Αρχική » , , , , , , , » Πρόβα για το δόγμα των «2,5 πολέμων». «Συναγερμός» στο Πεντάγωνο

Πρόβα για το δόγμα των «2,5 πολέμων». «Συναγερμός» στο Πεντάγωνο


Οι επιδιώξεις του Ερντογάν για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκινά στις 27 Φεβρουαρίου και έχει θέσει σε επιφυλακή τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πρόβα τζενεράλε για το δόγμα των «2,5 πολέμων», το οποίο οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπηρετήσουν, αποτελεί, κατά την εκτίμηση επιτελών του ΥΠΕΘΑ, η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η μεγαλύτε­ρη διακλαδική άσκηση στην ιστορία της γειτο­νικής χώρας. Η άσκηση ξεκινά στις 27 Φεβρου­άριου και έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, από τα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ εκπέμπεται μήνυμα ψυχραιμίας που προέρχεται και από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το θέμα της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» συζητή­θηκε ακροθιγώς στη συνάντηση που είχαν Αποστολάκης - Ακάρ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να υποστηρίζει ότι δεν πρό­κειται να αποτελέσει σημείο έντασης στις σχέ­σεις των δύο χωρών. Ωστόσο, οι διαβεβαιώ­σεις Ακάρ δεν προκαλούν εφησυχασμό στην Ελληνική πλευρά, η οποία όμως τις θεωρεί θετικό γεγονός.

Από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 8 Μαρτίου, σχεδόν το σύνολο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα εμπλακεί στην άσκηση, τα σενάρια της οποίας θα εξελιχθούν από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κύριος στόχος της άσκησης είναι να δοκιμαστεί το διακλαδικό και δίκτυοκεντρικό σύστημα διοίκησης. Μέσω αυτού, θα πρέπει οι τουρκικές Ε.Δ. να υποστηρίξουν το δόγμα των «2,5 πολέμων».

Τι προβλέπει αυτό το δόγμα

Το ξεκίνησε ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και το στήριξε «δημοσιογραφικά» ο μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καραγκιούλ. Είναι το τουρκικό δόγμα των«2,5 πολέμων» που η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει. Το δόγμα των «2,5 πολέμων» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον πρώην Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία 12/10/2012. Ο Γκιουλ υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί να πολεμήσει με δύο εχθρικές χώρες, τη Συρία και την Ελλάδα. Ο «μισός πόλεμος», σύμφωνα με όσα είχε πει ο Γκιουλ, αφορά τον ενδεχόμενο εμφύλιο που θα ξεσπάσει στο εσωτερικό με το ΡΚΚ, το οποίο θα θελήσει, σύμφωνα με τους Τούρκους να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Εμπνευστής της τουρκικής στρατηγικής είναι ένας πρέσβης εκ των «σοφών», που μετείχε στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Στη γειτονική χώρα κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα. Η Τουρκία, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, προχώρησε σε ριζική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της με στόχο να μπορεί να υποστηρίξει το συγκεκριμένο δόγμα.

Παράλληλα, η Άγκυρα θέλει να κάνει επίδειξη δύναμης όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς τους δυτικούς συμμάχους της. Θέλει να «φωνάξει» ότι στρατιωτικά είναι πολύ δυνατή στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου κυρίως και ότι μέσω αυτής της δύναμης θα διεκδικήσει τα πάντα στην περιοχή. Ωστόσο, ένας ακόμη στόχος της γείτονος είναι να «δι­αφημίσει» όσα η τουρκική αμυντική βιομηχανία παράγει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και στο ναυτικό. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι η αμυντική της βιομηχανία, με τα ανοίγματα που έχει πραγματοποιήσει, πρέπει να κάνει εξαγωγές των «εθνικών όπλων» που παράγει, για να μπορέσει να επιβιώσει.

Την ίδια ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τεραστίων διαστάσεων άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», ενεργοποιεί τα γεωτρύπανα της για «γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου», όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πόσο ανοιχτά δεν διευκρίνισε. Πηγές από το ΥΠΕΘΑ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να «τρυπήσει» σε σημεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολι­κή Μεσόγειο, όπως τροφοδοτείται από τις διαδοχικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τις θαλάσσιες ζώνες το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και το επαπειλούμενο casus belli, σε συνδυασμό με τα σενάρια περί τμηματικής ή όχι επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελληνικής επικράτειας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επαναφέ­ρουν μετ' επιτάσεως τα Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα στο επίκεντρο. Αποτελεί κοινό τόπο ότι βασική επιδίωξη της Τουρ­κίας είναι η ανατροπή του status quo στην ανατολική Μεσόγειο. Η αλήθεια είναι ότι η επισημοποίηση του νέου τουρκικού δόγ­ματος περί «γαλάζιας πατρίδας», δηλαδή να έχει η Άγκυρα τον απόλυτο έλεγχο σε Αιγαίο και Μεσόγειο και να μη γίνεται τί­ποτε χωρίς να ερωτάται η ίδια, προκάλεσε ανησυχία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, στη Μεσόγειο θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα εντάσεις καθώς οι Τούρκοι δεν θέ­λουν να βγουν από το ενεργειακό παιχνί­δι, ενώ Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί και Ιταλοί θα θελήσουν να διαφυλάξουν τις επενδύσεις τους. Προς το παρόν, η Ελληνι­κή κυβέρνηση τηρεί μεν στάση αναμονής αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και την ανακήρυξη της Ελληνι­κής ΑΟΖ, θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω εντάσεις όμως το Κυπριακό και οι διεργα­σίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολι­κής Μεσογείου εγείρουν ζήτημα διεύρυν­σης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της επάρκειας των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει -του Πολεμικού Ναυτικού ακόμη πε­ρισσότερο- καθώς οι επενδυτές ζητούν δι­αβεβαιώσεις ασφαλείας.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒOΥΝOΠOΥΛOΥ-p.karvounopoulos@realnews.gr
 (ΠΗΓΗ: REAL NEWS-24/02/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ