Οι συντάξεις των επιόρκων


Κύριε διευθυντά

Στα ΜΜΕ δημοσιεύθηκε η είδηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε ότι η κύρωση περικοπής της συντάξεως, που προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα σε κάθειρξη για αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, είναι ανίσχυρη, ως αντικειμένη στην προβλεπομένη από το Σύνταγμα αρχή της αναλογικότητας και το άρθρο 1 του προσθέτου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, και χορήγησε σύνταξη σε διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που είχε καταδικασθεί για πλαστογραφία μετά χρήσεως σε κάθειρξη πέντε ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις, που προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, έχουν σκοπό γενικής πρόληψης, δηλαδή με τον φόβο επιβολής αυτών, την ανατροπή τέλεσης εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων αδικοπραξιών κακουργηματικού χαρακτήρος εις βάρος του Δημοσίου. Η επιβολή των κυρώσεων αυτών υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο, για δε τον σχηματισμό της ουσιαστικής κρίσης του δικαστηρίου, μέσα στο πλαίσιο προστασίας του ατόμου που προβλέπει η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι διατάξεις της ΕΣΔΑ, το δικαστήριο πρέπει να επιλέξει ποίο είναι το μείζον προστατεύον αγαθό, το άτομο ή το δημόσιο συμφέρον, που συνίσταται στη καλή λειτουργία του κράτους και την κοινωνική ειρήνη.

Η επίλυση του διλήμματος αυτού πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση κατά την έμφρονα κρίση του δικαστηρίου και όχι επ’ ονόματι αορίστων νομικών εννοιών, έστω και επαυξημένης ισχύος, να έχουμε γενική κατάργηση των αποτρεπτικών φραγμών.

Διευκρινίζω ότι πολλές φορές για τη γενική πρόληψη δεν αρκούν οι ποινικές κυρώσεις, διότι πλέον οι ποινές φυλακίσεως μέχρι πέντε έτη μετατρέπονται σε χρηματικές αντί το σύνηθες 10 ευρώ για κάθε ημέρα φυλακίσεως, και μπορούν να εξαγοράζονται από τα κλοπιμαία τα οποία συνήθως είναι πολλαπλάσια του ποσού της εξαγοράς. Αυτό θα το ονόμαζα ετεροεξαγορά της ποινής, κατ’ αντιγραφή του όρου ετεροδοσοληψία, που εισήγαγε ο Θεοδόσης Τάσσιος με το ομώνυμο βιβλίο του, και περιγράφει μονολεκτικά επιτυχώς την εκ μέρους του εργολάβου δημοσίων έργων δωροδοκία των υπευθύνων για την ανάληψη του έργου με χρήματα του έργου.

Λέανδρος Ρακιντζής, Αρεοπαγίτης ε.τ.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ