Αρχική » , , , , , , , , , , » Δίνουμε βάσεις για να πάρουμε όπλα

Δίνουμε βάσεις για να πάρουμε όπλα


Κατάλογος επιθυμιών.
► Οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν από ελληνικό έδαφος εκτός από τη Σούδα.
Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητι­κών αεροσκαφών.

«Αμερικανική απόβαση» στην Ελλάδα με τις ευλογίες των Αθηνών! Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει εγγράφως πλή­θος στρατιωτικών διευκολύνσεων εκτός από αυτές που ήδη διαθέτουν στη Σούδα. Τα αιτή­ματα αφορούν το σύνολο των ελληνικών Ενό­πλων Δυνάμεων και όχι μόνο την Πολεμική Αε­ροπορία, μονάδες της οποίας θα επισκεφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα Αμερικανοί στρα­τιωτικοί. Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών.

Οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος χωρίς να προσδιορίζουν συγκεκριμέ­νες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν. Αυτό το άφησαν στην ελ­ληνική πλευρά και είναι ένα ακόμη δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί στον τομέα της άμυνας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Τα Γενικά Επιτελεία έχουν απαντήσει θετικά σε όλα τα αιτήματα, προτείνοντας συ­γκεκριμένες μονάδες και εγκαταστάσεις. Τώ­ρα βρισκόμαστε στη φάση των «ανταλλαγμά­των», που όπως φαίνεται δεν θα έχουν να κά­νουν με «ενοίκιο» σε μορφή χρήματος αλλά με μια σειρά αιτημάτων που έχει η ελληνική πλευ­ρά για τον εκσυγχρονισμό ή και την ανανέω­ση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ομάδα Αμερικανών θα ξεκινήσει τις επόμε­νες ημέρες επισκέψεις σε συγκεκριμένες μονά­δες. Πρώτος σταθμός η Λάρισα, για την οποία οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν μεγάλα σχέδια. Υπάρχουν πληροφορίες ακόμη και για μετασταθμεύσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στα οποία περιλαμβάνο­νται και τα F-35! Οι επόμενες εγκαταστάσεις που θα επισκεφθούν οι Αμερικανοί είναι το Άκτιο και η Ανδραβίδα. Το Άκτιο χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, τα γνωστά AWACS. Η Ανδραβίδα είναι γνωστή στους Αμερικανούς. Πρόσφατα συμμετείχαν στην άσκηση «Ηνίοχος». Στην Ανδραβίδα λειτουργεί και το ελληνικό Top Gun, το Κέντρο Εκπαίδευσης Όπλων Τακτικής το οποίο περνούν οι άριστοι των αρίστων χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε δεύτερη φάση, οι Αμερικανοί θα εξετάσουν εγκαταστάσεις του Στρατού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μια βάση του Π.Ν. στη Σκύρο, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργεί. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές της όμως υπάρχουν και μπορούν πολύ εύκολα να αναβαθμιστούν και να εξυπηρετήσουν ναυτικές δυνάμεις.

Όλα αυτά γίνονται με την απόλυτη συνεργα­σία των Αθηνών για λόγους μάλλον ευνόητους. Δεν είναι μόνο η προσδοκία της υπογραφής μιας μακρόχρονης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας για την οποία έχει μιλήσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος. Ο ΥΕΘΑ επιθυμεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία να έχει δεκαετή διάρκεια και μέσω αυτής να προκύψουν ο εκσυγ­χρονισμός και η ανανέωση οπλικών συστημά­των. Αυτό που κάνει την Αθήνα ιδιαίτερα θετική στην αποδοχή των αμερικανικών αι­τημάτων είναι ότι πιστεύει πως η αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε ελληνικό έδαφος θα λειτουργήσει ως μια επιπλέον ασπίδα στη διαρκώς κλιμακούμε­νη τουρκική προκλητικότητα.

Υπάρχει σχέση με το Ιντσιρλίκ;

Πολλοί -λογικά- συνδέουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για χρήση στρατιωτικών εγκα­ταστάσεων στην Ελλάδα με το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το καθεστώς Ερντογάν δεν μπορεί να χωνέψει ότι όσα είπε ο Τραμπ στη διάρκεια μόλις 22 λεπτών συνάντηση στον Λευκό Οίκο γίνονται πραγματικότητα. Ο εξοπλισμός των Κούρδων του YPC από τις ΗΠΑ ξεκίνησε και η Ουάσιγκτον θεωρεί περίπου βέβαιο ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει να την εκβιάσει ξανά με το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ! Η καχυποψία των ΗΠΑ για το καθεστώς Ερντογάν είναι δεδομένη και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία υπήρξαν πάρα πολλές φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούσαν άμεση απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ και ειδικά των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν εκεί οι ΗΠΑ!

Στην Αθήνα, πάντως καμία κυβερνητική πηγή δεν θέλει να συνδέσει το Ιντσιρλίκ με τη διαφαινόμενη αναβάθμιση της αμερικανικής στρα­τιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα. Προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους κάτι που επι­θυμούν και οι Αμερικανοί.

Και οι Γερμανοί πού θα πάνε;

Μεγάλο θέμα με το Ιντσιρλίκ όμως έχουν και οι Γερμανοί! Ίσως μεγαλύτερο από αυτό των Αμερικανών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς φτιάχνουν νέα βάση κοντά στο Κομπανί. Η Άγκελα Μέρκελ έχει δώσει διορία στον Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει στάση στο θέμα της επίσκεψης Γερμα­νών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ. Διορία που λήγει σε περίπου μια εβδομάδα. Έχει απειλήσει ανοιχτά με απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων και ο Ερντογάν έχει απαντήσει ωμά ότι σε αυτή την περίπτωση θα «πούμε αντίο»! Τι θα γίνει αν και η Γερμανία ζητήσει στρατιωτικές διευκολύν­σεις από την Ελλάδα; Με δεδομένο ότι η Σούδα έχει «φρακάρει» από την αυξημένη δραστηρι­ότητα, η κατάσταση γίνεται μάλλον δύσκολη. Και περίεργη αν αναλογιστούμε τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

Το βέβαιο είναι ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, προκύπτουν ευκαιρίες για την Ελλά­δα που δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Η γεωπολιτική θέση της χώρας δεν αναδείχθηκε όσο και όπως έπρεπε στα χρόνια της κρίσης. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όμως, αποδεικνύουν ότι ο ρόλος που μπορούμε να παίξουμε δεν είναι ασήμαντος όπως πολλοί προσπαθούν χρόνια τώρα να μας πείσουν.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ-p.karvounopoulos@realnews.gr
(REAL NEWS-03/06/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ