Αρχική » , , , , , , » Επανέρχονται (;) τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους - Νέα απόφαση (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Επανέρχονται (;) τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους - Νέα απόφαση (ΠΙΝΑΚΕΣ)


Τον δρόμο για επαναφορά των δώρων σε συνταξιούχους και σε μισθωτούς του δημοσίου με ποσά ακόμα και της τάξης των 250 και 300 ευρώ, ανοίγει η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ), η σχετική απόφαση έκρινε πως ορθά καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, κρίνοντας παράλληλα πως ούτε από την εγχώρια, ούτε και από τη διεθνή νομοθεσία κατοχυρώνεται συγκεκριμένο ύψος δώρων.

Τι μπορεί να γίνει σήμερα

Ωστόσο, αν η παρούσα κυβέρνηση ή η επόμενη υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους, καθώς και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δεν έχει την δέσμευση από εδώ και πέρα να τα καταβάλλει με τα ίδια ποσά που ήταν όταν καταργήθηκαν – 800 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αντιθέτως, έχει τη δικαιοδοσία να τα νομοθετήσει ως έκτακτα βοηθήματα λόγω εορτών, με ποσά χαμηλότερα, ακόμη και στα 250 ευρώ με 300 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια ώρα, και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν, δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, καμία κυβέρνηση δεν υποχρεώνεται να επαναφέρει τα ίδια ποσά, αλλά μπορεί να θεσπίσει πολύ λιγότερα, επικαλούμενη τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών.

Πίνακας 1: Τα αναδρομικά δώρων στο Δημόσιο:


Πίνακας 2: Η επιστροφή αναδρομικών για τα Δώρα των συνταξιούχων:


(ΠΗΓΗ: moneyonline.gr - ΠΙΝΑΚΕΣ: Ε.Τ. 11/02/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

2 σχόλια:

  1. Τελικα οι ε.α χρειαζεται να κανουν αγωγη η οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός τι θα κάνει, πάντως εάν πας δικαστικώς σε συμφέρει να καταθέσεις αγωγή ταυτόχρονα πέρα από τα δώρα και για την ΕΑΣ, το νόμο 4093/12 και το νόμο 4051/12

      Διαγραφή

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ