Το στοίχημα για το Αιγαίο

Τι σηματοδοτεί η παρουσία του ΝΑΤΟ για την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά και το Προσφυγικό

Στις 24 του μηνός θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο («Standing ΝΑΤΟ Maritime Group-2»/ SNMG-2), η οποία, με βάση την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Συνόδου των Υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, θα παρεμβληθεί μεταξύ... των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων και των έναντι αυτών τουρκικών ακτών. Στόχος είναι η ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας και κατ' επέκταση την Ε.Ε. Σχετικά με την απόφαση, πρέπει να επισημανθούν τα εξής τρία στοιχεία:

Πρώτον, ανεξαρτήτως των αιτίων που ώθησαν το ΝΑΤΟ στην απόφαση αυτή, η παρέμβαση αποτελεί μια πολύ σοβαρή προσέγγιση ΝΑΤΟ - Ε.Ε. Κι αυτό διότι καλύπτει την αδυναμία του σχετικού οργανισμού της Ένωσης, της FRONTEX, καθώς δεν έχει προχωρήσει η μετατροπή της σε πραγματική ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή -κάτι που προφητικώς είχε ζητήσει από το 2008 ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

Δεύτερον, η παρέμβαση του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αλλάξει τα ισχύοντα σήμερα, αφού έτσι και αλλιώς η παρουσία του στην περιοχή ήταν έντονη με δύο κράτη-μέλη του σε αμφότερες τις ακτές του Αιγαίου.

Τρίτον, η στάση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις μεταναστευτικές ροές όσο και για την παρουσία του ΝΑΤΟ, ήταν εξαιρετικά συγκρατημένη, υπεύθυνη και χαμηλών τόνων -ηθελημένα ασφαλώς-, καθώς ασκήθηκε κριτική στην «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ και όχι στην επιχείρηση. Κάτι που έχει τη δική του σημασία, όπως και ότι την επομένη της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες ο ΥΕΘΑ Πάνος Κομμένος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία των αντιπροέδρων Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε σε μυστική συνεδρίαση και η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμύνης της Βουλής.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Μετά την απόφαση της Συνόδου, η SNMG-2 διατάχθηκε να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στο Αιγαίο, όπου περιπολεί σήμερα, αναμένοντας το ακριβές επιχειρησιακό σχέδιο που θα της ανατεθεί.

Η δύναμη αυτή, διοικητής της οποίας είναι ο Γερμανός υποναύαρχος Γιοργκ Κλάιν, αποτελείται από τις φρεγάτες «Bonn» (Γερμανία), που είναι και η ναυαρχίδα της δυνάμεως, «Σαλαμίς» (Ελλάδα), «Barbaross» (Τουρκία), «Libeccio» (Ιταλία) και «Fredericton» (Καναδάς). Όπως ελέχθη και από ΝΑΤΟϊκές πηγές και από τον Έλληνα ΥΕΘΑ, η δύναμη αυτή μπορεί να ενισχυθεί άμεσα με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (και όχι μόνο...), που ναυλοχούν μονίμως στην επίμαχη περιοχή. Σήμερα, η SNMG-2 περιπολεί στην περιοχή του Αιγαίου αναμένοντας να παραλάβει το σχέδιο επιχειρήσεων που εκπονείται στο επιχειρησιακό αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στη Μονς του Βελγίου, από τη Στρατιωτική Επιτροπή του.

Στις 24/2 (το αργότερο έως το τέλος του μήνα) ο διοικητής της SNMG-2 θα έχει λάβει πλήρεις διαταγές, που θα περιλαμβάνουν ακριβή αριθμό σκαφών, επιχειρησιακό σχέδιο δράσεως και ακριβείς τομείς περιπολιών, με την «υποσημείωση» ότι τα ελληνικά σκάφη θα επιχειρούν εντός των ελληνικών υδάτων, τα τουρκικά στα δικά τους κ.λπ.

Αποστολή της SNMG-2 είναι (όπως δηλώθηκε και από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ) «η αναγνώριση, ο έλεγχος και η επιτήρηση των τουρκικών χωρικών υδάτων για την αποτροπή εισόδου λέμβων με πρόσφυγες στην περιοχή προς την Ελλάδα». Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι όποτε εντοπίζονται τέτοια σκάφη, θα δίδεται εντολή από το ΝΑΤΟϊκό σκάφος είτε στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή είτε στην τουρκική Ακτοφυλακή να το αναχαιτίζει, να συλλαμβάνει τους επιβαίνοντες ή να τους διασώζει, αν βρίσκονται στη θάλασσα, και ακολούθως να τους επαναπροωθεί στις τουρκικές ακτές.

Τα «κλειδιά» της απόφασης όπως τα είδαν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Όπως έλεγε προς τον υπογράφοντα ελληνική στρατιωτική πηγή από την έδρα του ΝΑΤΟ, τα αξιομνημόνευτα στοιχεία της αποφάσεως της Συμμαχίας είναι (κατά την άποψή του) τα εξής:

1. Έγιναν δεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις που υποβλήθηκαν εγγράφως προς όλα τα κράτη-μέλη, όχι βεβαίως χωρίς σκληρό αγώνα και διαπραγματεύσεις.

2. Η συμπερίληψη στην απόφαση της επιστροφής των μεταναστών, ναυαγών και άλλων στην Τουρκία, όχι από την SNMG-2 (με ευθύνη αυτής), αλλά από τις Ακτοφυλακές των δύο χωρών, αν υλοποιηθεί και δεν προκύψουν «επιτόπια» θέματα με τους Τούρκους, θα αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία.

3. Η συγκυρία της διοικήσεως της ναυτικής δυνάμεως από έναν έμπειρο Γερμανό υποναύαρχο, ο οποίος έχει διατελέσει και διοικητής της αντίστοιχης στο Κέρας της Αφρικής (για την αντιμετώπιση της πειρατείας), είναι ευτυχής. Αντίστοιχα θετική κρίνεται η μη ανάληψη της διοικήσεως από Έλληνα ή Τούρκο.

4. Το πιο σημαντικό όμως είναι η όποια ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ (δηλαδή και της Τουρκίας) να υλοποιηθεί και από την Άγκυρα, κάτι που δεν μπορεί να υποστηριχθεί εκ των προτέρων.

Ήδη τα πρώτα δείγματα από τη γείτονα τα λάβαμε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, ο οποίος μόλις τρεις ημέρες μετά την απόφαση υποστήριζε ότι η Τουρκία θα αποδέχεται μόνο επανεισδοχή προσφύγων από τη Συρία και όχι από άλλες χώρες και αυτό μετά την 1η Ιουλίου 2016!

Η ομόφωνη απόφαση δεν εξαιρεί καμία περιοχή, καθώς αναφέρεται σε «Aegean Sea» και δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, αλλά αναφέρει «ροές προσφύγων». Το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες «ροές» και στα Δωδεκάνησα, μέχρι τις νήσους Μεγίστη (Καστελλόριζο) και Ρω, καθώς και η επιβεβαιωτική και εγκεκριμένη από την Ε.Ε. παρουσία hot spot στη Λέρο εξασθενίζουν κατά πολύ τυχόν τουρκικές αντιδράσεις περί του αντιθέτου και ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις. Γεγονός είναι ότι ρωτήσαμε σχετικά παράγοντα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την Τετάρτη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε προφορικώς ότι καμία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είχε ζητήσει «διευκρινίσεις» ή «εξαιρέσεις» - αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί το επιχειρησιακό σχέδιο.

Συμπερασματικώς, η Ε.Ε. θα μπορούσε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα καλύτερα μέσω της FRONTEX, αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα, όμως, η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει και μια άλλη «εικόνα», που επίσης αναφέρθηκε στις Βρυξέλλες: Η επιτήρηση των τουρκικών χωρικών υδάτων από μια πολυεθνική δύναμη και η αποτροπή εξόδου ανθρώπων είναι ένας οιονεί «ναυτικός αποκλεισμός» της Τουρκίας! Πιθανόν πολύ τραβηγμένο, αλλά, αφού καταλαγιάσουν οι αρχικές οιμωγές, ας εξεταστεί και αυτή η εκδοχή.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 20/02/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!

1 σχόλια:

  1. Ερώτηση κρίσης :
    Υπάρχει έστω και ένας σόφρων Έλληνας που να πιστεύει ότι αυτή η δύναμη θα κάνει κάτι για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών;;
    Προσωπικά πιστεύω ότι πιο σοβαρή λύση θα ήταν, όσον αφορά τα χερσαία σύνορα η κατασκευή ενός φράχτη (με τα απαραίτητα Ν/Π - κρίμα τα λεφτά που χάθηκαν στην άσρη των παλιών) στον Έβρο(μιάς και οι βόρειοι γείτονές μας έχουν φτιάξει ήδη φράχτες) και η μετανάστευση λευκών καρχαριών στο Αιγαίο. Ααααααα και φτιάξιμο hot spot στη Γιάρο και στη Μακρόνησο. Τέλος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ