Αρχική » , , , , , , » Ταμεία και ιδρύματα αξιοποιούν τα ακίνητά τους («La Mirage» του ΜΤΑ)

Ταμεία και ιδρύματα αξιοποιούν τα ακίνητά τους («La Mirage» του ΜΤΑ)


Μεμονωμένες προσπάθειες να μισθώσουν μεγάλα κτίριά τους στην Αθήνα, τα οποία λόγω κρίσης παραμένουν κενά, καθώς λόγω των υψηλών ενοικίων οι μισθωτές έχουν αποχωρήσει
Στην ξενοδοχειακή χρήση ποντάρει το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, το οποίο προχώρησε σε παραχώρηση του πολυώροφου κτιρίου ιδιοκτησίας του επί της οδού Ερμού 15 στο Σύνταγμα στον Κρητικό επιχειρηματία Γιώργο Καντηληράκη για τη δημιουργία boutique hotel
Το Άσυλο Ανιάτων, το οποίο διαθέτει πολλά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον παικτών της αγοράς. Μεταξύ τους και ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου, νέος ιδιοκτήτης του «Πεντελικόν»

Το πρώην Ξενοδοχείο «Esperia» στην οδό Σταδίου βγαίνει οσονούπω προς αναζήτηση μισθωτή, το Ζάννειο Ίδρυμα στην Εκάλη προορίζεται για τη δημιουργία Ακαδημίας Ελληνικών Σπουδών, ενώ το πρώην «La Mirage» στην Ομόνοια περιμένει τον επενδυτή που θα θελήσει να τοποθετήσει κεφάλαια τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του σε πολυτελές Ξενοδοχείο.

Μέχρι να έρθει η στιγμή να προχωρήσει η πιο οργανωμένη αξιοποίηση της μεγάλης και λιμνάζουσας ακίνητης περιουσίας τους -την οποία πάντως έχουν εξαγγείλει ουκ ολίγοι υπουργοί ήδη από την προηγούμενη δεκαετία-, Ταμεία και ιδρύματα καταβάλλουν μεμονωμένες προσπάθειες το τελευταίο διάστημα προκειμένου να μισθώσουν κτίρια ιδιοκτησίας τους και να αποκομίσουν επιπλέον έσοδα. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι μόνο, τα οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια, από τις αρχές της κρίσης και μετά, έχουν μείνει κενά λόγω των υψηλών ενοικίων.

Σχολείο στο Ζάννειο στην Εκάλη


Εκτός του κέντρου, σε ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της Εκάλης, σε έκταση 32 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ζαννείου Ιδρύματος, προετοιμάζεται η λειτουργία της Ακαδημίας Ελληνικών Σπουδών, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο σχεδιασμός της ομάδας επενδυτών με εφοπλιστικά και βιομηχανικά κεφάλαια και τη συμμετοχή της Strategic Investment Partners LLC του κ. Σταύρου Παπασταύρου, γνωστού, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη δεκαετία, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Ο χώρος του Ζαννείου στην Εκάλη παραμένει κλειστός από το 2013 λόγω των περιορισμένων πόρων του ιδρύματος που δεν του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του, παρά το γεγονός ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε αναλάβει πρωτοβουλία ήδη από την προηγούμενη δεκαετία χρηματοδοτώντας αρχικά κατασκευαστικές εργασίες στις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ πιο πρόσφατα είχε προχωρήσει σε δωρεές για τη μερική κάλυψη των ετήσιων λειτουργικών του εξόδων. Το Ίδρυμα στην Εκάλη για πάνω από μία 30ετία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, στήριζε παιδιά ηλικίας 6-18 ετών, των οποίων οι οικογένειες δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν τις γονικές τους ευθύνες λόγω των οικονομικών, κοινωνικών ή προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζαν και έκλεισε τελικά το καλοκαίρι του 2013, συνενώνοντας τις δραστηριότητές του με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα. Από τους βασικούς λόγους ήταν η οικονομική κρίση, που αύξησε τον αριθμό των παιδιών και παράλληλα μείωσε τα έσοδα για το Ζάννειο κυρίως από ενοίκια ακινήτων του. Σε μια πευκόφυτη έκταση 32 στρεμμάτων αναπτύσσονταν τα δωμάτια φιλοξενίας, το δημοτικό σχολείο, η βιβλιοθήκη, το θέατρο, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αλλά και τα γραφεία, το ιατρείο, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις για στίβο, μπάσκετ και ποδόσφαιρο.

Τώρα η έκταση της Εκάλης παραμένει στην ιδιοκτησία του Ζαννείου, μισθώθηκε ωστόσο στην ομάδα των επενδυτών με διάρκεια παραχώρησης την επόμενη 20ετία. Στόχος τους, εκτός από τη δημιουργία της Ακαδημίας Ελληνικών Σπουδών, είναι να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο επιπλέον το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Δήμου Εκάλης «στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της επένδυσης και της αποδοχής του έργου από τον οικείο δήμο», όπως αναφέρει στο «business stories» ο κ. Παπασταύρου. «Το απολύτως αναγκαίο κόστος προκειμένου να λειτουργήσει η Ακαδημία αντιστοιχεί σε 2,5 εκατ. και θα φτάσει έως τα 5 εκατ. ευρώ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φυτώριο νέων ανθρώπων που θα στοχεύουν στην αριστεία», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρει ότι -δεδομένου ότι οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες έχουν ήδη αρχίσει- άμεσα, δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο, θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για το αν η νέα σχολική μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017 "υπό τη βασική προϋπόθεση της οικονομικής ομαλότητας της χώρας». Η Ακαδημία Ελληνικών Σπουδών θα είναι σε θέση να δεχτεί 800 παιδιά όσον αφορά στις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και από 200 έως 250 φοιτητές στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με τη δυνατότητα στέγασής τους εντός του Ζαννείου, το οποίο διαθέτει τη σχετική υποδομή, ήτοι έως 250 κλίνες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη λειτουργία κολεγίου σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, θερινού σχολείου και αθλητικού κέντρου, ενώ βασικός στόχος είναι οι ελληνικές κλασικές σπουδές.

Κινητικότητα στο κέντρο των Αθηνών

Στο μεταξύ, η τουριστική άνοδος των Αθηνών φαίνεται ότι έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον ξενοδοχειακών αλυσίδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το κέντρο της πόλης. Έτσι, ένας διαγωνισμός που πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών παικτών της ξενοδοχειακής αγοράς εντός και εκτός Ελλάδας πρόκειται προσεχώς να βγει στον αέρα μετά την πολυαναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο ΦΕΚ στον νόμο 4430, προβλέποντας ειδική διάταξη για το πρώην «Esperia» της οδού Σταδίου. Η εν λόγω διάταξη δίνει το πράσινο φως προκειμένου να προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, αφού πρώτα συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι και η διάρκεια της παραχώρησης για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο είχε κλείσει το 2010 λόγω αδυναμίας καταβολής του (υψηλού) ενοικίου από τον τότε μισθωτή, τον όμιλο Μ. Καλλίγερου στο Ταμείο Νομικών. Το ιστορικό ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε προνομιακό σημείο του κέντρου των Αθηνών, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό δεδομένου ότι έπρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία τώρα προβλέπει ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), όπου εντάσσεται ο τομέας ασφάλισης νομικών), ή του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μετά την ένταξη του ΕΤΑΑ σε αυτόν, μπορεί να προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίσει τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης, το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα και τις παρεχόμενες εγγυήσεις από τον επενδυτή. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων για το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι και η Dimera του κ. Ιβάν Σαββίδη, που έχει εκδηλώσει ανοικτά το ενδιαφέρον του για είσοδο στην ξενοδοχειακή αγορά των Αθηνών, έχοντας ήδη εμπειρία από το «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης, το οποίο μισθώνει από το ΙΚΑ και τελεί υπό ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης.

Έως το τέλος του 2016 πρόκειται να προχωρήσει ακόμη ένας διαγωνισμός για ένα κλειστό ξενοδοχείο επίσης από το 2010: πρόκειται για το πρώην «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσεχές διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού που θα αφορά την εκμίσθωση του ακινήτου στην Κάνιγγος, πολύ κοντά στο «Melia Athens». Οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποίησε όλους τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του Ταμείου με Έλληνες και ξένους παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο ισπανικός όμιλος Melia, δεν κατέληξαν σε αίσιο αποτέλεσμα για το Ταμείο, εξ ου και η επικείμενη προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την παραχώρησή του.

Ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες εταιρείες, ακόμη και επενδυτές από τον Λίβανο και την Κίνα, έχει προσελκύσει σε πρώτο στάδιο και ο έτερος διαγωνισμός του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας για το πρώην «La Mirage» στην Ομόνοια (οδός Μαρίκας Κοτοπούλη 3), για το οποίο ωστόσο η διοίκηση του Ταμείου έχει θέσει ως προϋπόθεση την ανακαίνισή του με τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, με παράλληλη μείωση του αριθμού των δωματίων. «Μόνο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάσαμε το ακίνητο σε 44 ενδιαφερομένους -άλλους με μεγαλύτερο και άλλους με μικρότερο ενδιαφέρον- και καταλήξαμε ότι οι συγκεκριμένοι όροι του διαγωνισμού μπορούν να εξασφαλίσουν -κατά το δυνατόν- την επιτυχία του όλου εγχειρήματος», αναφέρουν στο «b.s.» πηγές του Ταμείου. Η υποβολή των προσφορών για το «La Mirage» έληγε την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων και των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων δεν κατέβηκαν επενδυτές και ορίστηκε νέα ημερομηνία επαναληπτικού διαγωνισμού στις 28 Νοεμβρίου.

Πέραν του «La Mirage», ακριβώς πάνω στην Ομόνοια, στην οδό Πειραιώς 2 και στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Αθηνών, λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το 4άστερο «Athens Tiare Hotel» της εταιρείας Mage Hotels and Resorts, με δυναμικότητα 111 δωμάτια και σουίτες και ήδη πολύ καλές πληρότητες, σύμφωνα με πηγές του ξενοδοχείου, ακόμη και για την περίοδο των Χριστουγέννων.


Από την πλευρά του, ένας ακόμη μεγαλοϊδιοκτήτης με τεράστια περιουσία στο κέντρο των Αθηνών, το Άσυλο Ανιάτων (για το οποίο μάλιστα υπήρξε πολύς θόρυβος τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της αδυναμίας πληρωμής από πλευράς του Ασύλου του αυξημένου ΕΝΦΙΑ, αφού πλέον πολλά ακίνητα είναι αμίσθωτα), το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον παικτών της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα Θεόδωρος Δουζόγλου, νέος ιδιοκτήτης του «Πεντελικόν».

Τρία ακίνητα του Ασύλου Ανιάτων, ένα κατάστημα στο Σύνταγμα και δύο γραφειακούς χώρους στη λεωφόρο Κηφισίας, αγόρασε την περασμένη άνοιξη η Εθνική Πανγαία, ενώ πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη, μέχρι σήμερα μισθωτή, να έχει περάσει στη θέση του ιδιοκτήτη για το ακίνητο του Ασύλου Ανιάτων όπου στεγάζεται το «Grecotel Pallas Athena» στην πλατεία Κοτζιά.

Το ΝΑΤ


Στο μεταξύ, σε νέα διαγωνιστική διαδικασία θα πάει, όπως όλα δείχνουν, το διατηρητέο επί της οδού Πατησίων 61, ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Πρόκειται για το «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», επιφάνειας 1.600 τ.μ., όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού, που βρίσκεται στη γωνία με την οδό Σκαραμαγκά, κατασκευάστηκε το 1925 και υπήρξε κατοικία της Μαρίας Κάλλας. Το ΝΑΤ πραγματοποίησε μέσα στον Οκτώβριο τον δεύτερο, εντός του τρέχοντος έτους, διαγωνισμό για την αξιοποίηση της «πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου», η οποία χρήζει επειγόντως επισκευαστικών εργασιών, ωστόσο και αυτός ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Το ακίνητο της Πατησίων 61 παραμένει τα τελευταία χρόνια άδειο, έχοντας μάλιστα κριθεί ακατάλληλο μετά τον σεισμό του 1999, ενώ είχε βρεθεί στο προσκήνιο προ τριετίας και πλέον όταν καταλήφθηκε από αντεξουσιαστές και χρειάστηκε η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας τον Ιανουάριο του 2013 για να εκκενωθεί.

Πέραν του ακινήτου της οδού Πατησίων το ΝΑΤ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα βήμα πριν την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Yasbek για τη μετατροπή του κτιρίου ιδιοκτησίας του στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19 σε ξενοδοχείο. Οι δύο πλευρές βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε διαπραγματεύσεις για τους όρους της παραχώρησης, που θα περιλαμβάνουν και ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης αξίας περί τα 5 εκατ. ευρώ για το ακίνητο, το οποίο αποτελεί πρώην κτίριο γραφείων της δεκαετίας του '70.

Στην ξενοδοχειακή χρήση φαίνεται ότι ποντάρει και το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, που προχώρησε σε παραχώρηση του πολυώροφου κτιρίου ιδιοκτησίας του επί της οδού Ερμού 15 στο Σύνταγμα. Πρόκειται για ένα ακίνητο για το οποίο το Ταμείο είχε πραγματοποιήσει ουκ ολίγες διαγωνιστικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και πλέον έχει μισθωθεί στον Κρητικό επιχειρηματία Γιώργο Καντηλιεράκη (Elia Hotels) για τη δημιουργία boutique hotel.

Επίσης χρήση ξενοδοχείου προτείνεται και για το ακίνητο ιδιοκτησίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, που επίσης προορίζεται για μακροχρόνια μίσθωση: πρόκειται για διατηρητέο στο εμπορικότερο σημείο της συμπρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως 59.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 13/11/2016 – ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΟΥΚΗ - stefaniasouki@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ