Αρχική » , , , , , , , » «Κοστούμι» 2.000€ στους Στρατιωτικούς για τις... στολές τους!

«Κοστούμι» 2.000€ στους Στρατιωτικούς για τις... στολές τους!


Η αλλαγή του κανονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να επιβαρύνει αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Με «χαράτσι» ύψους 2.000 ευρώ «απειλούνται» να επιβαρυνθούν αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενό­πλων Δυνάμεων, μετά τη χθεσινή εσωτερική διαταγή του Γενικού Επι­τελείου Εθνικής Άμυνας που γνωματεύει αλλαγή του κανονισμού στολών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την επίμαχη διαταγή, στην οποία γνω­ματεύει αλλαγή του διακλαδικού κα­νονισμού στολών.

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος επί του οποίου γνωματεύει το Συμβούλιο τροποποιούνται οι διατάξεις υπ’ αριθμ. 4_1/2015, με το σχετικό έγγραφο να έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αναπληρωτή υπουργό. Το σχέδιο ΠΔ αναμένεται να αποσταλεί στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η τροποποίηση του κανονισμού στο­λών καθιστά υποχρεωτικές για τους στρατιωτικούς δέκα στολές. Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ εξηγεί στο «Έθνος» ότι οι στολές του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων διακρίνονται σε βασικές και επιπρόσθετες. Σύμφωνα με το ισχύον ΠΔ, οι επιπρόσθετες στολές φέρονται από το προσωπικό που υπηρετεί σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής τους και της φύσης του έργου τους απαιτούν τη χρήση στολής με ιδιαίτερα χαρακτη­ριστικά. Οι βασικές στολές διακρίνονται σε κύριες, παρεπόμενες και προαιρετικές. Οι κύριες στολές έχουν αρίθμηση από 1 έως 10, η οποία είναι κοινή και για τους τρεις Κλάδους και Κοινά Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η γνωμάτευση του Συμβουλίου Αρ­χηγών Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΘΑ καθιστά αυτές τις δέκα στολές υπο­χρέωσή για όλους τους υπηρετούντες, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλε­ψη να χορηγούνται στο προσωπικό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή πρόβλεψη σχετικού επιδόματος. Με αυτόν τον τρόπο το κόστος των στο­λών θα το επιβαρυνθούν αποκλειστικά οι στρατιωτικοί, οι οποίοι θα κληθούν να ράψουν τις στολές. Σύμφωνα με στελέχη ΕΔ, το κόστος μίας στολής ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ. Το υψηλό κόστος, όπως εξηγούν αξιω­ματικοί, προκύπτει από το γεγονός ότι θα πρέπει να τις προμηθευτούν από ράφτη. Οι στρατιωτικοί δεν λαμβά­νουν επίδομα στολής και μετά τη γνωμάτευση για τροποποίηση του κανονισμού στολών, αν τελικά περά­σει, θα κληθούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το ποσό των 2.000 ευρώ. Μάλιστα το «χαράτσι» έρχεται σε μια περίοδο που οι μισθοί των στελεχών ΕΔ έχουν δεχθεί απανωτές μει­ώσεις. Επιπλέον κάθε φορά που αξιωματικός - υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων θα παίρνει βαθμό θα πρέπει να αλλάζει τη στολή του και κατ’ επέκταση να επιβαρύνεται με το κόστος, που έρχεται να προστεθεί στα έξοδα του προϋπολογισμού ενός ή μίας αξιωματικού - υπαξιωματικού, ειδικά και στις περιπτώσεις που υπάρχει μετάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορία του «Έθνους», δεν έχει γίνει χορηγία στολών εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ στη Δραπετσώνα λειτουργεί το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο, που ενδεχομένως θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή στολών.

Οι δέκα υποχρεωτικές στολές των στρατιωτικών


Οι δέκα κύριες στολές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που καθίστανται υποχρεωτικές με την επίμαχη διαταγή του ΓΕΕΘΑ, προσθέτουν μπελάδες στα στελέχη ΕΔ, καθώς κινδυνεύουν να ελεγχθούν πειθαρχικά σε περίπτωση που δεν φέρουν τις στολές σε εκδήλωση. Στο Π.Δ. υπ' αριθ. 18 του 2015, που αφορά την «Κύρωση του Διακλαδικού Κανονισμού Στολών του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνά­μεων», αναφέρεται ότι οι δέκα στολές είναι «οι συνηθέστερες, από πλευράς χρήσης, καθόσον φέρονται κατά την εκτέλεση των συ­νήθων υπηρεσιακών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων, όπου τα στελέχη παρευρίσκονται σε επίσημες τελετές - εκδήλωσες». Ειδικότερα, διακρίνονται σε: Στολή υπ’ αριθ. 2 (χειμερινή) Στολή Τελετών, Στολή υπ' αριθ. 8 (χειμερινή-θερινή) Στολή Περιπάτου και Υπηρεσίας, Στολή υπ’ αριθ. 8α (θερινή) Στολή Υπηρεσίας, Στολή υπ’ αριθ. 8β (χειμερινή) Στολή Υπηρεσίας, Στολή υπ’ αριθ. 8γ (θερινή) Στολή Περίπα­του και Υπηρεσίας (Αφρικανικού τύπου) (μόνο για το ΠΝ), Στολή υπ’ αριθ. 9 (χειμερινή- θερινή) Στολή Ασκήσεων - Εκστρατείας και Στολή υπ’ αριθ. 10 (χειμερινή- θερινή) Διακλαδική στολή Ασκήσεων - Εκστρατείας.

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΙΝΤΕΛΑ
(ΕΘΝΟΣ-04/05/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


2 σχόλια:

  1. δεν νομιζω να επιασε κανενας καποιον απο το αυτι και τον υποχρεωσε να γινει στρατιωτικος, σε οποιον δεν αρεσει στο σπιτι του. σε κανεναν υπαλληλο, και σε καμια αλλη υπηρεσια δεν χορηγει το κρατος ρουχα σε εσας γιατι; οσο για την καραμελα την οποια πετανε καποιοι στρατιωτικοι οτι και καλα αν γινει πολεμος θα παμε πρωτοι, καταριπτεται παταγωδως διοτι και τον εργατη των 400 και 500 ευρω θα τον καλεσει να πολεμησει, και τον ανεργο τον οποιο του πηρε το σπιτι επειδη χρωστουσε 1000 ευρω στην εφορια θα τον καλεσει να πολεμησει, οποτε εσεις γιατι να εχετε οοοοολα αυτα τα προνομια; τσαμπα στολες, τσαμπα φαγητο στη λεσχη, τσαμπα διακοπες στα καλυτερα θερετρα, και πολλα αλλα. φιλοι στρατιωτικοι πρεπει να καταλαβετε ενα πραγμα, οτι ολοι ειμαστε στρατιωτες εσεις εν ενεργεια και εμεις σε εφεδρεια, και αν γινει πολεμος ολοι μας θα κληθουμε να πολεμησουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ