Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος την 1η Μαρτίου θα αρχίσουν οι προβλεπόμενες από την νομοθεσία οι ετήσιες τακτικές κρίσεις των αξκών και στους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Αν τώρα ρίξουμε μια ματιά στις προηγούμενες κρίσεις των ετών 2013 - 2014 και 2015 διαπιστώνουμε ότι... σε διάστημα μόλις τεσσεράμισι ετών, είχαμε την 5η αλλαγή του Αρχηγού ΓΕΣ (Νοέμβριος 2011 - Ιούλιος 2012 - Μάρτιος 2013 - 2014 - 2015) και την έβδομη αλλαγή του Διοικητού της 1ης Στρατιάς και αυτό σε διάστημα μόλις εξίμιση ετών (Αύγουστος 2009 - Μάρτιος 2015). Το ίδιο συνέβη με πιο ήπια μορφή όμως και στους άλλους δύο κλάδους των Ε.Δ. (ΠΝ - ΠΑ). Δηλαδή το «ράβε ξήλωνε». Γιατί;

Ανατρέχοντας τώρα στις προηγούμενες κρίσεις, με αφετηρία εκείνες τις έκτακτες κρίσεις της 1ης Νοεμβρίου 2011 όπου, σε ένα απόγευμα αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικά όλη η τότε ηγεσία των ΕΔ (Α/ΓΕΕΘΑ - Α/ΓΕΣ - Α/ΓΕΝ - Α/ΓΕΑ) μέχρι τις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου του 2015, σε διάστημα μόλις τεσσεράμισι ετών έχουν αποστρατευθεί από τις ΕΔ περίπου πενήντα (Αντιστράτηγοι Αντιναύαρχοι - Αντιπτέραρχοι. (Συνολικά 20 οργανικές θέσεις Αντιστρατήγων και Αντίστοιχων και ενός Στρατηγού) και περισσότεροι από 120 Υποστράτηγοι και αντίστοιχοι. Αριθμός υπερβολικός που, δεν συνάδει με την φυσιολογική ροή των προαγωγών και την ομαλή εξέλιξη των αξιωματικών σε όλους τους βαθμούς και ιδιαίτερα στην ανάδειξη της ηγεσίας αυτών.

Είναι καιρός πιστεύω και στη χώρα μας, να αλλάξει ριζικά η όλη φιλοσοφία τις ετήσιες κρίσεις των αξκών ώστε, αυτές να γίνονται με το βλέμμα στραμμένο πάντοτε στο μέλλον, ως προς την εξέλιξη τούτων. Και για να υλοποιηθεί αυτό, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι, δεν μπορεί όλοι όσοι αποφοιτούν από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) να γίνονται Στρατηγοί και Αρχηγοί Επιτελείων. Θα γίνονται μόνον οι άξιοι και οι πανάξιοι και οι άριστοι των αρίστων. Να θεσπισθεί ένα δίκαιο και αξιοκρατκό σύστημα που, από μόνο του, δεν θα επιτρέπει εξωγενείς οιουδήποτε, είδους παρεμβάσεις.

Στους πέντε Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι ένας θα γίνεται ταξίαρχος και αυτός θα είναι ο άριστος των αρίστων. Χρόνος παραμονής των ανωτάτων αξκών σε κάθε βαθμό τουλάχιστον τρία χρόνια για να μπορούν έτσι περισσότερο απερίσπαστοι και χωρίς το άγχος της προσωρινότητος και της αβεβαιότητος ως, προς την έξοδό τους, από τις ΕΔ, ώστε να αφοσιώνονται ολόψυχα και ολοκληρωτικά στα καθήκοντα τους και αποκλειστικά και μόνον στην αποστολή τους, βάζοντας μπροστά τους μακροπρόθεσμους στόχους και βασικές επιδιώξεις που, θα πρέπει να επιτύχουν πάνω στο έργο τους μόνο εάν για ευνόητους λόγους έχουν μπροστά τους ικανό χρόνο παραμονής τους στις ΕΔ.

Αρχηγοί των Επιτελείων και Δκτές των μεγάλων επιχειρησιακών σχηματισμών να παραμένουν στη θέση τους για ουσιαστικούς λόγους τουλάχιστον 3 + 1 χρόνια. Δραστική μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξκών, με παράλληλη κατάργηση παρωχημένων μεγάλων σχηματισμών και διοικήσεων όπως 1η Στρατιά - ΑΣΔΕΝ και Σωμάτων – Διοικήσεις κ.λπ. Είμαστε η χώρα με τους περισσότερους Στρατηγούς στον κόσμο που, αντιστοιχούν σε οροφή άνω των 600.000 ανδρών έναντι 140.000 των δικών μας ΕΔ.

Θα πρέπει ο Νόμος 3883/2010 περί ιεραρχίας και προαγωγών να τροποποιηθεί άμεσα ώστε, να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής των αξκών στις ΕΔ και κανένας πλην των ειδικών κατηγοριών να μην μπορεί να αποστρατεύεται εάν δεν συμπληρώσει 40 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας. Επομένως τα πέντε πλασματικά χρόνια και οι ισοπεδωτικές μεθοδολογικές προαγωγές που, με τόση απλοχεριά δίδονται σήμερα, θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα γιατί, δημιουργούν στις Ε.Δ., φαινόμενα ήσσονος προσπάθειας, αδιαφορίας, ισοπέδωσης, ίδιας εξέλιξης και ίσες οικονομικές απολαβές. Να υπάρχουν κίνητρα ευγενούς άμιλλας όπως η απόκτηση πτυχίου, ΑΕΙ ή ΤΕΙ για τους Υπαξκούς, να λαμβάνεται υπόψη κατά τις κρίσεις και να προσμετρούνται θετικά υπέρ του κατόχου τούτου.

Με βάση λοιπόν τα όσα εκθέτω δεν βλέπω στις κρίσεις του προσεχούς Μαρτίου, να πρέπει να γίνει κάποια ουσιαστική μεταβολή σε όλη την ιεραρχία των ΕΔ και Διοικητών των μεγάλων επιχειρησιακών σχηματισμών γιατί, όλοι τους συμπληρώνουν τον μήνα αυτό (Μάρτιο) ένα χρόνο Α/ΓΕΣ – Α/ΓΕΑ και έξι μήνες Α/ΓΕΕΘΑ – Α/ΓΕΝ. Συνεπώς στις επικείμενες κρίσεις πρέπει να επικρατήσει απόλυτη σύνεση, χωρίς καμία βιασύνη και λαμβανομένου υπόψη ότι όλοι οι κρινόμενοι ανώτατοι αξκοί είναι κάτω των εξήντα ετών και οι πιο κάτω απ’ αυτούς, ακόμα μικρότεροι και επομένως δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού αξκών εάν δεν συμπληρώνουν χρόνο παραμονής στις ΕΔ σαράντα συναπτά χρόνια τουλάχιστον.

Αυτές είναι σκέψεις και απόψεις ενός απλού ανθρώπου που, διακόνησε τις ΕΔ επί σαράντα συναπτά χρόνια και πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό βοηθάει αυτές στον εκσυγχρονισμό τους και στην αναβάθμισή τους που, τόσο έχουν αυτές ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

Σημείωση: Είναι σαφές πια για όλους μας ότι, η άμυνά μιας χώρας και συνεπώς και της δικής μας, προϋποθέτει σίγουρα την ύπαρξη μικρών - ευέλικτων και ταχυκίνητων Μονάδων με μεγάλη μάζα όμως πυρός, με μέσα που, αυξάνουν τη δυνατότητα να εντοπίσεις εύκολα και έγκαιρα τον αντίπαλό σου και να τον αιφνιδιάσεις συγκεντρώνοντας απροειδοποίητα εναντίον του την ισχύ των όπλων που διαθέτεις (μεγάλη δύναμη πυρός).

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 25/02/2016 - ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΡΙΛΛΑΣ ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ Ε.Α.)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

1) Αναδιοργάνωση ΕΔ και παλαιές νοοτροπίες
2) Το σχέδιο Παπανδρέου - Μπεγλίτη για την αποδόμηση του Στρατού
3) Κρίσεις-«μπουρλότο» στην ηγεσία των ΕΔ
4) Κυβερνητικό πραξικόπημα κατά των στρατηγών!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ