Αρχική » , , , , , » Υπό το βλέμμα του Δία η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων (ΦΩΤΟ)

Υπό το βλέμμα του Δία η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων (ΦΩΤΟ)


Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου και κάτω από πολικές θερμοκρασίες οι αυριανοί αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς έμαθαν πώς να διαβιώνουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Από τον Ανδρέα Κούτρα - dimokratia@dimokratianews.grΣτις πλαγιές του Ολύμπου, του βουνού του Δία, σε ύψος μεγαλύτερο των 1.800 μέτρων και με τη θερμοκρασία να βρίσκεται πολλούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, εκπαιδεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες (από Δευτέρα 28 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019) οι αυριανοί μαχητές και αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, οι Ευέλπιδες της ΙVης Τάξης.

Εκεί, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), κάνουν τη χειμερινή εκπαίδευση-διαβίωση και οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες στις πιο ακραίες καιρικές ουνθήκες και σε χιονοσκεπείς περιοχές.


Οι Ευέλπιδες πραγματοποίησαν μέρος της εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πορεία στις χιονισμένες πλαγιές και κορυφές του Ολύμπου, προετοιμασία καταυλισμού και διανυκτέρευση σε σκηνές, αλπικό δίαθλο με ασκήσεις άμεσης αντίδρασης, περιπολίες και βολές από ειδικό όχημα.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο (τέλη Ιανουάριου με αρχές Φεβρουάριου) που οι θερμοκρασίες ήταν πολικές, με τον αέρα στα 1.800 μέτρα ύψος να «ξυρίζει», κάτι που σημαίνει ότι κάθε κίνησή τους ήταν πολλαπλά δύσκολη.

Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο για τους εκπαιδευτές και την ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Οι εκκολαπτόμενοι αξιωματικοί, στελέχη των Όπλων ή και των Σωμάτων, πολύ δε περισσότερο των Ειδικών Δυνάμεων, να αποκτήσουν εμπειρία και εκπαίδευση στις πιο ακραίες συνθήκες και υπό τη μεγαλύτερη πίεση.


Μόνο έτσι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και να είναι μαχητές σε οποιαδήποτε κατάσταση για την υπεράσπιση της πατρίδας. Όπως ήταν ο ιδρυτής του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων Τχης (ΠΒ) Ιωάννης Παπαρόδος (έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 15 Απριλίου 1941, στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, ως διοικητής Μοίρας Πυροβολικού, αρνούμενος να υποχωρήσει όπως διατάχθηκε στη γερμανική προέλαση), προς τιμήν του οποίου έλαβε το όνομά του το στρατόπεδο στο οποίο λειτουργεί από το 1960 το ΚΕΟΑΧ, στις Βρυσοπούλες του Ολύμπου.

Στόχος

Όπως αναφέρει το ΓΕΣ, η χειμερινή εκπαίδευση των Ευελπίδων εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της σχολής, το οποίο έχει σκοπό να αναπτύξει τις στρατιωτικές αρετές και την αγωγή τους, ώστε να διαμορφώσει αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική πολιτιστική και πολιτική παιδεία, παρέχοντάς τους τα εφόδια να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.


Στο ΚΕΟΑΧ εκπαιδεύονται σε πολύ πιο απαιτητικά προγράμματα οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, ενώ γίνονται συνεκπαιδεύσεις και με ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών.


(ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 10/02/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ