Αρχική » , , , , , , » Κικίλιας – Δημοσχάκης: Τι έγινε με την ΕΔΕ για τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο;

Κικίλιας – Δημοσχάκης: Τι έγινε με την ΕΔΕ για τους δύο στρατιωτικούς στον Έβρο;


του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ευάγγελο Αποστολάκη, αναφορικώς με το αποτέλεσμα της διενεργηθείσης Ενόρκου Διοικητικής Εξετάσεως (ΕΔΕ) για το περιστατικό της συλλήψεως από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο στις 1 Μαρτίου 2018, κατέθεσαν την Τρίτη στη Βουλή οι αρμόδιοι Τομεάρχης Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αναστάσιος Δημοσχάκης.Η ερώτηση κατατέθηκε λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το συγκεκριμένο περιστατικό που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές, που επισημαίνουν ότι δεν έχουν γίνει εισέτι γνωστά τα αποτελέσματά της.

Η υποβληθείσα ερώτηση από τους δύο βουλευτές της ΝΔ, από τους οποίος ο ένας, ο Αν. Δημοσχάκης είναι και βουλευτής Έβρου, έχει ως ακολούθως:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένο ότι :

Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.

Μετά την απελευθέρωση εστάλη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.

Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό;

- Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν;

- Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους;»

(ΠΗΓΗ: newpost.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ