τριών Επιτελείων δεν φαίνεται να ήταν έτοιμες να «σηκώσουν» το βάρος του εν λόγω προγράμματος και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προτεραιότητα

Η υπουργική απόφαση καθυστέρησε να εκδοθεί και η μηχανοργάνωση δεν επιτρέπει έγκαιρο προσδιορισμό μορίων, ιδίως για χαμηλές τάξεις αξιωματικών και υπαξιωματικούς. Συνεπώς, οι υπηρεσίες Β' κλάδου (αρμόδιος για θέματα μεταθέσεων) βρίσκονται σε «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να βγάλουν σύντομα τις μεταθέσεις. Κάποιοι ήδη προεξοφλούν καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες.

Προτεραιότητα δίδεται στις μεταθέσεις των αξιωματικών που επρόκειτο να καλύψουν θέσεις ευθύνης (διοικητές σχηματισμών και μονάδων), αλλά και στα στελέχη που επρόκειτο να εκπροσωπήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη χώρα στο εξωτερικό.

Όλοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, υπαξιωματικοί και ΕΠ.ΟΠ. μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα», με άγνωστο το πότε θα ενημερωθούν για το πού πηγαίνουν. Γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις των στρατιωτικών και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πληρότητα των φακέλων τους.

Αρκετά στελέχη, για παράδειγμα, έχουν αποκτήσει επιπλέον προσόντα (όπως πτυχία) που δεν έχουν καταχωρισθεί στους ατομικούς φακέλους, καθιστώντας αδύνατη την έγκυρη απονομή μορίων.

Σημαντικά προβλήματα εκφράζεται φόβος ότι θα προκληθούν από το δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής σε ενδεχόμενο που η μετάθεση δεν ικανοποιεί το στέλεχος. Σε μια τέτοια περίπτωση το Συμβούλιο Μεταθέσεων θα κληθεί να κάνει δεκτό ή να απορρίψει το αίτημα του ενδιαφερόμενου χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η προσφυγή του στελέχους στα διοικητικά δικαστήρια αν εξακολουθήσει να θεωρεί ότι αδικείται από την εκδοθείσα μετάθεση. Σε κάθε σενάριο, πάντως, είναι δεδομένα η καθυστέρηση και το «μπλοκάρισμα» της διαδικασίας των μεταθέσεων. «Φανταστείτε τι θα γίνει αν υπάρξουν μαζικές προσφυγές κατά της έκδοσης μεταθέσεων», ανέφερε πηγή του Πενταγώνου.

Και αν το σκεπτικό των μεταθέσεων βάσει μοριοδότησης είναι αποδεκτό ως μέσο προαγωγής της αξιοκρατίας, το νομοσχέδιο και η υπουργική απόφαση παρέχουν εκ των προτέρων το δικαίωμα κριτικής και αμφισβήτησης.

Η μη ένταξη στο σύστημα των μορίων των στελεχών που θα υπηρετούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στα στρατιωτικά γραφεία του πρωθυπουργού, του υπουργού και αναπληρωτών ή υφυπουργών Εθνικής Άμυνας και στην ΕΥΠ αφήνει προφανώς ένα «παράθυρο» βολέματος για τους «ημετέρους» με την ταυτόχρονη πρίμοδότησή τους να επιλέξουν την επόμενη υπηρεσία μετάθεσής τους.

Ή ακόμη και την παροχή διευκόλυνσης απόκτησης ενός επιπλέον πτυχίου που θα τους δώσει το δικαίωμα να υπερκεράσουν συναδέλφους τους οι οποίοι δεν είχαν την άνεση και την οικονομική δυνατότητα λόγω των αυξημένων καθηκόντων τους στις μονάδες να αποκτήσουν.

Εξετάζεται επίσης κατά πόσον είναι αντικειμενικά τα κριτήρια αξιολόγησης των στρατιωτικών, ενώ φαίνεται να παραμερίζονται τα οικογενειακά και κοινωνικά κριτήρια προς επίρρωση τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν με κόπο ασφαλώς, αλλά αρκετά δεν είναι συναφή με τα στρατιωτικά καθήκοντα. Είναι δε απορίας άξιον πώς θα γίνει σύγκριση και με ποια κριτήρια αξιολόγηση ενός αξιωματικού και ενός ομοιόβαθμου του προερχόμενου εξ υπαξιωματικών, όταν πρόκειται για εντελώς διαφορετική κλίμακα βαθμολόγησης και θέσεις ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το νέο εγχείρημα περί διαφάνειας στις μεταθέσεις θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και στο βαθμό που αυτό μπορεί να ανατρέψει παγιωμένες συμπεριφορές (ρουσφετολογία, αυθαιρεσία, ευνοιοκρατία) οι οποίες διαβάλλουν τη διαδικασία.

(Ε.Τ. 16/04/2011 - ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)
(Σ.Λ.)

1 σχόλια:

  1. Στείλτε κόσμο στα νησιά εκεί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα θέσεων. Ο Έβρος λόγο Εγνατίας οδού έπαψε πλέον να αποτελεί δυσμενή μετάθεση (μάλλον ευνοϊκή είναι. Θα πρέπει η πολιτεία να ελέγξει τις μεταθέσεις των στρατιωτικών διότι κάποιοι έχουν κάνει το στρατό μέσο απόκτησης περιουσίας με 2 εώς 5 μεταθέσεις σε ΝΑΤΟ-ικες, διπλωματικές κ.α. μεταθέσεις και μάλιστα «ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων»! Παράξενο δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ