«Κουμπαράς»... από τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Το σχέδιο Καμμένου για επιστροφή χρημάτων από τις μίζες που είχαν δοθεί για εξοπλισμούς, εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Στρατού και πωλήσεις οπλικών συστημάτων που δεν χρησιμοποιούνται

Τρεις πηγές χρηματοδότησης επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιστροφή χρημάτων στο ταμείο από... τις μίζες που είχαν δοθεί για εξοπλισμούς εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και, τέλος κέρδη από πωλήσεις οπλικών συστημάτων που η Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιεί.

Ο υπουργός Πάνος Καμμένος σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του έχει μιλήσει για την απαίτηση της Ελλάδας να πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχαν δοθεί ως μίζες για «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα. Η φιλοδοξία να μπουν στα ταμεία ακόμη και 800 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι υπερβολική, αν και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες είναι εξαιρετικά σκληρές αλλά και νομικά δύσκολες.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι είναι εφικτό να επιστραφούν τα 800 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής ο κατάλογος των εξοπλιστικών υποθέσεων από τις οποίες η Ελλάδα διεκδικεί χρήματα είναι:

Υποβρύχια και οπλικό σύστημα Asrad: Η ζημιά υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.
TOR M1: Το ποσό που διεκδικείται ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια.
Σύστημα «ΕΡΜΗΣ»: Το «καπέλο» ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.
Ηλεκτρονικός πόλεμος: Πάνω από 48 εκατομμύρια το διεκδικήσιμο ποσό.
Αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000: 10,5 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί.
Kornet: Ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας έχει μιλήσει για μίζα 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης: Μίζα 13 εκατομμυρίων ευρώ υπό διερεύνηση και διεκδίκηση.

Σύμφωνα με όσα λένε πηγές πέριξ του Π. Καμμένου, αρκετές εταιρείες βρίσκονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ για να «λύσουν τα θέματά τους», σε σχέση με τις μίζες που κατηγορούνται ότι έδωσαν για να κερδίσουν εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «απειλή» που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ότι αν δεν επιλύσουν αυτές τις υποθέσεις δεν θα μπορέσουν στο μέλλον να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διαγωνισμό για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι πάντα μια... ελκυστική αγορά για τα συγκεκριμένα προϊόντα και καμία εταιρεία δεν θέλει να τη βγάλει από το «πελατολόγιό» της.

Ο Π. Καμμένος επανέφερε το θέμα της επιστροφής χρημάτων στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό», ανεβάζοντας τις προσδοκίες για τα χρήματα που μπορούν να επιστραφούν στα ταμεία από τις μίζες των εξοπλισμών. Μίλησε για 1,5 δισ. το οποίο μπορεί να συγκεντρωθεί από τις εταιρείες.

Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση επιστροφής χρημάτων από εξοπλισμούς είχε ξεκινήσει δειλά από το 2013. Τότε το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας είχαν παρουσιάσει μια λίστα με ποσά που είχαν επιστραφεί από εμπλεκομένους με τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις εξοπλισμών. Το συνολικό ποσό ήταν μόλις 17.392.524,53 ευρώ, σταγόνα στον ωκεανό... της μίζας.

Επιχείρηση real estate!

Η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να αποδειχθεί πιο προσοδοφόρα και από την υπόθεση με τις μίζες.

Ο Π. Καμμένος κάνει λόγο για περιουσία αξίας 32 δισ., η οποία αποφέρει ετησίως στα ταμεία των Ε.Δ. μόλις... 1.100.000 ευρώ!

Η ακίνητη περιουσία των Ε.Δ. έχει λεπτομερώς καταγραφεί. Πρόκειται για ακίνητα που διαχειρίζονται τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας.

Τα ακίνητα έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες:

Ακίνητα κατάλληλα για τουριστικές επενδύσεις.
Ακίνητα κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις.

Η αξιοποίηση των ακινήτων δεν προβλέπει πωλήσεις, αλλά ενοικίαση και εκμετάλλευση, η οποία έχει καθοριστεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου ετησίως.

Αξιοποίηση προβλέπεται ακόμη για εκτάσεις που ανήκουν στις Ε.Δ., αλλά και για κλειστά αεροδρόμια που μπορούν να δοθούν για εκμετάλλευση.

Πρώτος μεγάλος στόχος του ΥΕΘΑ είναι να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της Μαλακάσας και να κατασκευαστεί εκεί ο πρώτος μεγάλος στρατιωτικός οικισμός. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή κατοικιών για περίπου 200 οικογένειες στρατιωτικών.

Το σχέδιο αξιοποίησης των αεροδρομίων που ανήκουν στη δικαιοδοσία των Ε.Δ. προβλέπει την «ηλεκτρονική δημοπράτηση» 22 κλειστών σήμερα αεροδρομίων. Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιον ιδιώτη, η προσφορά του θα δημοσιοποιείται άμεσα και σε διάστημα λίγων ημερών θα γίνεται μέσω του διαδικτύου η κατάθεση των προσφορών άλλων ενδιαφερομένων, αν υπάρχουν. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη.

Στόχος του σχεδίου είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση και μόνο της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πωλήσεις όπλων

Από την εποχή που ΥΕΘΑ ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος γινόταν λόγος για πωλήσεις οπλικών συστημάτων που η Ελλάδα δεν χρησιμοποιεί, έχοντας μεγάλη ζημιά από τη συντήρησή τους. Νομικά κωλύματα αλλά και η παραδοσιακά αρνητική στάση πολλών στρατιωτικών δεν επέτρεψαν σε αυτά τα σενάρια να προχωρήσουν. Τώρα φαίνεται ότι αυτές οι προτάσεις εξετάζονται πλέον σοβαρά.

Όπως έγραψε η Realnews την περασμένη Κυριακή, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας βλέπει ζεστά την προοπτική πώλησης 30 F-16 στη Βουλγαρία. Κι αυτή είναι μόνο μια από τις περιπτώσεις που εξετάζονται. Το υλικό που θα βγει προς πώληση μπορεί να φέρει καλά λεφτά, χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ε.Δ.

Τεράστια κενά στην επάνδρωση των μονάδων

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών

«ΣΤΑ ΟΠΛΑ» ο Πάνος Καμμένος και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το αν πρέπει οι Ελληνίδες να πάρουν τα... όπλα, έστω και εθελοντικά! Η κομματική αντιπαράθεση ως συνήθως έκρυψε την ουσία του θέματος η οποία έχει να κάνει με την... έλλειψη ανδρών στο στράτευμα! Αριθμητικά βεβαίως...

Το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι τεράστιο! Και τα πράγματα γίνονται σταθερά χειρότερα. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας γνωστό και το θέμα της ανυποταξίας μονίμως άλυτο! Όπως τόνισε στην «R» στρατιωτική πηγή, «ας φροντίσουμε να στρατεύσουμε όλους τους άνδρες που πρέπει να κάνουν θητεία και μετά μπορούμε να μελετήσουμε και το θέμα της στράτευσης γυναικών».

Οι σειρές που παρουσιάζονται στον Στρατό Ξηράς είναι... λειψές σχεδόν κατά 50% από όσο προβλέπεται στα χαρτιά! Αυτό το γεγονός την περίοδο της οικονομικής κρίσης μπορεί να έχει τη... θετική του πλευρά, αφού τα έξοδα για ένδυση και τροφοδοσία των νεοσύλλεκτων μόλις που επαρκούν, αλλά από την άλλη προκαλεί τεράστια προβλήματα στην επάνδρωση των μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι στρατηγοί μόνιμα ζητούν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες. Αίτημα που απορρίπτεται διαρκώς από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ και για το πολιτικό, αλλά και για το οικονομικό κόστος που θα έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων όσοι έχουν παιδιά στον Στρατό. Σήμερα η θητεία ενός νέου υπολογίζεται ότι κοστίζει στην οικογένειά του περίπου 3.000 ευρώ!

Οι προτάσεις και οι μελέτες των στρατηγών για κάλυψη των κενών επάνδρωσης περιλαμβάνουν, εκτός από την αύξηση της θητείας και μια σειρά άλλων εναλλακτικών λύσεων. Μια από αυτές είναι η «διζωνική θητεία». Που σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες θα κάνουν λιγότερη θητεία από έναν ως δύο μήνες.

Η άλλη λύση που προτείνεται είναι η υποχρεωτική στράτευση στα 18. Επιλογή που λύνει οριστικά το θέμα της ανυποταξίας αλλά προκαλεί μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως η έλλειψη ειδικοτήτων που καλύπτονται τώρα από πτυχιούχους στρατεύσιμους.

Υπάρχει πρόταση και μελέτη για στράτευση γυναικών; Το θέμα έχει εξεταστεί από τους στρατιωτικούς και υπό προϋποθέσεις μπορεί να υλοποιηθεί για να κλείσουν μαύρες τρύπες στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε πολλές κρίσιμες μονάδες σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Οι γυναίκες έχουν ενταχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις Ε.Δ. ως μόνιμα στελέχη και έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις. Γυναίκες υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, το ζήτημα μαζικής εισόδου γυναικών ως στρατεύσιμων χρειάζεται μια προεργασία και προετοιμασία για να προχωρήσει, όπως πιστεύει ο αρμόδιος υπουργός. Μπορεί όμως να λειτουργήσει στο πλαίσιο που το έθεσε ο Π. Καμμένος. Όσες δηλαδή ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα Σώματα Ασφαλείας θα μπορούν να κάνουν ολιγόμηνη θητεία στον Στρατό.

Τι δείχνει η εμπειρία στη Βρετανία

Στο εξωτερικό οι γυναίκες πλέον έχουν πάρει φύλλο πορείας για το μέτωπο.

Οι γυναίκες του Βρετανικού Στρατού είναι έτοιμες να πάνε στο πεδίο της μάχης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διέταξε το υπουργείο Αμυνας να ετοιμαστεί προκειμένου να υποδεχθεί γυναίκες στρατιώτες που θα εκπαιδευθούν για μάχες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σκληρή κριτική από ορισμένους στρατιωτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κοινές εκπαιδεύσεις αντρών και γυναικών είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θα υπονομεύσουν τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Φόβοι επικρατούν από μερικούς για το αν οι γυναίκες θα είναι ικανές να αντεπεξέλθουν, ενώ υπάρχει και ανησυχία ότι η παρουσία τους θα μπορούσε να βλάψει τη συνοχή των μονάδων στη μάχη.

Ωστόσο, μιλώντας στην «Telegraph», ο Κάμερον δήλωσε ότι είναι ώρα να τελειώσουν οι απαγορεύσεις των γυναικών σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους σε μάχες.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανακοίνωσε την απόφασή του να επιτρέψει στις γυναίκες να εκτελούν όλα τα καθήκοντα στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και άρα να συμμετέχουν και σε μάχες στην πρώτη γραμμή, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις του Σώματος Πεζοναυτών.

Ο Κάρτερ δήλωσε πως η απόφασή του θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 30 ήμερων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, και κατόπιν οι γυναίκες θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα με μια «μελετημένη και μεθοδική διαδικασία».

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, όταν το Πεντάγωνο αρχικά ήρε τους περιορισμούς επιτρέποντας σε γυναίκες να υπηρετούν σε θέσεις στην πρώτη γραμμή και έθεσε σε εφαρμογή διαδικασίες, ώστε να μπορούν να διεκδικούν 220.000 επιπλέον στρατιωτικές θέσεις εργασίας.

(REAL NEWS 03/01/2016 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

4 σχόλια:

 1. Οτι εισέπραξε το κράτος από την λίστα lagarde,τις λίστες Βεστφαλίας κλπ, την ''σκληρή καταδίωξη'' της φοροδιαφυγής, τα κλοπιμαία του ακη, του σμπωκου, του καντα, τη Siemens , τα υποβρύχια, τα ΝΗ-90 κλπ ώστε να βρεθούν χρήματα για αποκατάσταση των άδικων μειώσεων που υπέστησαν οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι στρατιωτικοί. Δηλαδή ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ Π@Π@ΡΙ.......Το δούλεμα συνεχίζεται.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντέδρασαν όλοι σε αυτό που ΔΙΚΑΙΑ πρότεινε ο φιλότιμος ΥΕΘΑ κ Καμένος στη ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ γυναικών και δεν είδαν το πρόβλημα που ανέδειξε οτι δεν πάνε να υπηρετήσουν τη θητεία τους οι νέοι. Πρώτα είπε θα υπηρετήσουν σαν φαντάροι οι γυναίκες και μετά πρόσληψη στς Σωμ Ασφαλείας .Απλά ο καθένας είχε τον τεμπέλη κρεμανταλά του και φοβήθηκε οτι τη θεσούλα θα την πάρουν κοπέλες .Εβγαλαν Πανεπιστήμιο με ...όνειρο θεσούλα στο..ΔΗΜΌΣΙΟ κοινώς κατά μάνα ,πατέρα κατά κύρη.
  ΠΑΝΤΩΣ ΑΛΛΟ ΗΠΑ -ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΒΑ-ΒΑ ΚΑΙ ΔΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΞΟΥΝ-ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΟΙΤΑΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο χρόνος για τον Αλέξη Τσίπρα λιγοστεύει και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά και ο Καμμένος. Όλα αυτά τα σενάρια περί Οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών φοβίζουν τον Αλέξη Τσίπρα όσο τίποτα άλλο. Ξέρει ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αντέξει ούτε καν το πρώτο 6μηνο του 2016. Βρυξέλλες και Βερολίνο επιθυμούν διακαώς τεχνοκράτη πρωθυπουργό !!! ο συναίτερος Καμμένος τελειώνει και αυτός μαζί με τον Αλέξη, κοινός θα εξαφανισθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πάλι τάζουν κάποιοι καθρεφτάκια για ιθαγενείς. (τυράκι τα 105 ευρώ που δώσανε ως περισσεύματα το Δεκ 2015).

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ