Αρχική » , , , , , , , » Προεκλογικές «καρατομήσεις» οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ

Προεκλογικές «καρατομήσεις» οι κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ


Τι κρύβουν οι αιφνιδιαστικές και σαρωτικές κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβερνήσεως να προβεί τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στην «καρατόμηση» και των τριών αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και την επιλογή ισάριθμων νέων στη θέση τους έδωσε, όπως ήταν επόμενο, λαβή για μερικά πολιτικά και στρατιωτικά σχόλια. Όχι γιατί η κυβέρνηση -η κάθε κυβέρνηση- δεν μπορεί να κάνει κρίσεις, αλλά για τον τρόπο που αυτές έγιναν.

Έτσι, αποφασίστηκε η διατήρηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Nαυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, στη θέση του και η αποστρατεία των έως τώρα αρχηγών ΓΈΣ, Στρατηγού ε.α. Βασιλείου Τελλίδη, ΓΕΝ, Ναυάρχου ε.α. Γεωργίου Γιακουμάκη, και ΓΕΑ, Πτέραρχου (I) ε.α. Χρήστου Βαίτση. Άπαντες οι αποστρατευθέντες έλαβαν τον τίτλο του «επιτίμου αρχηγού» του Κλάδου τους.

Στη θέση τους επελέγησαν οι εξής: Νέος Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, έως τώρα διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού/NRDC-GR, ο ενδέκατος στην επετηρίδα των αντιστράτηγων, με αποτέλεσμα να αποστρατευτούν οι εννέα προ αυτού και, φυσικά, ο πρώην αρχηγός, δέκα εν τω συνόλω αντιστράτηγοι. Νέος Αρχηγός ΓΕΝ ο τρίτος στην επετηρίδα Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, έως τώρα διοικητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης, ενώ νέος Αρχηγός ΓΕΑ ο δεύτερος στην ιεραρχία Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (I) Χρήστος Χριστοδούλου.

Στο σημείο αυτό να δηλώσουμε -ευθύς εξαρχής και προς άρσιν παρεξηγήσεων- ότι και οι τρεις νέοι αρχηγοί είναι εξαιρετικοί, με θαυμάσιες σπουδές και διοικήσεις μονάδων και σχηματισμών. Επομένως, για την επαγγελματική τους αξία και το ήθος τους δεν γεννάται κανένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ. Οι όποιες ενστάσεις εγείρονται για τη μεθοδολογία και τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κάνει τις κρίσεις αυτές, δίνοντας λαβή για ποικίλους σχολιασμούς, ακόμα και με πολιτικές προεκτάσεις από ορισμένους.

Η άρον-άρον αυτή επιλογή των νέων αρχηγών έδωσε λαβή για πολιτικές ερμηνείες περί επισπεύσεως των εκλογών, εμφανίζοντας ως προηγούμενο παράδειγμα αυτό της επιλογής νέων αρχηγών τον Αύγουστο του 2009 (!) από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, με ΥΕΘΑ τον Ευ. Μεϊμαράκη, και με επίσημη αιτιολογία ότι και οι Τούρκοι κάνουν την επιλογή των αρχηγών τους τον Αύγουστο! Βεβαίως, μετά από μερικές εβδομάδες προκηρύχθηκαν εκλογές για το φθινόπωρο του 2009, με αιφνιδιαστικό διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2009!

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2011, επί ΠΑΣΟΚ (με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και ΥΕΘΑ τον Π. Μπεγλίτη) αποφασίστηκαν η επιλογή του τότε αντιστρατήγου Μ. Κωσταράκου ως Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ήταν ένατος στην επετηρίδα, και η αποστρατεία αρχηγών, που ακολουθήθηκαν τότε από φοβερά και τρομερά αναληθή πράγματα, ενώ μετά από λίγους μήνες ανακοινώθηκαν επίσης εκλογές.

Η «καρατόμηση» των εννέα αρχαιότερων αντιστρατήγων του παλαιού πλέον Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου αναμφιβόλως δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα «βάθους» στην ιεραρχία, αφού ο νέος αρχηγός ΓΕΣ (της τάξεως του 1982 της ΣΣΕ), όσο ικανός και αν είναι -που είναι-, είναι αντιστράτηγος μόλις έναν χρόνο. Η κάλυψη των κενών πλέον θέσεων των αντιστρατήγων θα γίνει αναγκαστικώς μεταξύ των 32 εν ενεργεία υποστρατήγων του Σ.Ξ.: Τρεις συμμαθητές του νέου αρχηγού (της τάξεως του 1982 της ΣΣΕ), 15 της τάξεως του 1983 και 14 της τάξεως του 1984. Τελικώς, αποφασίστηκε όπως ουσιαστικώς «καταργηθούν» οι θέσεις τριών αντιστρατήγων, αφού ως επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ και διοικητής ΑΣΔΕΝ τοποθετήθηκαν υποστράτηγοι, ενώ τοποθετήθηκε ένας αντιστράτηγος με καθήκοντα τόσο γενικού επιθεωρητή Στρατού όσο και Β’ υπαρχηγού ΓΕΣ.

Από τους πρώην αρχηγούς, οι αντιστράτηγος Βελλίδης και αντιπτέραρχος (I) Βαΐτσης αυτόν τον Φεβρουάριο θα συμπλήρωναν δύο χρόνια ως αρχηγοί, ενώ ο αντιναύαρχος Γιακουμάκης δεν είχε συμπληρώσει έναν χρόνο στη θέση του αρχηγού. Στο ΓΕΣ φάνηκε πώς αντιμετωπίζεται ο θεσμός του αρχηγού, καθώς από το 2011 έως σήμερα έχουν διατελέσει αρχηγοί έξι στρατηγοί (κ. Φράγκος, Ζιαζιάς, Γκίνης, Τσέλιος, Μανωλάς και Τελλίδης), γεγονός που μάλλον πρέπει να αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το Γκίνες! Τι πολιτική και όραμα να προλάβει να εφαρμόσει ο κάθε αρχηγός στο διάστημα αυτό και τι τελικώς ευθύνες θα του ζητηθούν για το αν εφάρμοσε ή όχι αυτά που ήθελε; Δυστυχώς, όλα αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.

Το έμαθαν από τα ΜΜΕ

Η απόφαση για την καρατόμηση» του πτεράρχου (I) Χρήστου Βαΐτση ελήφθη ενώ ο αρχηγός βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι (εκπροσωπώντας προφανώς την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία και όχι τον εαυτό του) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συζητούσε πολύ σοβαρά θέματα διμερούς αεροπορικής συνεργασίας! Όλοι αντιλαμβανόμαστε το σοκ που υπέστησαν οι Άραβες συνομιλητές του, όταν ο αρχηγός επιθεώρησε το τιμητικό άγημα και μετά έμαθε ότι αποστρατεύτηκε. Σημειώνεται ότι οι σοβαρές συνομιλίες ήταν πολύ προχωρημένες, καθώς ο ομόλογός του των ΗΑΕ ήταν... συμμαθητής του από το Κολλέγιο Επιτελών της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο αμφότεροι αποφοίτησαν. Ο ίδιος αρκέστηκε να σχολιάσει μονολεκτικώς όλη αυτή την τραγελαφική κατάσταση με τη λέξη «άκομψο».

Ο πρώην ΓΕΠΣ, αντιστράτηγος Γιάννης Ηλιόπουλος, βρισκόταν στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο και ενημερωνόταν από τα στελέχη της, όταν ένας βοηθός του τον ενημέρωσε στο αυτί ότι είχε συνέλθει το ΚΥΣΕΑ και είχε... αποστρατευθεί.

Ο εξάδελφός του, συμμαθητής του και ένα από τα φαβορί για τη θέση του αρχηγού, Ανδρέας Ηλιόπουλος, διοικητής ΑΣΔΕΝ, επίσης το έμαθε τηλεφωνικώς και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι το έμαθαν από τους δημοσιογράφους ή τις τηλεοράσεις. Κανένας -ούτε καν οι αρχηγοί- δεν ήξερε ότι θα συνερχόταν το ΚΥΣΕΑ και ότι θα γίνονταν αποστρατείες - και, φυσικά, πολύ περισσότερο οι αντιστράτηγοι κ.λπ. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή, εξαιρετικά άκομψα (τουλάχιστον) και δεν συνάδουν ούτε με τον θεσμό των αρχηγών, ούτε με το κύρος ανώτατων αξιωματικών με 35 και πλέον χρόνια προσφοράς στο στράτευμα και στην πατρίδα. Σε κάθε περίπτωση, καλή επιτυχία στο έργο των νέων αρχηγών και των υπολοίπων και καλοί πολίτες στους αποστρατευθέντες.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 22/01/2017 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΘΗΤΕΙΑ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕ

1 σχόλια:

  1. ΣΩΣΤΑ ΕΠΡΑΞΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ. ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ