Αρχική » , , , » Ζημίωσαν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με 460 εκατ. ευρώ (ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Ζημίωσαν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με 460 εκατ. ευρώ (ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ)


Βαριές κατηγορίες κατά 10 προέδρων και γενικών διευθυντών

Στο Εφετείο της Αθήνας ξεκίνησε μία δίκη η οποία στην πορεία της αναμένεται να καταδείξει πώς ένα πάλαι ποτέ ισχυρό ταμείο, όπως ήταν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), κατέληξε σήμερα να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (διανομή μερίσματος) στους περίπου 60.000 δικαιούχους απόστρατους στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Στο εδώλιο του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κάθονται επτά διατελέσαντες πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΜΤΣ, κατά τη χρονική περίοδο 2000-2010, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τον Νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η εξέλιξη της δίκης και η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, τουλάχιστον κατά την κρίση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο παρέπεμψε στο ακροατήριο τους κατηγορουμένους, στην κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού συνετέλεσαν, εκτός από την οικονομική κρίση και το PSI, και μια σωρεία λαθών και παραλείψεων στη διαχείρισή του επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι με τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν την περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού περίπου κατά 460 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη μήνυση

Η Δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση όταν κατατέθηκε σχετική μηνυτήρια αναφορά -τον Οκτώβριο του 2012- από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Κίνησης Στρατιωτικών (ΑΚΙΣ). Αφορμή για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς απετέλεσε η έκθεση της ειδικής οικονομικής επιθεώρησης που διεξήχθη στο ΜΤΣ το 2012, από το Γραφείο Οικονομικής Επιθεώρησης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΟΣΥ/ΥΠΕΘΑ).


Οι εισαγγελείς Διαφθοράς διεξήγαγαν προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και ύστερα από περίπου δύο χρόνια ερευνών κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι διοικήσεις του ΜΤΣ κατά το επίμαχο διάστημα μοίραζαν στους δικαιούχους κάθε χρόνο χρηματικά ποσά ως μέρισμα που υπολόγιζαν αυθαίρετα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική κατάσταση του Ταμείου, που παρουσίαζε τρομακτικές ζημιές. Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, που διήρκεσε πολλούς μήνες, εκδόθηκε βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη οκτώ διατελέσαντες πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε).

Κατά την κρίση των δικαστικών Αρχών, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση προέβησαν σε σειρά πράξεων που συνιστούν το αδίκημα της απιστίας, όπως ήταν η παράνομη διανομή μερίσματος, η υπέρβαση του νόμιμου ορίου των επενδύσεων, η σκόπιμη σύνταξη ανακριβών και εσφαλμένων ισολογισμών, απολογισμών, προϋπολογισμών κ.λπ.

Τεράστια δικογραφία

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη, καθώς η δικογραφία είναι τεράστια -περιλαμβάνεται σε πέντε ογκώδεις φακέλους- και οι μάρτυρες, κατηγορητηρίου και υπερασπίσεως, που θα εξεταστούν αναμένεται να φθάσουν τους 40! Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Κοτσαλή, για ηθική βλάβη ύψους 10.000 ευρώ. αξιώνοντας παράλληλα αποζημίωση ποσού 5,8 δισ. ευρώ (!).

Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι, όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Βαρλάμη και Ανδριόπουλου προς την πρώτη μάρτυρα κατηγορητηρίου, θα ισχυριστούν ότι δεν είχαν δόλο να ζημιώσουν το Ταμείο και πως δεν διέπραξαν κάποια παρατυπία, αλλά, αντιθέτως, υπέβαλαν τις λογιστικές καταστάσεις με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 19/11/2016 – Δ. Μπ.)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ:

Α. ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΧΩΝΙ» ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ:


Β. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

8 σχόλια:

 1. Θα πρέπει οι Υπευθυνοι να κινηθούν οχι μονο ΝΟΜΙΚΑ αλλά και ΘΕΣΜΙΚΑ εναντίον τοων υπευθύνων.Με απλά λόγια δεν μπορει όταν αναλαμβάνεις υπευθυνος σε ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ να έχεις μονο στη συγκεκριμένη περίπτωση ΘΣΜΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ αλλά και νομικές ΠΟΙΟ ΑΠΛΑ ΔΗΜΕΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΩΣ Β’ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ για να αποζημειωθουύ οι ΜΕΤΟΧΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ κλπ-εοδαμε ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΚΟΙ ΚΑΙ >Ο-Λ-Ο-Ι< ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΑ ....ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΑΛΗΡΙΣΕ-ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΜΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ > Ι.Χ < ΟΠΩΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΚΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ .. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ...ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ...ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ...ΠΟΛΙΤΕΣ ..ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ..ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ..ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ .. ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χειροπέδες θα δούμε ποτέ ????Στα σίδερα όλοι όσοι ευθύνονται και χωρίς αναστολή!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σε ένα σοβαρό κράτος ,όσοι άσκησαν διοίκηση(Μελη ΔΣ)και υπηρεσιακοί παράγοντες θα ήταν τώρα στη φυλακή και θα γινόταν δήμευση της περιουσίας τους έως Β βαθμού συγγένειας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τοιδιοεργο-παντου=  ολοιστοσυστημα-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ''αλλα κολπα''
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500116521

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. KATI ΦΙΜΕΣ AKOYΣA ΓIA 13.500.000 EKATOMYΡΙΑ ΕΥΡΩ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΙΜΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΜΤΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΟΧΙ;;; ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΠΟΥ ΡΩΤΗΣΑ, ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ;;;ΜΗΠΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ