Αρχική » » ΕΑΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες στη Β. Ήπειρο (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΕΑΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες στη Β. Ήπειρο (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ(ΕΑΑΣ)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΝΠΔΔ)
Βενιζέλου 60, ΞΑΝΘΗ,67132.Τηλέφωνο/FAX:25410 -25425
ιστοσελίδα: www.eaasxanthis.gr

Ξάνθη 15 Μαϊ.2018


Ταξίδι (23-26 Σεπ.2018)-Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Σας πληροφορούμε, ότι διοργανώνουμε 4-ημερο Προσκυνηματικό Ταξίδι από 23 έως 26 Σεπ.2018, στη Β. Ήπειρο (3 διανυκτερεύσεις), με 2 λεωφορεία (ταυτόχρονη αναχώρηση από ΑΘΗΝΑ και ΞΑΝΘΗ). Σκοπός του είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα εκείνα που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωϊκά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Είναι δυστυχώς μια άγνωστη στους πολλούς πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας μας, αφού σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν γίνεται σχετική αναφορά, ότι από τους 12.500 ηρωϊκούς νεκρούς πολεμιστές του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κατά το Έπος 1940 – 41, οι 7976 πού ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’, πιστοί στο Καθήκον και τον Όρκο τους, συνεχίζουν να παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών της Β. Ηπείρου ή σε οστεοφυλάκια περιμένοντας την έγκριση για την ταφή τους!!!!!.

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα, σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί να είναι εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 77 χρόνια !!!!.

Τα οστά των ηρωϊκώς πεσόντων, κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41,στο έδαφος της Αλβανίας, επιβάλλεται, από τους ηθικούς-θρησκευτικούς κανόνες να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους και επιτέλους να ενταφιαστούν, στα Ελληνικά Στρατιωτικά Νεκροταφεία που κατασκευάστηκαν από την Ελλάδα στην Αλβανία (από το 1998-2006), όπως εξάλλου εφαρμόζεται παγκοσμίως π.χ. Καλλίπολη, Βατερλώ, κ.α. (Η Χώρα μας μόνο, έχει στο εξωτερικό, συνολικά 27 στρ. νεκροταφεία, σε 13 χώρες) Είναι χρέος της Πολιτείας να ασκεί τις διπλωματικές της ενέργειες προς την Αλβανία, για να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός μας, είναι να μην τους ξεχνάμε.

Η δική μας προσδοκία, από τα επαναλαμβανόμενα αυτά Προσκηνυματικά ταξίδια, ήταν να αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι να διοργανώνονται αντίστοιχες εκδρομές, από την ΕΑΑΣ και τα Παραρτήματα της, από άλλους Συλλόγους/ Ενώσεις, από κάθε γωνία της Χώρας μας.
Θεωρούμε ότι οι παραπάνω δραστηριότητες, όπως και άλλων, επηρέασαν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών στις προσπάθειές τους και τελικά, (μετά από 9 χρόνια), οδήγησαν στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας, που υπογράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Επισημαίνεται ότι από 22 Ιανουαρίου 2018, άρχισαν από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην περιοχή DRAGOT (TEPELENE), οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου 1940 – 41.(φορέας της Ελλάδας, είναι το ΓΕΕΘΑ).

Το φετινό ταξίδι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι, οι έρευνες που άρχισαν και συνεχίζονται στο ΝΤΡΑΓΚΟΤΙ (DRAGOT) με θετικά αποτελέσματα, περιοχή την οποία και θα επισκεφθούμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα .

Το Παράρτημα, αρχής γενομένης από το 2015, τιμώντας τη μνήμη τους πραγματοποίησε πολλαπλά Προσκυνηματικά Ταξίδια. Το φετινό είναι το 6ο συνεχές και περιλαμβάνει επίσκεψη στους ιερούς τόπους της θυσίας τους στα Στρ. Νεκροταφεία ή μνημεία :ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ-ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ-ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ -Υψ.731 – ΤΕΠΕΛΕΝΙ-ΧΙΜΑΡΑ- ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ-ΔΕΛΒΙΝΟ, όπως και τον Τάφο του ΚΟΣΜΑ του ΑΙΤΩΛΟΥ. Το ταξίδι μας είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί με δύο (2) λεωφορεία με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Το σημείο συνάντησης είναι το Καλπάκι και στη συνέχεια ακολουθείται κοινό πρόγραμμα.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, για την ενημέρωσή σας, ανακοινώνει έγκαιρα, ότι:

Έχει ήδη κάνει (από τον 14 Οκτ.2017) προ-κρατήσεις για 100 άτομα στα ξενοδοχεία, καθόσον υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων, ιδιαίτερα στο Αργυρόκαστρο, την χρονική περίοδο που οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την επίσκεψη σε όλες τις περιοχές, και ιδιαίτερα στοΥψ.731.( από τέλος Απριλίου - τέλος Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου).

Οι Δηλώσεις Συμμετοχής, άρχισαν (από Νοε.27 Νοε.2017). Πρόγραμμα - κόστος -Προθεσμίες, κλπ, αναγράφονται στο συνημμένο ( σελ.4).

Παρέχει ευχαρίστως, σε κάθε ενδιαφερόμενο, Ταξιδιωτικό Γραφείο, Παράρτημα ΕΑΑΣ, Σύλλογο/Ένωση, κ.α, που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι, σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία. Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή, από τα μέλη μας, εφόσον ζητηθεί.

Διαρκής πληροφόρηση θα υπάρχει στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.


Για το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης
Υποστράτηγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης
Πρόεδρος ΤΣ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ
Πρόγραμμα Προσκύνημα στους Άταφους Ήρωες  στη Β. Ήπειρο 23-26 Σεπ.2018

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ