Αρχική » , , , , , » Σχετικά με τις παρακράτησεις εισφοράς αλληλεγγύης και υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων (αποστράτων)

Σχετικά με τις παρακράτησεις εισφοράς αλληλεγγύης και υγειονομικής περίθαλψης συνταξιούχων (αποστράτων)


Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Ζαρκάδας

Τελευταία, δημοσιεύτηκαν στον γραπτό και τον ηλεκτρονικό τύπον και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώσεις με υπόδειγμα αιτήματος – διαμαρτυρίας με την περιγραφή «εισφορά αλληλεγγύης και υγειονομικής περίθαλψης» και την επισήμανση «παρανόμως παρακρατηθείσες κρατήσεις».

Στις ανακοινώσεις αυτές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους {Γ.Λ.Κ.} με το από 14.2.2018 έγγραφό του ρητά και με σαφήνεια απαντά και στα δύο περιλαμβανόμενα αιτήματα ότι ο υπολογισμός των επιστραφέντων ποσών από την κράτηση της υγειονομικής περίθαλψης έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου 4501/2017 {ΦΕΚ178 Α΄}. Όσον αφορά δε στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων {Ε.Α.Σ.}, της οποίας η κράτηση έχει κριθεί αντισυνταγματική με την 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναμένει την απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πέραν των παραπάνω και ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανεξάρτητη Αρχή, μετά από αιτήματα ενδιαφερομένων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εξέτασε και τα δύο αιτήματα και αποφάνθηκε σχετικά.

Συγκεκριμένα, με τον μνημονευόμενο ως λανθασμένο υπολογισμό των επιστραφέντων ποσών από την κράτηση υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης διευκρινίζεται ότι ο υπολογισμός είναι ορθός. Το ότι δεν υπολογίσθηκε και δεν αφαιρέθηκε το ποσό της Ε.Α.Σ. δεν οφείλεται σε λάθος ή παράλειψη του Γ.Λ.Κ., αλλά στην εφαρμογή του άρθρου 2 του νόμου 4501/2017 «στην διάταξη του οποίου γίνεται ρητή και περιοριστική αναφορά στους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 με βάση τους οποίους έγιναν οι μειώσεις των συντάξεων» στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η κράτηση της Ε.Α.Σ.

Σχετικά με την κατάργηση της κράτησης υπέρ της Ε.Α.Σ. από 8.9.2017 συνετάγη και υποβλήθηκε στο Γ.Λ.Κ. εμπεριστατωμένη, λεπτομερή και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση, κατά την οποία «εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο να προβεί στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση της διοίκησης με την νομολογία, ήτοι να διακοπεί η συγκεκριμένη κράτηση ...καθώς και να επιστραφούν αναδρομικά ...από 10.2.2017».

Σε άλλο σημείο της πρότασης αποφαίνεται ότι «δεν υφίσταται λόγος οι συνταξιούχοι να ταλαιπωρούνται υποβάλλοντες μεμονωμένα αιτήσεις προς το Ελεγκτικό Συνέδριο...».

Κατόπιν των παραπάνω και προς περιορισμό της μάχης της γραφειοκρατίας έχω την γνώμην ότι θα πρέπει να ανασταλεί κάθε υποβολή αίτησης ή ένστασης προς το Γ.Λ.Κ. με θέμα τα μνημονευόμενα αντικείμενα και οι προσπάθειες μας να στραφούν προς τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου το καθένα στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του, να ενεργήσει νομοθετικά και να ισχύσει για τα αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης η ρύθμιση που ισχύει και εφαρμόζεται από 1.7.2016 {άρθρο 44 νόμου 4387/2016 – ΦΕΚ 85 Α΄} και να συμμορφωθεί προς την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου {παρ. 5 άρθρου 95 Συντάγματος}.

(roykoymoykoy.blogspot.gr)


6 σχόλια:

 1. Ε.Α.Σ = είναι απάτη συστηματική, τα παίρνω από εσένα που πλήρωσες ασφαλιστικές εισφορές 30 χρόνια και άνω και τα δίνω στους άλλους που δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 15 χρόνια για να παίρνουν και αυτοί συντάξεις. Η κράτηση αυτή αυτοκαταργείται με την εφαρμογή του νέου νόμου Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους από 01/01/2019, αλλά θα εφαρμοστεί κάποια άλλη, που θα ονομαστεί διαφορετικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αύξηση της εισφοράς υγείας από το 4 % στο 6 % ποιος το έκανε για όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ; η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015.

   Διαγραφή
  2. Σωστό και αυτό. Μέχρι το 4% ποιος τοκανε; ο ΓΑΠ. Ποιος μείωσε τις συντάξεις το 2012 και "δημιούργησε" το ΣτΕ; Οι Σαμαροβενιζέλοι... Να τα λέμε όλα, έτσι;;; Γιαυτό λέω ότι αριστερά ή δεξιά υπάρχει μόνο στα φανάρια... Μόνο νεοφιλελε πολιτικες είτε τώρα με Τρελαλέξη ή μετά με τον Κούλη... Όλοι το ίδιο είναι...

   Διαγραφή
  3. Σωστή η επισήμανση για τους σηματοδότες.

   Διαγραφή
 2. ψηφίστε πάλι νέους Χουντίνι, που θα υπόσχονται τα πάντα και μαγικά κόλπα, χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 1) Οι αναφερομενες διαταξεις (νόμων 4024/2011 (Α' 226),
  4051/2012 (Α' 40) και 4093/2012 (Α' 222)) για την επιστροφή των αναδρομικων του λαθους υπολογισμου της υγειονομικής περιθαλψης, δεν συναδουν με τις διατάξεις του νομθετικού πλαισίου με τις οποίες θεσπιστηκε η παρακράτησης της Ε.Α.Σ. (ν.3865/2010)
  2) Στον χωρο της δικονομιάς αυτό που επικαλειται το Δημόσιο (αναμονη απόφασης Ειδικου Δικαστηρίου !!!!!, προσβάλλοντας τι άραγε ???) δεν έχει νομική βαση .
  Γ.Αντωνιαδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ