Αρχική » , » Σοκ και δέος από τους νέους φόρους

Σοκ και δέος από τους νέους φόρους

Επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες με εισοδήματα από 18.000 ευρώ και πάνω φέρνει το νέο φορολογικό πακέτο
Η νέα φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων

Σημαντικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό σχέδιο που... έστειλε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους δανειστές.

Η πρόταση προκαλεί σοκ και δέος καθώς βασίζεται στην αύξηση της φορολογίας στο όνομα της αναδιανομής των βαρών. Αν το σχέδιο του υπουργείου πάρει το πράσινο φως από τους δανειστές τότε μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει έξι σημαντικές αλλαγές:

1. Η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει 4 συντελεστές. Για τα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 22%. Για εισοδήματα από 25.001 μέχρι 35.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 32%, για εισοδήματα από 35.001 έως 60.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 42%, ενώ τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 50%.

2. Η νέα φορολογική κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά δεν θα προβλέπεται αφορολόγητο.

3. Προτείνεται νέα κλίμακα με περισσότερους συντελεστές για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα φτάνει ακόμη και το 10%, στα πρότυπα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ώστε ο κάθε συντελεστής να μην επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος. Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να εισπράξει επιπλέον έσοδα της τάξης των 550 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης θα προβλέπει συντελεστές:

0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ.
3% (από 1,4%) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
5% (από 2%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
6% (από 4%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
8% (από 6%) για εισοδήματα από 100.001 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.
10% (από 8%) για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος θα επιφέρουν νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ενδέχεται να καθιερωθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 60%, και σε συνδυασμό με την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα προσεγγίζει ακόμη και το 70%.

4. Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης για εισοδήματα από ενοίκια. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα ανέλθει σε 15% (από 11% που ισχύει σήμερα), για εισοδήματα άνω των 12.000 και έως 40.000 ευρώ θα είναι 35% (από 33%), ενώ θεσπίζεται και νέος συντελεστής 40% για έσοδα από μισθώματα που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.

5. Σχεδιάζεται να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 9.950 ευρώ, που προκύπτει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ. Πάντως οι δανειστές ζητούν την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και όλων των φοροαπαλλαγών.

6. Το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι εκείνο που θα καθορίζει το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι για να «χτίσουν» αφορολόγητο όριο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτείνει η κλιμάκωση να κυμαίνεται από 15% έως 40%. Μάλιστα, στην πρόταση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι από τις αρχές του χρόνου και μέχρι την κατάθεση της ρύθμισης για το πλαστικό χρήμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μπορούν να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους συλλέγοντας αποδείξεις.

Μετά τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αγορές με χρεωστικές πιστωτικές κάρτες ή e-banking, τα ποσά των αποδείξεων θα πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ισχύει το ενιαίο ποσοστό του 10% που έπρεπε να μαζέψουν οι φορολογούμενοι σε αποδείξεις για να έχουν την έκπτωση φόρου.

Έτσι κάποιος που έχει πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να συγκεντρώσει το 15% του εισοδήματος του σε αποδείξεις ενώ κάποιος που έχει υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να δικαιολογήσει μέσω των δαπανών του με πλαστικό χρήμα το 40% του εισοδήματος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες αποδείξεις θα έρχονται αντιμέτωποι με επιπλέον φόρους.

Πάνω οι φόροι, κάτω τα έσοδα

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς συμβούλους τα νέα φορολογικά βάρη θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων και αύξηση της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι το 2015 επιβλήθηκαν νέοι φόροι ύψους 1 δισ. ευρώ, ωστόσο τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι δανειστές όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Αγορά», ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να πάει πίσω τα μέτρα για τον φόρο στα παίγνια του ΟΠΑΠ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, από τον οποίο προσδοκούσε να έχει έσοδα 55 εκατ. ευρώ.

(REAL NEWS 21/02/2016 – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ - d.christoulias@realnews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία!


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ποιοι θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης και ποιοι θα απαλλαγούν (ΠΙΝΑΚΑΣ)

3 σχόλια:

  1. Στα 42.000 ευρώ μηδενίζονταν η επιστροφή φόρου των 2.100 ευρώ, τώρα θα κατέβει στα 35.000 ευρώ, έτσι πάνω από 22.000 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιλέον θα αφαιρείται 150 ευρώ από την επιστροφή φόρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φόρος εισοδήματος, πάνω από 20.000 ευρώ καθαρό ετήσιο ατομικό εισόδημα θα αυξηθεί, διαφορετικά δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ