Αρχική » , , , , , » Δεδομένη η επιστροφή των Δώρων στο Δημόσιο - Πότε θα εκδοθεί η απόφαση, ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν

Δεδομένη η επιστροφή των Δώρων στο Δημόσιο - Πότε θα εκδοθεί η απόφαση, ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν


Πηγή ΦΩΤΟ: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οριστική θα πρέπει να θεωρείται η επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο που καταργήθηκαν από την 1/1/2013 σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», καθώς στη χθεσινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εισήγηση ήταν θετική και δεν ανέτρεψε την πρόσφατη απόφαση που έβγαλε στις 17 Δεκεμβρίου 2018 το έκτο τμήμα του ΣτΕ, κρίνοντας με 7 ψήφους υπέρ και 1 κατά ότι η κατάργηση των Δώρων ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν αντισυνταγματική.Τι γίνεται από δω και πέρα:

• Πρώτον, από τη δημοσίευση της απόφασης της χθεσινής Ολομέλειας του ΣτΕ και μετά, που αναμένεται ως τα μέσα Μαρτίου, ή και νωρίτερα, το Δημόσιο υποχρεώνεται να επαναφέρει τον καταργηθέντα θεσμό των Δώρων στους μισθούς των υπαλλήλων.

• Δεύτερον, η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να νομοθετήσει την επαναφορά των Δώρων στα 1.000 ευρώ από εδώ και στο εξής, αλλά μπορεί να αποφασίσει και για μικρότερο ποσό, ακόμη και στα 300 ευρώ το χρόνο, όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί, εξηγώντας ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση του Δώρου που ήταν τότε στα 1.000 ευρώ. Μόνον αν το ΣτΕ ορίσει ότι τα Δώρα επανέρχονται στα 1.000 ευρώ, τότε και μόνον δεσμεύεται η κυβέρνηση να ορίσει νομοθετικά ποσόν 1.000 ευρώ.

• Τρίτον, τα αναδρομικά από τα 1.000 ευρώ δικαιούνται όσοι έκαναν ήδη προσφυγή στα δικαστήρια, καθώς και όσοι ασκήσουν αγωγές από «σήμερα» και μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η ΑΔΕΔΥ λέει στους υπαλλήλους να επισπεύσουν τις αγωγές, γιατί εκτιμά ότι το ΣτΕ θα βγάλει γρήγορα την απόφαση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες οι δικαστές ζήτησαν από τους δικηγόρους των δημοσίων υπαλλήλων και από τους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκπροσωπούν το Δημόσιο να στείλουν τα υπομνήματά τους ως τις 8 Φεβρουαρίου για να εκδοθεί στο επόμενο διάστημα η απόφαση. Για να μη χαθούν αναδρομικά 2ετίας, ή και 5ετίας, οι αγωγές θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο.

• Τέταρτον, όσοι κάνουν αγωγή για αναδρομικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης δεν θα έχουν καμία τύχη και θα περιοριστούν στο ποσό Δώρων που θα επαναφέρει το Δημόσιο, όποιο και αν είναι αυτό.

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)

5 σχόλια:

 1. Οι νόμοι και αποφάσεις δεν είναι ίδιοι για όλους; Αυτό πάλι να πρέπει να κάνεις ατομική προσφυγή για μία τελεσίδικη απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου που αφορά το σύνολο, δεν το καταλαβαίνω. Και αν δεν έχω ενημερωθεί για την προσφυγή; Ας πρόσεχες θα μου πει ο άλλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προφανώς από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη και η ισότητα δεν ισχύει για όλους το ίδιο αλλά είναι σχετική και εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή παρόλο που αναγνωρίστηκε ως άδικη και αντισυνταγματική μία ενέργεια που έγινε από το κράτος σε μια μία μερίδα πολιτών του, οι πολίτες αυτοί καλούνται να μπούνε σε μια διαδικασία και σε έξοδα πληρώνοντας το δικαστικό σύστημα και το κράτος που εξ΄αρχής τους αδίκησε για να αποκατασταθεί το δίκαιο. Αυτοί που δεν θα ακολουθήσουν την ανωτέρω διαδικασία δε θα δικαιωθούν παρόλο που υποθετικά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους συναδέλφους τους. Είναι προφανές ότι οι νόμοι, η νοοτροπία και το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν τιμάνε την Δικαιοσύνη και την ισότητα. Το ποιο λυπηρό είναι ότι εμείς οι Έλληνες αποδεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις ως θεμελιώδεις και λογικές..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τις ατομικές αγωγες-διεκδικησεις.Και μας κλέβουν και πρέπει να πληρώσουμε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και να επιστραφουν τα ποσά επειδή θα είναι μεγάλα θα τα παρουμε σε μορφή δοσεων κάθε μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. http://enypekk.gr/1683-2/
  https://www.asfalistiko.gr/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/%CE%BA-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ