Αρχική » , , , » Νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά βάζει φωτιά στα εισοδήματα

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά βάζει φωτιά στα εισοδήματα


Οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα. Βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», αποστείλει στα σούπερ μάρκετ τους νέους «τσουχτερούς» τιμοκαταλόγους

Αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακρίβειας σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες θα βρεθούν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, ήδη ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέους τιμοκαταλόγους, που περιλαμβάνουν ανατιμήσεις που φθάνουν ακόμη και το 20%. Ειδικότερα, η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει ανατιμήσεις στον καφέ από 3% έως 20%, στο πυρηνέλαιο κατά 17%, στο ελαιόλαδο κατά 12%, στα παιδικά γάλατα και στις βρεφικές πάνες έως 5% και στα πατατάκια κατά 3%. Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις ανατιμήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να απορροφήσουν για άλλη μια φορά το αυξημένο κόστος που προκύπτει από την άνοδο των έμμεσων φόρων σε μια σειρά από προϊόντα και κυρίως στα καύσιμα. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά κόστη μιας βιομηχανίας είναι το πετρέλαιο, τόσο για την παραγωγή όσο και για τη διακίνηση των προϊόντων της. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην «R» εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και των μεταφορικών εταιρειών, πλέον αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση κόστους που προέρχεται από τη φορολογική πολιτική του κράτους, η οποία αλλάζει πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Όπως λένε, δεν υπάρχουν περιθώρια μετά τις αλλεπάλληλες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.

Οι νέες αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών θα αρχίσουν να περνούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων και ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κατανάλωση τροφίμων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς εκτιμάται ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 10%. Επίσης, η δαπάνη των νοικοκυριών για τρόφιμα έχει περιορισθεί τουλάχιστον κατά 12,5%, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόνο το διάστημα από το 2009 έως το 2014 το μέσο ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών μειώθηκε κατά 33,5%, φτάνοντας στα 17.600 ευρώ, από 23.500 ευρώ. Ενώ σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 43 δισ. ευρώ την περίοδο από το 2010 έως το 2015.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 έφτανε τα 2.120 ευρώ, το 2012 για τη μέση οικογένεια είχε περιοριστεί στα 1.637 ευρώ και το 2016 εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 1.502 ευρώ. Επιπροσθέτως, το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής το 2008 βρισκόταν στο 16,4%, το 2014 στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! Δηλαδή σχεδόν το μισό εισόδημα ενός φτωχού νοικοκυριού πηγαίνει στην αγορά βασικών αγαθών.

Σε αυτό το διάστημα, παρόλο που τους τελευταίους 45 μήνες -δηλαδή σχεδόν τέσσερα χρόνια- η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση αποπληθωρισμού, οι τιμές σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες συνέχιζαν να αυξάνονταν προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι είτε προσέφευγαν στις προσφορές των σούπερ μάρκετ, είτε στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, είτε αγόραζαν τα απολύτως απαραίτητα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που φέρνει η «R» στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ακρίβυναν σε ποσοστό 59,1% βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Στην κορυφή της λίστας της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα ενεργειακά προϊόντα. Αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλείται σήμερα κατά 59,1% ακριβότερα σε σχέση με πριν από επτά χρόνια. Βασική αιτία είναι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που μόνο το 2012 αυξήθηκε κατά 450%. Ακολουθεί το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση του κόστους κατά 59%, το φυσικό αέριο κατά 40,1% και η βενζίνη κατά 30,9%. Ανατιμήσεις, όμως, σημειώθηκαν και σε αρκετά τρόφιμα, όπως είναι τα αυγά (13,9%), τα δημητριακά (12,1%), τα νωπά λαχανικά (11,4%), οι πατάτες (5,8%), τα γαλακτοκομικά (5,7%), τα φρέσκα ψάρια (4,6%), η ζάχαρη (3,9%) και τα κρέατα (2,1%). Στο αντίποδα, μειώσεις εμφανίζονται στα ενοίκια (20,2%), στα φάρμακα (13,7%), στην εκπαίδευση (12,7%), στα νωπά φρούτα (6,5%), στο ψωμί (4,5%), στα ζυμαρικά (2,2%), στις επικοινωνίες (1,6%) και στα αλλαντικά (0,3%). Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κυβερνήσεις από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και μετά είχαν αναλάβει τη δέσμευση να βρουν τρόπους να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, σε τέτοιο βαθμό που να συμβαδίζουν με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.


(REAL NEWS 15/01/2017 – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ - d.christoulias@realnews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ