Αρχική » , , , , , , » Σύσκεψη Αποστολάκη με φορείς της Μαγνησίας για το μέλλον της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Σύσκεψη Αποστολάκη με φορείς της Μαγνησίας για το μέλλον της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών


Εξήγησε την αναγκαιότητα της μετεγκετάστασης του στρατοπέδου.

Την αναγκαιότητα για την οποία πρόκειται να μετακινηθεί η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών «Μοράβας» (32 ΤΑΞΠΝ) στο Σκαραμαγκά και στον Αυλώνα εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι σε αγαστή διακομματική συνεργασία και παρουσία, έσπευσαν σήμερα στο γραφείο του να ζητήσουν να μην γίνει η μεταστάθμευση αυτή.Το θέμα της μετεγκαταστάσεως της 32 ΤΑΞΠΝ συζήτησε ο ΥΕΘΑ με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και τους βουλευτές του νομού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο-Μιχαήλ Μεϊκόπουλο και της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αποστολάκης εξήγησε τους λόγους, οι οποίοι στοιχειοθετούν την επιχειρησιακή σκοπιμότητα της μετεγκατάστασης του ανωτέρω στρατιωτικού σχηματισμού, καθώς και το όλο πλάνο για τη μετεγκατάσταση» σημείωναν πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Συμφώνως με το δικό μας ρεπορτάζ η μετεγκατάσταση της 32 ΤΑΞΠΝ θα πραγματοποιηθεί μόλις πληρωθούν οι τέσσερις απαιτούμενες προϋποθέσεις-λόγοι: Επιχειρησιακός, Οικονομικός, Κοινωνικός και Πολιτικός.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Να έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις για τη διοίκηση και το προσωπικό που ήδη κατασκευάζονται με ταχείς ρυθμούς τόσο στον Αυλώνα, όσο και στον Σκαραμαγκά.

2) Η μετεγκατάσταση ενός σχηματισμού επιπέδου ταξιαρχίας δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί και χρήματα που είναι αρκετά (άνω του ενός εκατ. ευρώ, συμφώνως πάντα με τις ίδιες πηγές του ρεπορτάζ), δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και οπωσδήποτε θέλει ένα εύλογο «βάθος χρόνου» μερικών μηνών.

3) Να έχει ολοκληρωθεί το σχολικό έτος και να έχουν γίνει οι Πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά, τα παιδιά και οι οικογένειες των στελεχών του Σχηματισμού, που φοιτούν σε σχολεία του Βόλου και ζουν εκεί.

4) Να έχουν περάσει οι τριπλές (τουλάχιστον) εκλογές του τέλους Μαΐου (Δημοτικές, Περιφερειακές, Ευρωβουλή) για προφανείς λόγους, αν και αυτό επίσημα δεν λέγεται από κανέναν, προκύπτει όμως ημερολογιακώς από τα τρία προηγούμενα.

Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η 32 ΤΑΞΠΝ εδρεύει στη Νέα Ιωνία Βόλου, με ένα Τάγμα Πεζοναυτών, το 575 ΤΠΝ, να εδρεύει ήδη εδώ και χρόνια στον Αυλώνα και η Μοίρα Πυροβολικού της Ταξιαρχίας (32 ΜΠΠ) να εδρεύει στη Λάρισα.

Όμως το γεγονός ότι η 32 ΤΑΞΠΝ, σχηματισμός του ΣΞ, εδρεύει σε μέρος που τα αρματαγωγά του ΠΝ που θα την μεταφέρουν για την εκτέλεση της αποστολής της χρειάζονται περί τις 8 ώρες (υπό ομαλές συνθήκες) για να αποπλεύσουν από τη βάση τους στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος και να καταπλεύσουν στον Παγασητικό κόλπο για να «φορτώσουν» την Ταξιαρχία και να πλεύσουν εν συνεχεία προς κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου, καθιστά αυτήν την χωροταξική διαμόρφωση επιεικώς αστεία και άνευ ουσίας πρακτικώς.

Η Ταξιαρχία έπρεπε να είναι από χρόνια – ει δυνατόν – ΔΙΠΛΑ στα πλοία που θα την μεταφέρουν, ώστε αν γίνει κάτι, να φύγουν ΑΜΕΣΩΣ. Και όχι να χρειάζεται ολόκληρη εκστρατεία για να πάνε τα αρματαγωγά να φορτώσουν και μετά να πάνε για την αποστολή τους.

Η Δικτατορία, που δημιούργησε τους Πεζοναύτες, τους είχε στην Αττική για άλλους όμως λόγους. Με την μεταπολίτευση και σε μία προσπάθεια να εκλείψουν οι λόγοι αυτοί, η τότε κυβέρνηση διέσπειρε την Ταξιαρχία σε όλα τα σημεία του ορίζοντος. Σύρο, Χαλκίδα, Βόλο, Λάρισα, σε βάρος της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητος του Σχηματισμού. Αργότερα, το πρόβλημα αυτό διαπιστώθηκε και επιχειρήθηκε ένα «συμμάζεμα» με τις μονάδες να συγκεντρώνονται κυρίως στο Βόλο και να μένει ένα τάγμα στην Χαλκίδα και η Μοίρα Πυροβολικού στη Λάρισα. Πριν μερικά χρόνια το τάγμα της Χαλκίδος μεταφέρθηκε στον Αυλώνα.

Έκτοτε κάθε προσπάθεια να μετεγκατασταθεί η Ταξιαρχία κοντά στα πλοία του Στόλου προσέκρουε στους τοπικούς φορείς του Βόλου που έβαζαν λιτούς και δεμένους σε όλα τα επίπεδα για να μην μετακινηθεί η Ταξιαρχία εκεί που πρέπει και επιτάσσουν τα επιχειρησιακά σχέδια.

Τον τελευταίο χρόνο όμως το νερό έχει μπει στο αυλάκι του και η μετεγκατάσταση της 32 ΤΑΞΠΝ (φαίνεται) θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους και πιθανότατα μετά τις αρχές καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο κύριος όγκος της Ταξιαρχίας θα εδρεύει στο τεράστιο στρατόπεδο του Αυλώνα, που από πλευράς εκτάσεως έχει χώρους καθώς είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο των Βαλκανίων. Εκεί δίπλα στο ήδη εκεί εδρεύον 575 ΤΠΝ, θα εδρεύουν άλλο ένα τάγμα πεζοναυτών και η Διοίκηση της Ταξιαρχίας, ενώ στον Σκαραμαγκά θα εδρεύει το τρίτο τάγμα Πεζοναυτών της Ταξιαρχίας, καθώς και το τάγμα υποστηρίξεως αυτής, ώστε προσωπικό και μέσα αν απαιτηθούν να επιβιβαστούν ΑΜΕΣΩΣ στα αρματαγωγά και να ξεκινήσουν για την εκτέλεση της αποστολής τους σε πρώτο κλιμάκιο και θα ακολουθήσουν και ο υπόλοιπος σχηματισμός.

Ο νυν ΥΕΘΑ δείχνει αποφασισμένος να «τρέξει» το όλο θέμα. Εκτός και αν του «σφυρίζουν» από την κυβέρνηση και το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) «να επιβραδύνει λίγο» (το λέμε κομψά) γιατί το 2019 είναι προεκλογικό έτος, να περάσουν οι εκλογές, χωρίς να πληγεί εκλογικά και στη Μαγνησία το κυβερνών κόμμα... «και μετά βλέπουμε»! Άλλωστε ποιος είναι σίγουρος ότι θα είναι η ίδια κυβέρνηση και ο ίδιος ΥΕΘΑ στις θέσεις τους; Άσε να βγάλουν άλλοι την καυτή πατάτα.

Η ενέργεια του ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη είναι προς τη σωστή – από καθαράς επιχειρησιακής απόψεως – κατεύθυνση. Αρκεί να τον αφήσουν πολιτικώς να την υλοποιήσει.

Ίδομεν.

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

8 σχόλια:

 1. Ο κύριος Αποστολάκης δεν ενδιαφέρεται όπως με τον βασικό επιχειρησιακό σφάλμα που αφορά τη 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, διότι εδώ και χρόνια η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ εδρεύει στη Κεντρική Ελλάδα (Λάρισα) και ο Σχηματισμός Διοικητικής Μέριμνας που την υποστηρίζει εδρεύει στην Αθήνα, 350 χιλιόμετρα μακριά, καιρός είναι να λύση και αυτή την ‘’ανωμαλία’’ που υπάρχει και να μεταφέρει το Σχηματισμό Διοικητικής Μέριμνας πλησίον της ΣΤΡΑΤΙΑΣ και στη Κεντρική Ελλάδα, δηλαδή την ΑΣΔΥΣ, άλλωστε οι 2 Μεραρχίας ΔΜ εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (ΜΕΡΥΠ) και στην Αθήνα (ΔΥΒ). Έτσι θα βρει άμεσα το ισοδύναμο και θα λύση ένα επιχειρησιακό σφάλμα 30 ετών .........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕ Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΞΟΔΟ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΤΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΤΕΛΧΩΝ ΗΤΑΝ 500 ΕΚΑΤ ΕΤΗΣΙΩΣ -ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΥΕΘΑ ? ΟΧΙ
   ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΞΕΧΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΜΕΣΟ

   Διαγραφή
  2. ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

   Διαγραφή
  3. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣ, ΜΟΝΟ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΕΣ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΗΔΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ, ΚΤΛ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ

   Διαγραφή
 2. ΙΣΟΔΎΝΑΜΟ : 1.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!!!!! ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Aπορώ γιατί διαμαρτύρονται καθυστερημένα τόσο έντονα και οι Βολιώτες,ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας.ΠΡΙΝ 15-20 χρόνια προσπαθούσαν λυσσαλέα οι τότε αυτοδιοιοικούντες για την άμεση απομάκρυνση και την αξιοποίηση του στρατοπέδου από την δημοτική αρχή.Πάντως και εφόσον δεν έχει ανακοινωθεί ήδη μετεγκατάσταση Στρατιωτικής Μονάδας, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες για εγκατάσταση χώρου λαθρομεταναστών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν θέλουν λαθρομετανάστες, γι' αυτό, ένα νέο κέντρο υποδοχής σομαλών, αφγανών, πακιστανών, κτλ, μην ξεχνάς ότι έχουμε εκλογές σε λίγους μήνες και θέλουν ψήφους με σταυρό, άλλωστε οι αθηναίοι σχεδιάζουν μόνο ότι αφορά επαρχία για κλείσιμο ή μετεγκατάσταση, την Αττική την έχουν ξεχάσει τελείως .... άρα δίκαιο έχουν που αντιδρούν στις φιλοσοφίες των αθηναίων που τόσα χρόνια έχουν την ΣΤΡΑΤΙΑ στη κεντρική Ελλάδα χωρίς Σχηματισμό ΔΜ εγγύς, όπως θα έπρεπε επιχειρησιακά ορθό να είναι ................... βλέπουν το δούλεμα και αντιδρούν, καλά κάνουν .....................

   Διαγραφή
 4. ‘’Ισοδύναμο’’ μην τσιμπάτε στο Βόλο, μεγάλη ‘’απάτη’’, τα ίδια έλεγαν και πριν από μερικά χρόνια στη Λαμία όταν μετέφεραν την ΜΕΡΥΠ στη Θεσσαλονίκη και τότε τους είχαν υποσχεθεί ισοδύναμο σχηματισμό, δεν έγινε ……. τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ