Αρχική » , , , , , , » Σαρωτικές αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Τι αλλάζει (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ. Τι αλλάζει (ΕΓΓΡΑΦΟ)


Σημαντικές ανακατατάξεις, μεταξύ άλλων, στα συστήματα οικονομικού ελέγχου και αιτημάτων για μεταθέσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Σχέδιο Νόμου, που είναι αρμοδιότητας κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, έρχεται να ρυθμίσει πολλά ζητήματα που αποτελούσαν πάγιο αίτημα στελεχών των Ε.Δ. αλλά εισάγει και νέα δεδομένα που το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν συζητήσεις.Συστήνονται συντονιστικά «Γραφεία ελέγχου στρατιωτικής υπηρεσίας»

Ήδη, όσα προβλέπονται στο Άρθρο 1, με την σύσταση «Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας» έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για "κομματικούς κομισάριους" στο στράτευμα. «Φτιάχνουν ένα παράλληλο σύστημα διοίκησης που υποσκάπτει τα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων» επισημαίνει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο, στην ουσία δημιουργούνται μικρά υποεπιτελεία τα οποία θα υπάγονται απευθείας στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Ορισμένοι που κοιτούν με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο άρθρο κάνουν λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων αρνητικών στην λειτουργία του στρατεύματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία της ιεραρχίας.

Ηλεκτρονική καταγραφή κατάταξης και μεταθέσεων - Νέες προϋποθέσεις για αναβολές

Εισάγεται η ηλεκτρονική καταγραφή κατάταξης και μεταθέσεων, που σημαίνει ότι όσοι είναι να υπηρετήσουν δεν θα χρειάζεται να τρέχουν σε στρατολογικά γραφεία. Τα Επιτελεία από την μεριά τους θα δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην στελέχωση των «μάχιμων» μονάδων. Το Νομοσχέδιο σε αρκετά σημεία εκσυγχρονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής ή και απαλλαγής για λόγους ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων.

Δημιουργείται «Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας»

Ένα πάγιο αίτημα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πλέον ικανοποιείται, αφού συστήνεται «Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας». Το Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν ο δ/ντης της ΓΔΑΑΕ αλλά και από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δημιουργείται ώστε να δίνονται τα κονδύλια σε στοχευμένες πρωτοβουλίες για την κάλυψη αναγκών των Ε.Δ.

Έρχεται ο… «Big Brother» στα οικονομικά

Τέλος, έρχεται ο Big Brother στα οικονομικά, με την δημιουργία της Υπηρεσίας Ενιαίου Οικονομικού και Λογιστικού του ΥΠΕΘΑ, σε επίπεδο αυτοτελούς τμήματος, υπαγόμενη απευθείας στον Γενικό Δ/ντη της Γενικής Δ/νσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ). Θα ελέγχει όλες τις δαπάνες, από αυτές της μισθοδοσίας μέχρι τα επιδόματα και τα έξοδα κίνησης.

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο:(ΠΗΓΗ: ant1news.gr)

5 σχόλια:

 1. ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΕΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΜΠΗΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ? ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ή σύσταση των γραφείων ελέγχου είναι άλλη μία απόδειξη της αποτυχίας του υφισταμένου συστήματος διασφάλισης των δικαιωμάτων των στρατιωτικών και απονομής της δικαιοσύνης. Πολύ σωστό μέτρο και θα πρέπει να συνδυαστεί με την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης και των στρατοδικείων. Πως γίνεται παντού να συμμετέχουν νομικοί και τελικά να είχαμε πάρτυ εξοπλιστικών; Πως προστάτευσαν οι στρατιωτικοί δικαστές και νομικοί τα συμφέροντα του δημοσίου; Το ίδιο και με τα δικαιώματα των στρατιωτικών. Η αποστολή αναφέρει για νομιμότητα, διαφάνεια, κακοδιοίκηση, κατάχρηση εξουσίας, οπότε μάλλον δεν λειτουργούν σωστά τα θεσμικά νομικά όργανα και φτιάχνουν έναν άλλον θέσμο για να άρει το παθογενές πλαίσιο. Κανένας διαχωρισμός των στρατιωτικών για να λυθούν οι στρεβλώσεις. Η διοικητική δικαιοσύνη στην κρίση αποδείχθηκε, κορυφαίος θεσμός που λειτουργεί άψογα και μπορεί να λύσει τα προβλήματα με την ματιά του "έξω κόσμου", χωρίς στεγανά. Δηλαδή ο στρατιωτικός θα έχει πέντε έξι θεσμούς δικαιοσύνης και στο τέλος θα διαπιστώνεται καταπάτηση. Μία δικαιοσύνη όπως όλοι οι Έλληνες είναι η καλύτερη λύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικα μου ειναι αδυνατον να κατανοησω την επιθυμια καποιου EΜΘ,54χρονου,να παραμεινει σε μια δουλεια,που απο την πρωτη στιγμη της καταταξης του ,του φερθηκε με τον χειροτερο τροπο,για αλλα 3 η 4 ετη.Και σιγουρα καποιος που στα 54 του,δεν μπορεσε να διαχειριστει τα οικονομικα του προβληματα,δεν θα τα λυσει στα επομενα 3 η 4 χρονια το πολυ,λαμβανοντας 400 ευρω το μηνα επιπλεον στην καλυτερη περιπτωση, φορωντας το αρβυλλο.Αλλα ,"περι ορέξεως" κολοκυθοπιτα...😂😂😂😂

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σύμφωνα με το νομοσχεδιο καταργείται η αποστρατεία για λόγους υγείας αφού καταργείται η παραγραφος 8 του άρθρου 24 του νόμου 1400/73; Δηλαδή αν καποιο στέλεχος έχει μία ατυχία με την υγεία του που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του θα αποστρατεύεται χωρίς δικαίωμα σύνταξης και θα πετιέται στο δρόμο; Ως γνωστόν δικαίωμα σύνταξης αποκτάται μόνο για αποστρατεία για λόγους υγείας και αυτό αφορά κυρίως στελέχη που υπάγονται στο νέο ασφαλιστικό (20 21 22 κλπ έτη υπηρεσίας).Και ποίος είναι αυτός που θα αποφαίνεται για το αν ένα στέλεχος είναι ικανό η όχι εκτός από μία υγειονομική επιτροπή; Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για την συγκεκριμένη διάταξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Όλοι με νόμο μέχρι τα 58, εκτός από τους απόφοιτους ΑΣΕΙ που έγιναν έστω και έναν χρόνο ταξίαρχοι ή αρχιπλοίαρχοι. Δηλαδή οι συνταγματάρχες και αντίστοιχοι, με λιγότερα προσόντα θα μένουν έως τα 58 και όσοι πήγαν σχολές και έκαναν διοικήσεις, ξουτ στα 54 για να μάθεις τι σημαίνει αριστεία. Αυτή η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη είναι που θα πρέπει να διδάξουμε στους ξένους, γιατί η Ελλάδα ξέρει από δημοκρατία!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ