Αρχική » , , , , , » Το παρασκήνιο της μεγάλης «σφαγής» των Στρατηγών

Το παρασκήνιο της μεγάλης «σφαγής» των Στρατηγών


Με 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και με υπερπτήσεις δύο τουρκικών μαχητικών F-16 πάνω από το Μακρονήσι, τους Ανθρωποφάγους και το Αγαθονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας... υποδέχθηκαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις την τοποθέτηση της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στις Eλληνικές.

Η τουρκική αντίδραση δεν ήταν διόλου τυχαία, καθώς αυτή καθαυτή η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και ο τρόπος αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων -όπως η κυβέρνηση ορίζει κάθε φορά διά των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ που καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- είναι ο βασικότερος λόγος της βαθιάς τομής που έγινε χθες στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί της ουσίας το ΚΥΣΕΑ επέλεξε προχθές για την ηγεσία και των τριών Κλάδων πρόσωπα με τα οποία θα μπορέσει η πολιτική ηγεσία και ειδικότερα ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, να συνεργαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα στο πεδίο των ασκήσεων, της διακλαδικότητας, της συντήρησης του υλικού και της εμψύχωσης του προσωπικού.

Η βασική αιτία της αλλαγής και των αρχηγών και των τριών Κλάδων ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- το γεγονός ότι ο Π. Καμμένος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συνεργασία που είχαν οι αρχηγοί μεταξύ τους σε διακλαδικό επίπεδο, καθώς και ορισμένες ενστάσεις που πρόβαλαν σε βασικούς άξονες της στρατηγικής σε επιχειρησιακό αλλά και διοικητικό επίπεδο.

Η απομάκρυνση και των τριών αρχηγών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Εγκαίρως οι ίδιοι είχαν διαπιστώσει αρκετές φορές να συγκεντρώνονται «απειλητικά σύννεφα» πάνω από το τραπέζι των συνεδριάσεων υπό τον υπουργό Άμυνας, ενώ πολλάκις ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμμέσως πλην σαφώς τους είχε προειδοποιήσει για τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας σε βασικά θέματα της καθημερινότητας.

Υπασπιστής του Προέδρου

Το ΚΥΣΕΑ, αφού προσπέρασε δέκα αντιστράτηγους, επέλεξε για νέο αρχηγό ΓΕΣ τον πιστό συνεργάτη και υπασπιστή του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, τον μέχρι χθες Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Αποφοίτησε το 1982 από τη Σχολή Ευελπίδων, ενώ έχει σπουδές και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου MBA σε «στρατηγικές ασφαλείας». Η «χημεία» του Π. Καμμένου με τον αντιστράτηγο Στεφανή «έδεσε» κατά την περίοδο της έξαρσης του Προσφυγικού και ειδικότερα στην περιοχή της Ειδομένης.

Κοινή εκτίμηση της πολιτικής ηγεσίας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ότι ο Γ’ Σωματάρχης, από το στρατηγείο του στη Θεσσαλονίκη, έβγαλε ασπροπρόσωπες τις Ένοπλες Δυνάμεις και σε χρόνο-ρεκόρ. Όχι μόνο βοήθησε αποφασιστικά στο να στηθούν τα κέντρα υποδοχής προσφύγων, αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης, χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα και εντάσεις, όπως στο Καλέ της Γαλλίας.

Στην Αεροπορία, αρχηγός ΓΕΑ τοποθετήθηκε ο Χρήστος Χριστοδούλου, που αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1981. Είναι αρχηγός στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και σύμφωνα με τον Π. Καμμένο ανταποκρινόταν άριστα στις εντολές που ελάμβανε από την πολιτική ηγεσία για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων. Ο Χριστοδούλου χρεώνεται προσωπικά ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερνε να είναι καθημερινά ετοιμοπόλεμη και αποφασιστική, αντιμετωπίζοντας κάθε τουρκική πρόκληση και ξεπερνώντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από 3.900 ώρες πτήσης.

Στο Ναυτικό, αρχηγός ΓΕΝ τοποθετήθηκε ο διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Ιούνιο του 1983 ως μάχιμος σημαιοφόρος. Είχε «γοητεύσει» τον υπουργό Άμυνας κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Σημειωτέον ότι η «χημεία» του κ. Καμμένου με τον απερχόμενο αρχηγό ΓΕΝ δεν ήταν ποτέ καλή, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει τον «κυανόκρανο» μεταξύ τους, καθώς υπήρχε διαφορετική αντίληψη σε βασικά επιχειρησιακά θέματα.

(ΕΘΝΟΣ 17/01/2017 – ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ