Η νέα Αεροπορία Στρατού

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της επόμενης 15ετίας για την επιχειρησιακή αναβάθμισή της
Οι παραλαβές ΝΗ-90, Chinook και Kiowa και το οργανόγραμμα που θα τεθεί σε ισχύ

Τον πλήρη σχεδιασμό της Αεροπορίας Στρατού για την επόμενη 15ετία, δηλαδή μέχρι το 2030, αποκαλύπτουν σήμερα... αποκλειστικώς τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ)».

Ο σχεδιασμός αυτός «διαχειρίζεται το σήμερα, σχεδιάζει το αύριο και οραματίζεται το μέλλον», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή, στην οποία θέσαμε προς επιβεβαίωση τις πληροφορίες, και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ελικόπτερα ΝΗ-90, CH-47SD Chinook, Kiowa, αλλά και Μη Επανδρωμένα Αεροπορικά Οχήματα (UAV)! Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015, επανεκκίνησε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το πρόγραμμα παραλαβής από την Αεροπορία Στρατού των μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, που τόσο πολλά είχε «ακούσει» από τον ίδιο τον υπουργό και ήταν η βασική αιτία της αποστρατείας ενός αρχηγού ΓΕΣ, του στρατηγού Χρίστου Μανωλά. Οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμφωνία κυρίως με βάση τις νέες προτάσεις του ΥΠΕΘΑ, οπότε και λίαν συντόμως αναμένεται να υπογραφεί η «5η τροποποίηση» της αρχικής σύμβασης. Έως τώρα έχουν παραληφθεί 11 από τα 20 ελικόπτερα της αρχικής συμφωνίας, ενώ τα επόμενα τέσσερα αναμένεται να παραληφθούν εντός του μηνός, με πρώτο εξ αυτών και 12ο στη σειρά το πρώτο από τα τέσσερα ΝΗ-90 SPEOPS («Ειδικών Επιχειρήσεων»), που τόσο πολύ αναμένουν οι επίλεκτες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επανεκκίνηση έγινε αφού διαχωρίστηκαν το νομικό σκέλος και όσα θα διεκδικηθούν στα δικαστήρια από τους Γάλλους και αφορά πλέον την υλοποίηση της συμβάσεως.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Στις αρχές Φεβρουάριου, επιτροπή του ΓΕΣ θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να επιλέξει τα 15 CH-47SD Chinook που ζητήθηκαν από τους Αμερικανούς. Η επιλογή αυτή θα γίνει ανάμεσα από τα ελικόπτερα της Αμερικανικής Εθνοφρουράς, που έχουν πολύ λιγότερες ώρες και πολύ λιγότερη καταπόνηση από ό,τι τα αντίστοιχα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που απορρίφθηκαν. Τα προς επιλογή ελικόπτερα έχουν «γράψει» το καθένα από 1.000 μέχρι 3.000 ώρες πτήσεως έκαστο, ενώ όλα έχουν υποστεί και εργοστασιακού επιπέδου συντήρηση μετά το 2007, όπως ακριβώς ζήτησε η ελληνική πλευρά από τους Αμερικανούς.

Τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσουν, όλα μαζί, τα πρώτα 10 από τα εγκριθέντα 15 ελικόπτερα Chinook και θα ακολουθήσουν περί το τέλος του χρόνου και τα υπόλοιπα πέντε, καθώς για αυτά αναμένεται, για τυπικούς λόγους, συμπληρωματική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ. Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή, ότι το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος για 15 ελικόπτερα Chinook είναι 120 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 37 εκατ. αφορούν τα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα 83 εκατ. το κόστος ανταλλακτικών και υποστηρίξεως για δύο Τάγματα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που θα δημιουργηθούν εκτός του υπάρχοντος - συνολικώς, δηλαδή, τρία ΤΕΑΣ με Chinook. Από πλευράς επιχειρησιακής σχεδιάσεως, η συγκρότηση τριών ΤΕΑΣ με Chinook θα επιτρέψει την κατανομή τους είτε σε τρεις κύριες βάσεις της Αεροπορίας Στρατού (Αλεξάνδρεια Ημαθίας ή Στεφανοβίκειο, Πάχη Μεγάρων και Ηράκλειο Κρήτης), καλύπτοντας ισάριθμους τομείς του ελληνικού αμυντικού συστήματος (Θράκη/Μακεδονία, Κεντρικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα), είτε σε δύο βασικά σημεία (Κεντρικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα), με δυνατότητα άμεσης μεταστάθμευσης σε τρίτο (Θράκη), αν απαιτηθεί.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ. Τα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως/συνοδείας OH-58D Kiowa από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού αποκτήθηκαν σχεδόν δωρεάν. Οι Αμερικανοί ζητούσαν 120 εκατ. δολάρια, αλλά «έπεσαν» στα 50 εκατ., με βάθος αποπληρωμής 15 χρόνια, από τα οποία τα 22 εκατ. δολάρια είναι το κόστος των ανταλλακτικών. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι το κόστος αποκτήσεως του καθενός εκ των 70 ελικοπτέρων είναι της τάξεως των 280.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το κόστος ενός εκάστου εξ αυτών, καινούργιου, είναι περίπου 7 εκατ. δολάρια!

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αεροπορίας Στρατού, η απόκτηση των 70 ελικοπτέρων Kiowa θα της επιτρέψει τη δημιουργία δύο ταγμάτων ελικοπτέρων, ενώ 10 εξ αυτών θα διατεθούν στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού (ΣΑΣ) για την αρχική πτητική εκπαίδευση των μαθητών της στα ελικόπτερα, τομέα στον οποίο υστερεί χαρακτηριστικώς σήμερα η ΣΑΣ. Και για το πρόγραμμα αυτό έχει μεταβεί στο Τουσόν της Αριζόνα των ΗΠΑ αποστολή της Αεροπορίας Στρατού, που έχει μελετήσει το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη επιχειρησιακή αξία των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι η άριστη συνεργασία τους με τα επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ Apache, όπως γίνεται και στον αμερικανικό Στρατό, σε ρόλους «hunter/killer». Γεγονός που τα καθιστά «πολλαπλασιαστές ισχύος» αυτών, με δεδομένο ότι όσα αποκτήθηκαν το 1995-1996 είναι ήδη 20 ετών και δεν πρόκειται -για λόγους οικονομίας- να εκσυγχρονιστούν, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται μακροχρόνια.

Η «εσωτερική μεταγραφή»

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ περιλαμβάνει τον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Οχημάτων (UAV), τα οποία αποτελούν τον «φυσικό χώρο», όπως χαρακτηριστικώς μας ελέχθη, της Αεροπορίας Στρατού στα χαμηλά ύψη, όπου επιχειρούν τα ελικόπτερα Μάλιστα, ο τομέας αυτός μπορεί να αποτελέσει και μία -ας την ονομάσουμε έτσι- «εσωτερική μεταγραφή», καθώς η Αεροπορία Στρατού βλέπει με πολύ καλό μάτι την απόκτηση του ελληνικού UAV «Πήγασος 2», που σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και επιχειρεί στο πλαίσιο της ΠΑ, ενώ λιγότερο ενδιαφέρεται για τα UAV Sperwer (γαλλικής κατασκευής), που διαθέτει ήδη ο Ελληνικός Στρατός και λειτουργεί το προσωπικό του Όπλου των Διαβιβάσεων. «Άλλος ο ρόλος και η αποστολή των Sperwer και άλλος ο ρόλος, η αποστολή και η χρήση των UAV που χρειάζεται η Αεροπορία Στρατού για τακτική/επιχειρησιακή χρήση», μας διευκρίνισε ανώτατη στρατιωτική πηγή. Ο χειριστής του συστήματος μπορεί να είναι της Αεροπορίας Στρατού, λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας των πιλότων της σε πτήσεις χαμηλού ύψους, τα αποτελέσματα όμως αυτών των πτήσεων έχουν διακλαδικούς αποδέκτες, επισημαινόταν με νόημα.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 16/01/2016 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - lsblaveris@gmail.com)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ!

3 σχόλια:

 1. Οι πρόθυμοι αφού παρέλαβαν τα σαπάκια NH 90, τα οποία και καλά θα έστελνε στον εισαγγελέα ο πάνος, τώρα ετοιμάζονται να παραλάβουν και τα σαπάκια UAV (ΠΗΓΑΣΟΣ) που θέλει να ξεφορτώσει η ΠΑ. Αν βάλουμε και τα σαπάκια που θα μας δώσουν οι αμερικανοί, ωραίο όραμα για πλασάρισμα στα ΜΜΕ. Όταν όμως η πατρίδα χρειάστηκε (Ίμια) τους πρόθυμους, στρίβειν διά του οράματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τοποθετουν χειριστες πισταρχες σε πιστες συντηρησης ελικοπτερων, αυτη ειναι η αναδιοργανωση ,ειναι σαν να τοποθετεις γεωπονο σε τραπεζα .Εκει τοποθετουνται τεχνικοι με χρονια και εμπειρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δειτε τι ειπε ο Πρωθυπουργος Αλεξης Τσιπρας στην 383 Μοιρα Ειδικων Επιχειρησεων και Αεροπυροσβεσης,οταν τον συναντησετε μιληστε του για τα προβληματα των μεσων και προσωπικου της Αεροποριας Στρατου .

  http://imerazante.gr/2016/06/18/124128

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 23 ΙΑΝ. 2010ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ TWITTER

 
Copyright © 2016. ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ Published by ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ